Kijk! Een zombie

ZombielandZombies hebben door de jaren heen flink in moeten boeten aan gevaar. Waren het vroeger nog lugubere alleseters in kuddevorm, zijn ze nou vaak niks meer dan een middel om spectaculaire doodscènes mee uit te voeren. Zombieland (2009) is een goed voorbeeld hiervan.

Zombieland is haast een roadmovie die zich toevallig afspeelt in een Amerika dat is overspoelt met zombies. De oorzaak van de zombiegolf is even triviaal als het plausibel is – iemand at een besmette burger – maar de film staat nooit lang stil bij het hoe en waarom. De focus ligt op de levensreis van Columbus (Jesse Eigenberg) en Tallahassee (Woody Harrelson), twee eenzame zielen in een lege wereld.

Columbus is eigenlijk nog maar een jochie die niks liever wilt dan een mooie vrouw ontmoeten. Zijn leven wordt flink overhoop gehooid als de eerste vrouw die affectie toont hem ook meteen probeert op te eten. Op de vlucht voor zombies komt hij de ruige Tallahassee tegen, die doorgedraaid lijkt te zijn van verdriet. Het tweetal vult elkaar goed aan en smijt de kijkers om de oren met bloedige lichaamsdelen en popreferenties.

Wie Zombieland zou omschrijven als de Amerikaanse tegenhanger van Shaun of the Dead (2004) zou het niet bij het onjuiste eind hebben. Beide films zijn in essentie komedie en beide zijn erg zelfbewust over het zombiegenre en de maatschappij in het algemeen. Waar je Shaun of the Dead echter nog enige Britse subtiliteit kon nageven is Zombieland op en top Amerikaans. De humor is plat en het geweld is extreem.

Een perfecte film dus voor Woody Harrelson. Hij speelt zijn personage zoals hij eigenlijk elk personage speelt, zij het iets rustiger dan normaal. Tallahassee is onvoorzichtig, luid, gewelddadig en vreemd genoeg idolaat van Bill Murray. Columbus is het tegenovergestelde en is ingetogen, voorzichtig en slecht met meisjes. Hij krijgt echter nog genoeg kans om zijn ladyskills te verbeteren wanneer ze Wichita (Emma Stone) en Little Rock (Abigail Breslin) ontmoeten.

Wichita is het voorspelbare liefje van Columbus, terwijl Little Rock vrij weinig toevoegt aan het geheel. Niet omdat Breslin een slechte actrice is, maar gewoon omdat het personage niks heeft te bieden voor de kijker. De makers moeten dit ook gerealiseerd hebben en grepen in de tweede helft nog naar het paardenmiddel dat Bill Murray heet. Murray heeft als een van de weinige mensen in Beverly Hills de zombie apocalyps overleeft – zijn visagist gaf hem nuttige tips! – en verleent het viertal maar al te graag onderdak.

Ik moet toegeven dat het verhaal van Zombieland niet bijster origineel of interessant is. De film moet het echt hebben van willekeurige grappen en creatieve manieren van zombies doden. Gelukkig komt de film op beide punten redelijk goed uit de verf. Columbus leeft volgens zijn eigen regels en de film maakt er een punt van om te illustreren hoe deze hem al die tijd in leven hebben gehouden – en wat met andere mensen gebeurt die dit niet doen.

Harrelson staat natuurlijk garant voor de nodige actie en alleen het aanzicht van zijn grote biceps is al genoeg om de kijker ervan te overtuigen dat de film wat dit betreft niet zal teleurstellen. Wat mij betreft hadden de twee meisjes achterwege gelaten kunnen worden en had de film zich volledig gestort op het roadmovie aspect, maar dat mocht niet zo zijn.

Zombieland ontbeert het aan het vernuft dat eerder nog in Shaun of the Dead was te zien en dankzij de veeltallige popreferenties zal de film vermoedelijk ook snel verjaren. Voor Jesse Eigenberg zal het vooral als opstapje gezien worden naar The Social Network (2010), maar zijn optreden is zeker niet slecht. Het baldadige personage van Harrelson en de cameo van Bill Murray geven de film verder kleur en de film weet gedurende zijn anderhalf uur speeltijd nog goed te vermaken.

[Zombieland | Blu-Ray | Regio: 2]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s