Geboren om te sterven

Natural Born KillersMocht iemand mij ooit vragen om Natural Born Killers (1994) samen te vatten dan zou ik het omschrijven als een kruising tussen Kill Bill, Ren & Stimpy en het Sesamstraat Journaal van Kermit de Kikker. Harde actie, een absurde kijk op de wereld en een kritische blik op de maatschappij komen allemaal op brute wijze bij elkaar in deze geweldige film van Oliver Stone.

Het is moeilijk om een film als deze in één hokje te duwen. Natural Born Killers is overduidelijk een extreem gewelddadige film, maar heeft tegelijkertijd ook veel humor en sociaal commentaar voor zijn kijkers. Voeg daar een ongebruikelijke presentatie aan toe en je hebt een film die elke keer als je hem ziet weer iets nieuws te bieden heeft.

Ik keek op Netflix een tijdje terug de Director’s Cut, hoewel de eerlijkheid mij gebiedt te zeggen dat ik niet precies weet wat er anders is aan deze versie ten opzichte van de originele release. Dat geeft verder ook weinig, want de film wist me wederom geweldig te vermaken met de brute levensreis van Mickey en Mallory, gespeeld door respectievelijk Woody Harrelson en Juliette Lewis.

De film is in drie duidelijke stukken opgedeeld. In het eerste zijn we getuige van de ongebruikelijke kennismaking van de hoofdpersonen. Via een satirische sit-com maken we kennis met de vader van Mallory, die gespeeld wordt door de legendarische Rodney Dangerfield. De presentatie van dit gezin is ronduit bizar en het is meteen duidelijk dat Mallory uit een verschrikkelijk milieu komt.

In de tweede acte zien we hoe het tweetal hun reputatie vergaart als bloeddorstige killers. Dit stuk heeft veel weg van een road movie, hoewel er maar weinig zijn met dergelijk gewelddadig karakter. Mickey en Mallory maken zelfs een spirituele reis, als een oude indiaan het tweetal opvangt in zijn tent. Dit blijkt tevens aanleiding voor hun ondergang en na een ongelukkige botsing met moeder natuur komen ze in een gevangenis terecht.

De gevangenis is meteen het toneel voor het derde deel van de film en bij uitstek mijn favoriet. Hier komen alle personages van de film samen als de neurotische gevangenisdirecteur (Tommy Lee Jones) verslaggever Wayne Gale (Robert Downey Jr.) en agent Scagnetti (Tom Sizemore) om dubieuze redenen zijn faciliteit binnenlaat, met totale chaos als gevolg.

De film voelt door de verschillende stijlen en hard geweld aan als een soort prototype van Kill Bill, hoewel de creditering van Tarantino voor het originele verhaal hier niks mee te maken lijkt te hebben. Mickey en Mallory vormen een geweldig duo en hun interactie met andere mensen, de wereld om hun heen en media is goed uitgedacht.

De film maakt veelvuldig gebruik van snelle editing, dus de kans is groot om de eerste keer een heleboel zaken over het hoofd te zien. Toch is het verhaal in grote lijnen prima te volgen, mede dankzij het puike acteerwerk van de acteurs.

Woody Harrelson speelt Mickey zoals hij eigenlijk al zijn personages speelt en zet een overtuigende maniak neer. Juliette Lewis is vooral heel luidruchtig en vervelend en Mallory komt over als een ongeleid projectiel. Mijn twee favoriete personages zijn echter Wayne Gale en gevangenisdirecteur McClusky. Gale is helemaal over-the-top en gaat tot het uiterste om de ultieme reportage over twee seriemoordenaars te maken. McClusky is minstens net zo gestoord en is wat mij betreft één van Tommy Lee Jones’ meest memorabele personages.

Het sociale commentaar van de film is ook tegenwoordig nog van toepassing, vooral betreffende de invloed van traditionele massamedia. En ook de brute weergave van geweld is nog steeds van hoog niveau, toepasselijk voor een film genaamd Natural Born Killers. Nee, het is zeker niet slecht verjaard en ik heb het idee dat over 20 jaar het nog steeds een toonaangevende film is. Niet slecht voor een film die op het eerste gezicht alleen maar over geweld lijkt te gaan.

[Natural Born Killers | Netflix]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s