Onvergetelijke vakantie

The Evil DeadThe Evil Dead (1981) is echt zo’n film die je om de zoveel tijd weer eens op kunt zetten. Ongeacht hoe vaak je het al hebt gezien blijft het vies, vermakelijk en spannend. De film was zo indrukwekkend dat het de carrière van Sam Raimi en Bruce Campbell startte, en veel andere films zou inspireren.

Het verhaal van een groepje jongeren die hun vakantie vieren in een afgelegen huisje ergens is haast tenenkrommend cliché. The Evil Dead is echter de film die bewijst dat dit een heel goede setting is voor een horrorfilm – mits de juiste creatieve personen meewerken aan het project natuurlijk. Wat een gezellig uitje zou moeten zijn veranderd in een ware hel voor vijf Amerikaanse studenten wanneer ze een demonisch boek in de kelder van hun vakantieadres vinden.

De vondst van het boek lijkt oude demonen in het bos te ontwaken. Niemand gelooft Cheryl (Ellen Sandweiss) als ze gillend uit het bos komt rennen en beweert verkracht te zijn door bezeten takken. Het is een absurd verhaal, maar we zagen het als kijkers toch echt gebeuren. Als ze uiteindelijk in een demon veranderd ziet men toch de ernst van de situatie in. Deze veranderd al snel van kwaad tot erger en uiteindelijk moet Ash (Bruce Campbell) zich alleen weren tegen het bos en zijn vrienden.

Wat de film onderscheid van veel andere horrorfilms is dat de low budget presentatie in het voordeel van de sfeer werkt. Je kan je namelijk niet aan de indruk onttrekken dat de acteurs de nodige ongeplande schade oplopen tijdens de wildere scènes, wat het “acteerwerk” op natuurlijke wijze een stuk realistischer maakt. Ook de make-up effecten zijn doorgaands goed gedaan en bewandelen een aangename lijn tussen realistisch en campy.

Het campgehalte van de film komt ook de donkere humor ten goede. De hoofdpersonages moeten het flink afzien gedurende de film, dus het is goed om af en toe ook een paar luchtige scènes voorgeschoteld te krijgen. Let wel dat de gebeurtenissen nooit veranderen in regelrechte komedie, in tegenstelling tot de twee vervolgen die vol zitten met absurde humor.

Wat ik ook kan waarderen is dat de film geen seconde te lang is. The Evil Dead is met zijn anderhalf uur precies lang genoeg om alles uit zijn vijf personages te halen, zonder onnodige opvulling. Het spreekt wellicht ook boekdelen over de kwaliteit van de film dat men aan slechts vijf acteurs genoeg had om een onderhoudende film te maken, hoewel dat misschien niet verwonderlijk is met Campbell onder de gelederen.

Het is grappig om te zien hoe simpel Ash eigenlijk is in de eerste Evil Dead film. De helft van de tijd reageert hij niet eens op wat er rondom hem heen gebeurt, ogenschijnlijk omdat hij te geshockeerd is. Ook kan hij het niet over zijn hart verkrijgen om zijn vriendin (Betsy Baker) in stukken te zagen, wat hem uiteindelijk nog duur komt te staan. Toch zien we hier al de contouren van het personage dat hem in de tweede film tot een legende zou maken. Hij heeft iets stoïcijns, wat hem als hoofdpersonage zeer ten goede komt.

The Evil Dead is eigenlijk het soort film dat filmliefhebbers al helemaal kapot hebben geanalyseerd, dus ik betwijfel of ik verder nog nieuwe inzichten heb toe te voegen. De film was populair genoeg om een vervolg te rechtvaardigen, wat Sam Raimi en Bruce Campbell nog eeuwige roem zou opleveren. Maar ook zonder deel 2 was deze film nog steeds een van de betere in het genre. Toch niet slecht voor een low budget film uit 1981.

[The Evil Dead | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

2 gedachten over “Onvergetelijke vakantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s