Eén man tegen de duisternis

Army of DarknessHet einde van Evil Dead II (1987) impliceerde dat de volgende film in de reeks wel eens radicaal anders zou kunnen zijn. En inderdaad, in Army of Darkness (1992) zien we Bruce Campbell wederom ten strijde trekken tegen demonen en monsters, maar ditmaal in de middeleeuwen.

De nieuwe setting van de film verandert eigenlijk alles ten opzichte van de eerdere films. Army of Darkness speelt zich af in meerdere locaties, de personages zijn heel anders dan voorheen en de toon van de film ligt veel dichter bij een slapstick komedie dan een horrorfilm. Het enige dat hetzelfde is gebleven is de aanwezigheid van Ash (Bruce Campbell), die nog steeds tegen wil en dank met demonen moet afrekenen.

Het zit de beste man helemaal niet mee. In twee dagen tijd verloor hij zijn vriendin, zijn beste vrienden en werd hij bezeten door een demon. Om daarna ook nog eens in de middeleeuwen te belanden, waar hij zich moet opwerpen als de redder van een koninkrijk, al was het maar zodat hij naar zijn eigen tijdperk terug kan gaan. Je moet er maar zin in hebben.

Opvallend is dat de horrorscènes achterwege zijn gelaten. Er zitten nog steeds veel vieze monsters in de film, maar deze worden veel meer met komische ondertonen gebruikt zodat Ash als een macho actieheld voor de dag kan komen. Dergelijke momenten zaten ook al in Evil Dead II, maar die film is op en top een horrorfilm. Army of Darkness is echter meer een bizarre avonturenfilm dan iets anders.

Niet iedereen zal deze verandering in toon en stijl kunnen waarderen, maar het is wat mij betreft wederom een geslaagde film geworden. Sam Raimi en Bruce Campbell zijn duidelijk een succesteam en het is dit tweetal vergeven dat ze liever een luchtige film wilden maken dan alweer een duister horrorproduct. En toegegeven, de keuze voor de middeleeuwen als setting pakt zo slecht nog niet uit.

Een groot voordeel van de setting is dat Ash volledig uit de toon valt tussen middeleeuwse boeren en ridders. Hij acht zichzelf beter dan zijn primitieve medemensen en laat geen moment onbenut om indruk te maken met zijn kettingzaag en shotgun – ook wel liefkozend zijn boomstick genoemd. Hij is niet langer een overlever van een vreselijke vakantie, maar een macho actieheld compleet met oneliners en een onweerstaanbaar charisma.

Ondanks zijn vermeende superioriteit heeft hij nog de grootste moeite om terug te keren naar het heden. Dezelfde demonen uit de eerdere films vallen hem en de mensheid ook in het verleden lastig en hij zal een heus “leger der duisternis” moeten verslaan om terug te kunnen keren. Dit gaat niet zonder slag of stoot, wat resulteert in bizarre actiescènes en kolderieke humor, gedreven door een flinke dosis testosteron.

Het mooiste moment van de film vind plaats tegen het einde, als een leger skeletten onder leiding van Evil Ash ten strijde trekt tegen Ash en zijn ridders. De skeletten zijn niet alleen prachtig in stop motion geanimeerd, maar maken ook geinige opmerkingen en vervallen in slapstick humor. Af en toe beweegt er ook een skelet door het beeld dat duidelijk door iemand wordt vastgehouden, wat deze toch al hele campy vertoning alleen maar bespottelijker maakt.

Wellicht dat bespottelijk ook een goede omschrijving van de film is. Het is een vervolg op Evil Dead II in de zin dat de hoofdpersoon nog steeds hetzelfde is, maar het lijkt tegelijkertijd meer inspiratie te halen uit klassieke avontuurfilms dan uit horrorfilms. Het is de minste van de originele drie films, maar dankzij de humor zeker het kijken waard. Zoveel films waarin iemand wordt overmeesterd door miniatuurversies van hemzelf zijn er immer niet.

[Army of Darkness | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s