Ruis op de spoorlijn

3:10 to YumaJe zou maar eens de trein moeten halen en op elk punt zwaar tegengewerkt worden. Alledaagse kost voor NS reizigers, maar in de western 3:10 to Yuma (2007) heeft Christian Bale het nog zwaarder. Hij wilt koste wat het kost de trein van 10 over 3 naar Yuma halen, om een beruchte bandiet op de trein te zetten.

Het is interessant dat regisseur James Mangold zich rond 2007 aan een western waagde, want dit genre is in de loop der jaren toch in het verdomhoekje geraakt. En niet zomaar een western, maar een remake van een film uit de jaren 50. 10 jaar voor Yuma was hij nog verantwoordelijk voor Cop Land (1997), waarna films als Girl, Interrupted (1999) en Walk the Line (2005) zouden volgen. Een goede reeks, eentje waar Yuma zeker ook in past.

Ik ben onbekend met het bronmateriaal, maar ik ben erg te spreken over deze versie van de film. Het is geen macho western in Clint Eastwood stijl, maar meer eentje voor de moderne mens. Mannen lijken van goed fatsoen, maar dit blijkt slechts een façade om een hoger doel te bereiken. Cruciaal zijn de acteurs die invulling geven aan de personages, met Russell Crowe en Christian Bale in de hoofdrollen.

Bale speelt Dan Evans, een armoedige boer die op weinig respect kan rekenen van zijn gezin. Als hij op een dag getuige is van een brute overval raakt hij verstrikt in een situatie die bij voorbaat alleen maar slecht kan aflopen. Toch kiest hij ervoor om er in mee te gaan, zodat hij het respect van zijn gezin terug kan winnen. Dit is natuurlijk een kortzichtige instelling – aan een dode vader heb je immers niks – maar het zorgt voor de nodige spannende momenten.

Een groot deel van de spanning wordt belichaamd door Russell Crowe in de vorm van de harde crimineel Ben Wade. Wade heeft wel degelijk een menselijke kant – hij laat Evans leven nadat hij getuige was van de overval – maar wethandhavers schiet hij zonder enige schroom neer. Hij is ook een charmeur en probeert tijdens zijn gevangenentransport constant in te praten op de bewakers die hem op de trein willen zetten.

De pogingen van Wade om op verbale wijze onder zijn noodlot uit te komen staan in schril contrast met de starheid van Evans, die stug vast blijft houden aan zijn missie. Ik moet zeggen dat zowel Evans als Wade erg goed geacteerd zijn. Bale lijkt zoals altijd helemaal op te gaan in zijn personage en de vastberadenheid straalt uit zijn ogen. Crowe ademt op zijn beurt zelfvertrouwen en je hebt geen moment het gevoel dat hij bang is om op de trein gezet te worden.

Ook de ondersteunende cast is dik in orde. Met namen als Ben Foster, Peter Fonda en Kevin Durand weet je in ieder geval dat je een paar mooie types tegenkomt. Vooral laatstgenoemde vond ik leuk om eens in een western te zien. Hij speelt de hufterige Tucker, die Evans’ schuur in het begin van de film nog in lichterlaaie zet. Helaas voor hem is Wade echter een stuk minder gediend van zijn asociale gedrag dan Evans.

De vormgeving van de film is verder heel goed verzorgd. Het is haast een specialiteit van Amerikanen om de wilde cowboytijd mooi in beeld te brengen en alles ziet er haast stereotypisch bekend uit. Beter ook, want van westerns verwacht je toch een zekere uitstraling. Regisseur Mangold faalde niet in deze opdracht en Yuma ziet er net zo goed uit als de vertrouwde westerns uit vergane jaren.

3:10 to Yuma mag dan wel een ongebruikelijke naam zijn voor een film, maar ik heb er echt van genoten. De film staat in het teken van eer en respect en ik kan de unieke insteek in deze genrefilm wel waarderen. De personages moeten ongebruikelijke hordes nemen om hun doelen te bereiken en daar zit hem juist de kracht van de film in. Crowe en Bale zijn twee bazen en domineren de hele film, geheel ten goede voor alle kijkers.

[3:10 to Yuma | Blu-Ray | Regio: 2]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s