Onrust in dodenland

Dawn of the Dead (2004)Volgens mij was Dawn of the Dead (1978) niet zodanig verjaard dat het een remake nodig had. Een onpopulaire mening blijkbaar, want in 2004 herrees Dawn of the Dead uit het graf. Rust is de doden ook in het nieuwe millennium niet gegund.

Dawn of the Dead is het debuut van regisseur Zack Snyder, die later films als 300 (2007) en Watchmen (2009) zou regisseren. Met die films in het achterhoofd is het niet geheel verrassend dat Dawn of the Dead een vrij enerverende remake is geworden. De zombies zijn lang niet zo hersendood als voorheen, wat nog tot de nodige explosieve situaties leidt.

Het verhaal is eigenlijk alleen in grote lijnen hetzelfde als dat van het origineel. Een groepje overlevenden weet ternauwernood een winkelcentrum te bereiken, waar ze even in de waan mogen leven dat ze veilig zijn. Dat is uiteraard niet zo, maar ditmaal is zijn het niet alleen externe factoren die de vrede verstoren. De groepsdynamiek is niet optimaal en kortzichtige keuzes van enkele individuen zorgen voor de nodige spanning.

De film wijkt wellicht nog het meeste van het origineel af als het op de groep overlevenden aankomt. In de eerste film had je slechts 4 personages, maar hier heb je er meer dan 10. De personages uit het origineel waren hun tijd ver vooruit, terwijl de cast in de remake juist een product van zijn tijd lijkt te zijn. Dawn of the Dead is allerminst vooruitstrevend, maar zit dermate goed in elkaar dat je hier waarschijnlijk niet lang om zal treuren.

Er gebeurd van alles rondom de groep overlevenden, maar uiteindelijk ligt de focus op Ana (Sarah Polley), Kenneth (Ving Rhames) en Michael (Jake Weber). Ana is een zuster en Kenneth een gigantische kleerkast van een agent, dus dat komt in ieder geval goed uit. Michael is slechts een winkelmedewerker, maar blijkt over de nodige brainpower te beschikken. Dit drietal vormt de ruggengraat van de groep, hoewel er nog de nodige interessante personages opduiken.

Zo is Luda (Inna Korobkina) de Russische vriendin van de zwarte Andre (Mekhi Phifer). Het wordt geïmpliceerd dat Andre een crimineel is, maar zijn acties in de film zijn alleen maar positief tegenover zijn zwangere vriendin. C.J. (Michael Kelly) is een van de overlevende beveiligers van het winkelcentrum en komt in eerste instantie over als een echte klootzak. Het is daarom leuk om te zien hoe hij langzaam maar zeker in een van de helden veranderd.

Een goede zombiefilm moet het natuurlijk net zo veel hebben van zijn zombies als van de mensen. In de originele film waren afzonderlijke zombies niet bijster gevaarlijk en schoven ze een beetje doelloos door de wereld. De zombies in deze film zijn totaal het tegenovergestelde en hebben meer weg van bloeddorstige honden dan overleden mensen. Ze rennen, springen en gebruiken zelfs voorwerpen om een vers stuk vlees te scoren.

Hierdoor is het gevaar groter dan voorheen, waardoor er ook extremere maatregelen moeten worden genomen . De kogels vliegen rijkelijk door het beeld – op typerende moderne wijze in slowmotion uiteraard – en de crew van Ana is ook niet vies van explosieven gebruiken. Dit gaat gepaard met de nodige gore, waardoor de film met recht voor 18 jaar en ouder lijkt te zijn.

Toch is Dawn of the Dead niet beter dan het bronmateriaal. In tegenstelling! Het verloop van het origineel was langzamer, de personages waren interessanter en de toon was als geheel aangenamer. Deze remake moet het vooral hebben van het vernuft van zijn personages en de agressiviteit van de zombies. Gelukkig zijn deze elementen dermate goed in beeld gebracht dat de meeste zombiefans het misbruik van de naam van een echte klassieker wel door de vingers kunnen zien.

Ik geeft toe dat ook ik zeer sceptisch was, maar ik heb me eigenlijk geen moment verveeld. Dawn of the Dead is zoals gezegd een product van zijn tijd, maar regisseur Zack Snyder wist desondanks een puike zombiefilm af te leveren. Zou het niet mooi zijn geweest als de Resident Evil films meer op deze film leken? Helaas mocht dat niet zo zijn.

[Dawn of the Dead | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s