Vertiefd achter het stuur

Repo ManAls je toch auto’s gaat stelen dan kan je net zo goed gestolen auto’s stelen. Niet alleen krijg je daar een veel grotere kick van, maar als we de film Repo Man (1984) mogen geloven krijg je ook goed betaald voor je semicriminele activiteiten.

Films die zo jaren 80 zijn als Repo Man zijn een zeldzaamheid. Is het een punkrockfilm? Een film over zogeheten repo mannen? Of toch een film over buitenaards leven? Het is hoe dan ook een van de meest bizarre films die ik ken. Regisseur Otto Cox geeft je als kijker een blik in het leven van punker Otto (Emilio Estevez), die zijn ruige leven achter zich laat om repo man te worden, niet wetende dat de meest gewilde auto op straat buitenaards leven herbergt.

Je kan de film niet één twee drie in een hokje plaatsen, want bovenstaande plotlijnen kruisen elkaar met grote regelmaat. Toch werkt de film als geheel prima. De jonge Otto is niet een van de meest sympathieke personages die je ooit zal zien, maar gedurende zijn tocht naar volwassenheid ontmoet hij een bonte verzameling aan jaren 80 karikaturen.

Niks schreeuwt zo hard jaren 80 als een groep punkers met hanenkammen in leer gekleed. Gedurende de film duikt steeds een drietal van deze figuren op om uit verveling overvallen te plegen. Op komische wijze verschijnt Otto met een van zijn collega’s in beeld zodra de punkers de benen nemen. De film gebruikt deze flauwe grap niet al te vaak, maar het is heerlijke slechte humor.

Ook de repo mannen zijn noemenswaardig. Het is een bonte verzameling losers bij elkaar, met Bud (Harry Dean Stanton) voorop. Het is Bud die Otto wegwijs maakt in de wereld van gestolen auto’s en hij is een geweldig karikatuur van een ontspoorde burger. Hij weet dat zijn werk waardeloos is, maar drinkt zichzelf constant moed in en schuwt ook niet voor het gebruik van speed om de dag sneller voorbij te laten gaan. Stanton ging duidelijk helemaal op in dit personage en hij komt geweldig voor de dag.

Een onverwachte bijrol was er ook voor Tracey Walters, als een gewaaide collega van Otto. Ik was allerminst te spreken over zijn optreden in Conan the Destroyer (1984), maar hij komt hier een stuk beter voor de dag, al was het maar omdat iedereen vreemd is. Nog onverwachter was de bijrol voor Eddie Velez, die je wellicht nog kent als Frankie uit het laatste seizoen van The A-Team. Hier speelt hij een rivaliserende repo man, hoewel ik het leuker vind om te denken dat hij hetzelfde personage is uit The A-Team, voordat hij zich aansloot bij Hannibal en kornuiten.

De film is een komische weerspiegeling van de jaren 80, toen zaken als punkrock nog echt tot de verbeelding spraken. De soundtrack is uiteraard getrouw aan de punkscene, wat de film des te gedateerder maakt – op een goede manier. Een film als deze had alleen maar in de jaren 80 gemaakt kunnen worden en is daarom behalve een mash-up van een aantal vreemde verhaallijnen ook nog een fraaie kijk in en vergane periode.

Bijkomstig voordeel is dat de speelduur van 93 minuten ook zeer goed te doen is, hoewel de film niet echt een einde heeft. Wellicht dat men ruimte open wilde laten voor een Repo Man 2, die nog vreemder zou zijn? Misschien is het maar beter ook dat het bij één film is gebleven, want Repo Man is een film als geen ander. Wie de jaren 80 wilt ervaren door een absurde lens doet er goed aan om even voor het vreemde avontuur van Otto en co te gaan zitten.

[Repo Man | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s