Wilde stieren met veel pk

Fast FiveIk vind het mooi om te zien hoe een filmreeks die ooit begon met een laagdrempelige straatracefilm zich beetje bij beetje op wist te werken tot een moderne reeks actiefilms. Fast Five (2011) is het logische vervolg op Fast and Furious (2009) en verveelt geen moment.

Het creatieve team achter Tokyo Drift (2006) en Fast and Furious erkende de beperkingen van straatraces en besloot wijselijk om de koers te veranderen. In de vorige film waren de races al een stuk minder prominent aanwezig en in deze film zijn ze vrijwel helemaal achterwege gelaten. Men koos ervoor om voort te boorduren op machogeweld en met acteurs als Vin Diesel en Dwayne Johnson zit dat meer dan goed.

Het verhaal in Fast Five gaat verder waar deel 4 ophield. We zien hoe Dominic (Vin Diesel) door zijn crew wordt bevrijd uit een gevangenentransport, waarna ze vluchten naar Rio de Janeiro. Hier ontmoeten ze Vince (Matt Schulze) uit de eerste film, die een ogenschijnlijk makkelijke klus voor ze heeft. Deze overval mislukt jammerlijk, met als gevolg dat Dominic en consorten niet alleen de FBI achter zich aan hebben, maar ook de Braziliaanse onderwereld.

In de vorige films zou men de problemen opgelost hebben met een nachtelijke race door de straten van een grote stad, maar de oplossing in Fast Five is vele malen creatiever. Dominic wilt drugsbaron Hernan Reyes (Joaquim de Almeida) te kijk zetten door zijn kluis met drugsgeld te stelen. Dit kan hij echter niet alleen doen, waardoor hij genoodzaakt is een team samen te stellen.

Wat volgt is een soort ‘best of’ reunie, want alle belangrijke personages uit de voorgaande films duiken ook hier op – inclusief Han (Sung Kang), wat chronologisch erg verwarrend is. Dat is leuk voor de fans, maar de echte blikvanger is natuurlijk Dwayne Johnson als de excentrieke FBI agent Luke Hobbs. Hobbs specialiseert in het vinden van voortvluchtige criminelen en zit Dominic constant op de hielen.

De toevoeging van Johnson betaalt constant zijn dividend uit. Hij is reusachtig en elk moment dat hij in beeld is druipt het testosteron van je beeldscherm af. Natuurlijk mag een gevecht tussen Diesel en Johnson niet ontbreken en het is heerlijk om deze twee als wilde stieren tekeer te zien gaan. Dat Johnson niet de beste acteur is moge duidelijk zijn, maar in een film als deze komt de beste kerel prima tot zijn recht.

De actiescènes zijn in het algemeen ook erg goed uitgevoerd en je kan duidelijk merken dat de makers bewust de film een andere richting in stuurden. En de link met auto’s is ook niet helemaal losgelaten, want het einde van de film staat in het teken van een redelijk spectaculaire achtervolging. Mijn enige echte probleem met de film is dat de verschillende verhaallijnen elkaar soms in de weg lopen. De film is met een speelduur van meer dan 2 uur daarom ook te lang als je het mij vraagt.

Een paar personages minder was daarom wellicht niet zo’n slecht idee geweest. Nieuwe kijkers zullen sowieso niet bekend zijn met de oude cast en zoveel voegen personages als Tej (Ludacris) en Gisele (Gal Gadot) ook niet toe. Om natuurlijk maar te zwijgen over Han, die al sinds 2006 dood hoort te zijn.

Maar goed, ondanks de lange speelduur is het een prima actiefilm geworden. De makers zetten met Fast and Furious al een nieuwe koers in en met Fast Five kwam men op de gewenste bestemming aan. De film zit vol met harde actie, gewaagde stunts en de nodige humor. Ruimte voor karakterontwikkeling is er nauwelijks, maar dat is in dit geval nauwelijks vereist. Wie in de stemming is voor een competente actiefilm kan slechter doen dan Fast Five op te zetten.

[Fast Five | Blu-Ray | Regio: 2]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s