Wat weet ik?

MementoIs Christopher Nolan een van de beste regisseurs sinds de millenniumwisseling? Ik vermoed van wel, des te meer na het zien van Memento (2000), een ongebruikelijke thriller over een man met korte termijn geheugenverlies.

Geheugenverlies is op zich geen nieuw thema in films, maar ik kan me geen enkele film herinneren waarin het op zo’n duidelijke wijze wordt gecommuniceerd als in Memento. Het verhaal draait om Leonard Shelby (Guy Pearce), die na een traumatische gebeurtenis geen nieuwe herinneringen kan opslaan. Toch heeft hij een doel in het leven: de verkrachter en moordenaar van zijn vrouw vinden. Hij herinnert zich aan dit doel door constant memo’s te maken, belangrijke informatie op zijn lichaam te tatoeëren en veel foto’s te maken.

Opmerkelijk is dat we de scènes niet chronologisch zien. De film opent met een polaroid foto die van ontwikkeld naar blanco vervaagd. Dit is kenmerkend voor niet alleen de structuur van de film, maar ook voor het feit dat zelfs de meest extreme zaken – zoals te zien op de foto – binnen afzienbare tijd vergeten zullen worden door Leonard.

Gelukkig is Leonard een levende memo, dus is het niet moeilijk om het verhaal te volgen. Belangrijke personages in de film zijn Teddy (Joe Pantoliano) en Natalie (Carrie-Anne Moss). Waar kent Leonard hun van en wat willen ze echt van hem? Hun echte motieven worden lang in dubio gehouden, waardoor de spanning tot het laatste moment bewaard blijft.

De acteurs verdienen zeker lof wat mij betreft. Leonard weet dat hij snel moet handelen voordat hij iets vergeet en Guy Pearce acteert deze urgentie op overtuigende wijze. Ondanks het korte tijdsbestek dat Leonard heeft om keuzes te maken blijft hij gedurende het grootste deel van de film rustig, simpelweg omdat hij de oorzaak van zijn problemen toch niet kan onthouden.

Teddy komt in tegenstelling tot Leonard juist te rustig over. Pantoliano speelt deze man zo relaxt dat je hem vanzelf gaat wantrouwen. Iemand met zo’n glimlach en snor moet immers wel misbruik van een hulpeloze man maken. Zelfs Carrie-Anne Moss viel niet tegen. De motieven van haar personage zijn moeilijk te doorgronden, hoewel haar persoonlijkheid maar al te duidelijk is.

Een interessant aspect van de film is het feit dat het is opgedeeld in twee soorten scènes. Zwart-witte waarin de gebeurtenissen chronologisch plaatsvinden en kleurscènes die gefragmenteerd vanaf het einde terug werken naar het begin. In de finale komen beide soorten samen en weet Nolan de kijker goed te verassen.

Nolan is met films als The Prestige (2006) en Inception (2010) natuurlijk geen vreemde als het op ongebruikelijke thrillers aankomt. Memento mag gezien worden als een soort voorproefje op wat later nog zou volgen. Het verhaal is ijzersterk, de acteurs passen perfect bij hun rollen en de details zijn goed verzorgd.

Het is ook een unieke inkijk in de wereld van mensen die echt aan korte termijn geheugenverlies lijden. Men zegt dat een goudvis slechts enkele seconden kan onthouden voordat zijn geheugen zichzelf vervangt. Je zou denken dat dergelijke aandoening, ongeacht de tussenperiodes van geheugen, een mensenleven redelijk zinloos maken, hoewel ik me ook voor kan stellen dat je geen echte problemen hebt als je toch niks lang kan onthouden.

Het is hoe dan ook een fascinerend onderwerp en Memento toont aan dat er altijd een reden is om te leven, als je maar de juiste motivatie hebt. Het toont tevens aan dat creatieve en onverwachte verhalen nog steeds garant staan voor veel kijkplezier, iets waar we talentvolle regisseurs als Nolan dankbaar voor mogen zijn.

[Memento | Blu-Ray | Regio: 2]

Een gedachte over “Wat weet ik?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s