Lekker door de aarde wroeten

Mole ManiaHet mooie zomerweer is een ideaal excuus om je handheld er weer eens bij te pakken. Lekker even buiten zitten en spelen maar. Aan goede games geen gebrek en laat ik nou net een game kennen die zich uitstekend leent voor draagbaar vermaak: Mole Mania voor de GameBoy.

Mole Mania is een van de minder bekende games uit Nintendo’s oeuvre. Nintendo bracht het pas in 1997 uit, toen de originele GameBoy al lang en breed vergeten was. Toch is het een opmerkelijke titel, aangezien het een puzzelgame is in de stijl van Adventures of Lolo en Kickle Cubickle. Het is een redelijk obscuur genre, maar deze games staan garant voor uren plezier.

Mole Mania was ontwikkeld door Nintendo in samenwerking met Pax Softnica. Dit teamwork resulteerde eerder ook al in games als Balloon Kid en Wave Race op hetzelfde systeem. Opvallend is de rol van Shigeru Miyamoto als producer. Zijn liefde voor tuinieren is geen geheim en ik denk daarom graag dat de antagonist, boer Jinbe, op hem is gebaseerd. Je speelt namelijk als Muddy Mole, die de grote velden van Jinbe helemaal kapot komt wroeten.

Muddy heeft hier overigens goede reden toe. Niet alleen is hij liefhebber van bloemkool, ook wil hij zijn ontvoerde familie redden. Ik krijg het idee dat Jinbe de molletjes ontvoerde om zijn velden te beschermen, maar als mol zijnde ben je natuurlijk niet bewust van het feit dat je iemand zijn tuin aan het ruïneren bent.

De game is opgedeeld in 8 werelden. Elke wereld bestaat uit meerdere schermen en elk scherm is een puzzel op zich. De opdracht voor Muddy is altijd hetzelfde: ros een ijzeren bal door een muurtje om naar het volgende scherm te gaan. Dat klinkt eenvoudig, maar is het natuurlijk niet. Niet alleen zitten de levels vol met monsters, maar liggen er ook veel obstakels tussen je bal en de uitgang.

De meest voorkomende obstakels zijn gaten in het speelveld. Muddy kan hier makkelijk overheen lopen, maar je bent je bal kwijt zodra deze in de aarde zakt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en daarom moet je vaak gebruik maken van items verspreid over het speelveld. Veel voorkomend zijn tonnen waarmee je gaten kunt vullen. Deze moeten echter wel met voorbedachten rade geplaatst worden, want ze blokkeren ondergronds je pad.

Ondergronds? Jazeker, Muddy zal voor een succesvolle oplossing geregeld de grond in moeten duiken. Hier kan je naar eigen inzicht door de aarde wroeten en kom je meestal geen vijanden tegen. Zolang er bovengronds geen obstakels liggen kan je overal op het scherm weer naar boven komen. Op deze wijze kan je nieuwe gebieden bereiken en op strategische plaatsen kuilen achterlaten.

Tijdens je opmerkelijk lange avontuur zal je ook nog vaak in aanraking komen met zaken als buizen die je kan verplaatsen, pijlen die je bal in een bepaalde richting schieten en zware objecten die je beperkt kan schuiven. Deze zaken in combinatie met het duale speelveld zorgen geregeld voor een pittige uitdaging, wat het vinden van de oplossing des te bevredigender maakt.

Aan het eind van elke wereld wacht ook nog een baasgevecht. Hier komt het niet aan op puzzelvaardigheid, maar op ouderwets snel handelen. De vijanden spelen zelden een rol bij het oplossen van puzzels en ook het verslaan van bazen voelt nooit zo goed als het oplossen van een hele uitdagende puzzel. Toch zijn ze een welkome verschijning, al was het maar om de monotonie van alsmaar puzzels oplossen een beetje te doorbreken.

Mocht je liever binnen spelen dan in je achtertuin dan is er ook nog Super GameBoy ondersteuning. Dit voegt op zich weinig toe, hoewel de karakteristieke sprites beter tot hun recht komen op een groot beeldscherm. Op de sprites na stelt de game visueel echter weinig voor. Achtergronden worden vaak hergebruikt en animeren niet eens. Gelukkig had men meer kaas gegeten van muziek maken en Mole Mania heeft nog een paar lekkere deuntjes om je hersens mee draaiende te houden.

Een korte blik op Marktplaats wijst uit dat een losse cartridge je tweedehands niet veel zal kosten. Mole Mania is tegenwoordig ook verkrijgbaar op de 3DS Virtual Console, wat je in ieder geval kopzorgen zal schelen over savebatterijen die niet meer werken. Het is ongeacht het systeem waarop je het speelt een schoolvoorbeeld van een uitstekende handheldgame: de actie is overzichtelijk, de levels zijn talrijk en er is een praktische savefunctie die je voortgang automatisch opslaat.

Dat het ook nog een van de weinige games is in het genre van Adventures of Lolo is natuurlijk ook mooi meegenomen. Mole Mania test zowel je ruimtelijk inzicht als puzzelvermogen en is perfect voor die momenten waarop je gewoon lekker even wilt gamen. Een aanrader!

[Mole Mania | GameBoy | Regio: Europa]

Advertenties

Een gedachte over “Lekker door de aarde wroeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s