Tijd om te slapen

The MachinistIk kan me niet voorstellen hoe het is om helemaal niet te kunnen slapen. Je hoort wel eens verhalen van mensen die aan 3, 4 uurtjes slaap genoeg hebben en met een kop koffie erbij de hele dag doorkomen. Ik doe het zelf toch liever wat rustiger aan. Beter ook, want als ik The Machinist (2004) mag geloven ga je aan slapeloosheid helemaal kapot.

De film draait om Trevor (Christian Bale), die al een jaar lang geen nacht meer heeft geslapen. Hij wil het wel, maar zijn lichaam doet het simpelweg niet. Tot overmaat van ramp is hij ook nog eens een technicus die elke dag op het werk dezelfde handelingen verricht, iets dat zijn toch al slechte geestestoestand niet ten goede komt. Zijn collega’s is het ook opgevallen dat het niet zo goed met hem gaat en het botert dan ook niet echt op de werkvloer.

Toch zijn het niet zijn collega’s die Trevor moet vrezen, maar zijn eigen waanbeelden. Zo komt hij op een dag Ivan (John Sharian) tegen, een man die niet lijkt te bestaan. Trevor is echter al zo ver heen dat hij dit niet doorheeft. Hij zit gevangen in een neerwaartse spiraal van ontkenning en schuldgevoel en het is pas wanneer hij zijn innerlijke demonen onder ogen ziet dat hij tot rust kan komen.

Dit klinkt misschien als een clichématig verhaal, maar het is echt heel goed uitgewerkt. Je moest het Christian Bale niet alleen nageven dat hij een neusje voor goede filmrollen lijkt te hebben, maar ook dat hij helemaal op kan gaan in zijn personages. Voor zijn rol als Trevor had Bale meerdere kilo’s verloren, waardoor hij er uitgemergeld uitziet. Hij acteert dus niet alleen iemand die ziek is, hij ziet er ook uit alsof hij beter meteen naar de dokter kan gaan.

De film heeft dan ook een soort tragisch randje. Iedereen in Trevors omgeving kan zien dat er iets aan de hand is, maar niemand grijpt in. Het is pas wanneer een collega (Michael Ironside) zijn arm verliest door Trevors nalatigheid dat hij met zijn neus op de feiten wordt gedrukt. Toch is er nog veel meer nodig voordat Trevor doorheeft wat er echt mis met hem is.

Trevor wordt niet alleen gekweld door Ivan die te pas en te onpas verschijnt, maar ook door alledaagse zaken als zijn autoaansteker. Tja, het leven van een roker gaat niet altijd over rozen. Ook zijn koelkast is een constante bron van vertwijfeling, aangezien iemand er Post-It briefjes op lijkt te plakken. Op een dag begint de koelkast ook een vies donker water te lekken, iets wat zijn huisbazin niet echt kan waarderen.

Hoewel de film eigenlijk 100% om Trever draait zijn er ook enkele leuke bijrollen. Hij heeft een goede relatie met een prostitué, gespeeld door Jennifer Jason Leigh. Deze meid zou beter moeten weten dan met Trevor het bed in te duiken, maar liefde en geld maken duidelijk blind. Zijn collega’s zijn een bonte verzameling aan toffe acteurs als Michael Ironside, Reg E. Carthey en Lawrence Gilliard Jr. Hoe deze mensen ooit in deze Spaanse productie zijn beland is mij een raadsel, maar het maakt de film er alleen maar beter op.

The Machinist is zo’n zeldzame film die iets unieks weet te doen met een totaal willekeurig verhaal. De hoofdacteur gaat helemaal op in zijn rol en dankzij goede visuele vormgeving heeft de film ook nog zijn eigen stijl. Het is een langzame psychologische thriller, waarvan je nooit weet waar het verhaal zal eindigen. Beter ook, want de rit is dermate fascinerend dat je je geen moment zal vervelen.

[The Machnist | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s