Boos door de mijnen

Fast and FuriousFast and Furious (2009) laat er vanaf het begin geen misverstand over bestaan: dit gaat niet nog een Tokyo Drift (2006) worden. Eindelijk heeft men de film gemaakt die fans 3 jaar eerder al wilden zien, want Vin Diesel en crew scheuren je beeldscherm op en gaan pas weg als alles in vlammen is opgegaan. Een goed begin is het halve werk!

Het werd verdomme ook tijd, want zowel 2 Fast 2 Furious (2003) als Tokyo Drift deden alsof de sympathieke wegpiraat Dominic (Vin Diesel) nooit onderdeel van het verhaal was. Een kansloze bedoeling, want hij was een van de weinige personages die in de eerste film goed uit de verf kwam. In F&F staat hij weer in de schijnwerpers en komen we erachter wat hij al die tijd heeft uitgespookt.

De opening van de film is blijkbaar een soort flashback, want Han (Sung Kang) uit Tokyo Drift is nog onderdeel van Dominics crew. Enkele andere nieuwe gezichten duiken ook op, maar het belangrijkste is dat Leticia (Michelle Rodriguez) nog steeds aan zijn zijde staat. Wie ooit verzon dat Diesel en Rodriguez een goed koppel vormen is geniaal, want ze zijn echt uit precies hetzelfde hout gesneden.

Ook Paul Walker duikt weer op als Brian, na eerder wijselijk bedankt te hebben voor Tokyo Drift. Brian lijkt zijn leven flink gebeterd te hebben, want hij werkt nou voor de FBI. Helaas heeft hij zijn onstuimige vriend uit de tweede film achtergelaten, maar hij krijgt wel weer een kans om met Dominic samen te werken. Brian blijkt namelijk hardleers en gaat voor de derde keer voor de politie undercover als straatracer, ditmaal om een Mexicaanse drugsbende te infiltreren.

Waarom drugsbendes een voorkeur hebben om hun zaken te regelen via gevaarlijke straatraces is moeilijk te begrijpen, maar het is de aanleiding voor een verrassend onderhoudende film. Het verhaal heeft helemaal niks nieuws te bieden, maar de uitvoering en vormgeving van de film was eerder nog niet zo goed gedaan.

F&F is eigenlijk nauwelijks een straatracefilm te noemen. Natuurlijk gaat er ook in deze film nog menig liter aan benzine in rook op, maar de nadruk ligt veel meer op het verhaal van Dominic en Brian dan straatraces. Beide personages zijn goed uitgewerkt en werken goed als antihelden. Dominic is in feite een crimineel op de vlucht, maar hij heeft zijn hart op de goede plaats. Brian mag dan wel voor de politie werken, maar kan zich nog steeds moeilijk aan de regels houden.

De races zelf zijn nog meer dan voorheen gestroomlijnd tot iets dat het beste als een videogame kan worden omschreven. Zo zien we een groep coureurs met ongelofelijke snelheid door een mijn racen. In het echte leven zouden ze na 3 seconden in de kreukels liggen, maar deze racers zijn zo goed dat het allemaal geen probleem is. F&F pretendeert geen moment een serieuze film te zijn, dus een paar ludieke races zijn dan ook makkelijk te vergeven.

Opvallend is hoe deze reeks met elke film minder furieus wordt en een ingetogenere aanpak prefereert boven spastische taferelen. Tokyo Drift was helaas een aanfluiting, maar regisseur Justin Lin revancheert zich met deze film. De samenwerking tussen de acteurs is prima en ook de bijrollen voor de Mexicaanse maffia en Brians collega’s zijn goed gedaan.

Het is vreemd om te zien dat de vierde film in een reeks de beste is, helemaal nadat het derde deel veruit het slechtste is. Het einde beloofde een direct vervolg en ik heb er best zin. Meer Vin Diesel? Kom maar op.

[Fast and Furious | Blu-Ray | Regio: 2]

Een gedachte over “Boos door de mijnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s