Terug van de dood

Evil Dead IIEvil Dead II (1987) moet wel het soort vervolg zijn waar elke acteur van droomt. Niet alleen mag je alle leuke dingen uit de vorige film nog eens dunnetjes overdoen, het staat je ook vrij om alle aandacht op jezelf te vestigen met het soort overdreven optreden dat je normaal in tekenfilms ziet.

Regisseur Sam Raimi was halverwege de jaren 80 niet te benijden. The Evil Dead (1981) was geliefd onder filmliefhebbers, maar zijn films wisten nooit een groot publiek te trekken. Om toch hogerop te komen in de filmwereld besloot hij daarom om een vervolg uit te brengen op zijn meest geliefde film. Het budget was hoger, het acteerwerk nog vreemder en de special effects nog viezer. Het mocht destijds niet veel baten, maar oh wat is Evil Dead II een leuke film!

De film presenteert zich als een vervolg op The Evil Dead, maar laten we eerlijk zijn, dit is eigenlijk een hele heftige remake. Evil Dead II opent met een korte recap van de gebeurtenissen uit de eerste film, maar het valt meteen op dat alleen Ash (Bruce Campbell) en zijn vriendin aanwezig zijn. Een vreemde keuze, eens te meer omdat er nogal wat vrijheden waren genomen tijdens deze recap.

Maar goed, dat geeft uiteindelijk allemaal niet, want het verhaal gaat wel degelijk verder wanneer Ash wordt bezeten door een kwaadaardige geest. Plotseling ziet hij er uit alsof hij in de Thriller videoclip thuishoort en hij gaat als een beest tekeer in het bos. Uiteindelijk komen er vier nieuwe slachtoffers op bezoek in het vakantiehuisje en met zijn vijven gaan ze een vreemde tijd tegemoet.

De eerste film kenmerkte zich door een zekere rauwe, low budget visuele stijl en dat is hier eigenlijk niet anders. Het enige echte verschil is dat de make-up effecten nog beter zijn en dat er liters aan bloed en andere, minder herkenbare sappen rijkelijk vloeien. Het verhoogt de campfactor van de film veelvoudig, iets dat nog verder versterkt wordt door een grotere nadruk op humor.

In de eerste film schenen ook momenten van humor door, maar hier ligt het er wel heel dik op. Toppunt van vreemdheid is wanneer het huis zelf bezeten is en het meubilair in lachen uitbarst, samen met Ash. Het is een geweldige scène, die met knap animatiewerk en ongebruikelijke camerahoeken een toonbeeld is voor de rest van de film. Ook het hoofd van Bruce Campbell leent zich goed voor dergelijke scènes en hij was echt de juiste man op de juiste plaats in deze film.

De overige acteurs komen in vergelijking minder goed uit de verf. Sarah Berry speelt de dochter van de eigenaar van het huis en komt er op bezoek om de laatste pagina’s aan haar vaders Necronomicon Ex-Mortis toe te voegen. Ze deelt de hoofdrol met Ash, maar heeft vrijwel geen persoonlijkheid. Hetzelfde kan gezegd worden over de drie andere personages, die allemaal aanwezig lijken te zijn om hard dood te gaan.

Het geeft eigenlijk ook niet de cast – buiten Campbell – niet zo goed uit de verf komt, want ze vervallen toch allemaal in dezelfde fouten als hun lotgenoten in de eerste film. Hierdoor krijg je des te meer het idee dat je naar een remake zit te kijken, maar een remake zo goed als deze is natuurlijk geen straf om naar te kijken. De film zet ook de voordeur naar Army of Darkness (1992) wagenwijd open, waardoor de volgende film in ieder geval wel een echt vervolg is.

Het mooie aan Evil Dead II is dat het niet alleen de carrière van Sam Raimi uit het slop trok, maar ook van Bruce Campbell een icoon wist te maken. Tevens wast het de aanzet om het vervolg te maken dat Raimi met deze film al wilde maken. Vrij indrukwekkend voor een film die in principe volledig parasiteert op zijn voorganger.

[Evil Dead II | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Terug van de dood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s