Britse kerstvreugde

Blackadder's Christmas CarolHet ligt wellicht niet voor de hand om in de zomer Blackadder’s Christmas Carol (1988) op te zetten, maar als fan van dit tijdloze personage moet je roeien met de riemen die je hebt. De originele serie kent iedereen ondertussen wel, maar gelukkig zijn er ook nog dit soort obscure specials. Het stamt uit de hoogtijjaren van de serie en het is vrij tijdloze humor, ongeacht van seizoen!

We kennen Blackadder (Rowan Atkinson) natuurlijk als een sarcastische, egocentrische eikel, maar in deze special is Ebenezer Blackadder juist het tegenovergestelde. Zelfs op kerstavond geeft deze gulle gever alles weg wat hij bezit, gewoon omdat hij geen nee kan zeggen tegen mensen in nood. Zijn hulpje Baldrick (Tony Robinson) is zoals altijd een simpele kerel, hoewel hij het voor de verandering niet eens is met de gulheid van zijn baas.

Deze nieuwe insteek zorgt meteen voor onverwachte situaties, waardoor Christmas Carol alleen al hierom een prima toevoeging is aan de serie. Toch is er ook ruimte voor de traditionele Blackadder, want een kerstgeest (Robbie Coltrane) komt ’s nachts op bezoek bij Ebenezer om hem visioenen van zijn verwerpelijke voorouders te laten zien.

Wat volgt zijn een paar leuke sketches gebaseerd op Blackadder II, Blackadder the Third en een toekomstvisioen waarin Blackadder een commandant in de ruimte is. Uiteraard duiken alle bekende gezichten uit de serie op en het is leuk om personages als Queenie (Miranda Richardson), Lord Melchett (Steven Fry) en prins George (Hugh Laurie) weer eens te zien. Wel is het jammer dat Tim McInnerny ontbreekt, want Blackadder is eigenlijk niet compleet zonder zowel Baldrick als Percy.

In de sketches maakt men op vertrouwde wijze zaken als de monarchie, kerk en staat belachelijk. Rowan Atkinson en zijn collega’s waren meesters in het leggen van de vinger op de pijnlijke plek en Christmas Carol heeft het voordeel dat het was opgenomen in de hoogtijdagen van de serie. De grappen zijn scherp en de optredens zijn erg getrouw aan de eerdere series.

Het is mooi om te zien dat de goedaardige Ebenezer na het zien van de visioenen besluit om toch maar het slechte pad op te gaan. Baldrick moet het uiteraard meteen ontgelden en de mensen die eerder langs kwamen om misbruik te maken van zijn gulheid komen ook snel terug van een koude kermis als ze weer bij hem aankloppen. Toch is er een typische onfortuinlijke twist voor Ebenezer, die precies in het straatje van zijn voorouders past.

Als korte TV-film van 43 minuten voegt het niet heel veel toe aan de serie, maar voor fans is dit soort materiaal natuurlijk genieten. Het is ook beduidend beter dan Blackadder – Back and Forth (1999) en Blackadder – The Cavelier Years (1988), hoewel laatstgenoemde niet helemaal zonder waarde is.

De kerstsetting is uiteindelijk niets meer dan een makkelijk vehikel om een aantal tijdloze grappen te faciliteren, maar er zijn veel slechtere manieren om drie kwartier mee door te brengen. Blackadder staat immers garant voor een steekspel van woorden, eentje die de Britten lang geleden al gemeesterd hadden en waar Atkinson bijzonder goed in was. Als je een fan bent van dit soort humor is Christmas Carol zeker een aanrader.

[Blackadder’s Christmas Carol | DVD | Regio: 2]

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s