Furieus achter de TV

The Fast and The Furious - Tokyo DriftThe Fast and The Furious – Tokyo Drift (2006) is dan toch precies wat ik vreesde dat de hele reeks zou zijn. Het verhaal kan je niet serieus nemen, de personages zijn tragisch vormgegeven en het fetisjisme voor snelle auto’s was nog nooit zo hoog.

In navolging van 2 Fast 2 Furious heeft Tokyo Drift wederom niks met zijn voorganger te maken. Aangezien de tweede F&F film een gesloten einde had is dat op zich niet erg. Sterker nog, je zou denken dat dit een ideale gelegenheid was om terug te gaan naar Vin Diesel, die moederziel alleen door de Mexicaanse woestijn aan het rijden is. Men had echter een slechter idee: wat nou als we een groep tieners in Tokio loslaten?

Nou moet ik toegeven dat de neonverlichte straten van Tokio inderdaad een mooi decor vormen voor nachtelijke straatraces. Qua stijl past het perfect in het wereldje van F&F. Wat jammer dan dat de film zo tenenkrommend slecht is dat je net zo goed niet kan kijken.

Mijn grootste probleem met de film was hoofdpersoon Sean (Lucas Black). Deze 17 jarige knul is zo snel op zijn pik getrapt dat hij om de stomste zaken ontploft. Erger is nog dat hij het niet kan hebben als iemand anders een leuk meisje heeft. Deze combinatie van spijtige karaktereigenschappen brengt hem constant in de problemen en dan heeft hij ook nog eens een voorliefde voor snelle auto’s.

Als hij voor de zoveelste keer op het politiebureau beland kan zijn alleenstaande moeder het niet meer hebben en stuurt ze hem naar zijn vader in Japan. Ik weet niet of een problematische tiener naar Tokio sturen getuigt van goed ouderschap, maar als dergelijke maatregel voor de Fresh Prince van Bel-Air werkt waarom dan niet voor Sean?

Nou, vermoedelijk omdat hij extreem hardleers is en binnen de kortste keren in het straatracecircuit van Tokio duikt. Wat een geluk dat hij op school meteen de lokale racefanaat ontmoet en dat in zijn klas het vriendinnetje van de neef van de lokale yakuzabaas zit. Iemand anders zijn vriendin?! Nee, Sean zal toch niet onnodig in de problemen komen?

Sean is een van de moeilijkst te verkroppen personages die ik in lange tijd in een film heb gezien. Zijn gedrag is stuitend, zijn accent is vreselijk en het ergste is dat Lucas Black geen seconde als iemand van 17 uitziet. Deze kerel moet ons Vin Diesel doen vergeten, maar heeft uiteindelijk precies het tegenovergestelde effect. Zelfs Paul Walker was een meer charismatische acteur in de vorige films en dat zegt volgens mij toch wel wat.

Helaas zijn de overige personages niet veel beter dan Sean. Twinkie (Bow Wow) is de enige neger op school en introduceert Sean al snel aan Takashi (Brian Tee), beter bekend als de Drift King. Takashi’s zakenpartner Han (Sung Kang) ziet in Sean een gewillige slaaf en heeft hem in no-time onder zijn duim. Han is duidelijk een crimineel, maar dat zal Sean een worst wezen – als hij dat leuke meisje van Takashi maar kan krijgen!

Ook van het leven in Tokio klopt helemaal niks. Sean gaat er naar school, maar spreekt geen woord Japans. Knap dan dat hij doodleuk lessen gegeven in het Japans bijwoont. Niet dat het veel uitmaakt, want zijn vrienden en vijanden spreken toch allemaal Engels, of iets dat daar op lijkt. Tragisch is ook de Japanse politie. In de vorige films lag de politie altijd op de loer, maar als ik Tokyo Drift mag geloven achtervolgt de Japanse politie je niet zolang je harder dan 180 km/u gaat.

Om alles erger te maken wordt je ook doodgegooid met de racetechniek van driften. Deze techniek zou eigenlijk een voetnoot moeten zijn, maar de film ontleent er zelfs zijn titel aan. Vermoedelijk zijn de makers grote fans van de Ridge Racer games, hoewel ik liever Ridge Racer 7 speel dan dat ik slechte acteurs zogenaamd door bochten zie glijden.

Tokyo Drift staat qua verhaal zo los van de vorige films dat het eigenlijk aanvoelt als een imitatiefilm. Natuurlijk is er helemaal op het einde toch een link met de eerste film, maar deze is zo geforceerd dat je slechts je hoofd kan schudden. De film kan zich meten met de slechtste exploitatiefilms die ik ooit heb gezien, met de kanttekening dat deze film niet zo slecht is dat hij goed is. Bah!

[The Fast and The Furious – Tokyo Drift | Blu-Ray | Regio: 2]

3 gedachten over “Furieus achter de TV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s