Furieus achter het stuur

2 Fast 2 Furious2 Fast 2 Furious (2003) is een van de meest willekeurige vervolgen die ik in jaren heb gezien. De vorige film had een wagenwijd open einde, maar het verhaal van een groep wegpiraten onder leiding van Vin Diesel is helemaal vergeten. In plaats daarvan is het vervolg een soort buddy film geworden met andere acteurs.

De film is zo anders dan The Fast and The Furious (2001) dat je je afvraagt wat er is gebeurd. Want we zagen toch echt Vin Diesel door Mexico cruisen, op de vlucht voor de politie in Amerika. En hoe is het met zijn crew afgelopen? Het zijn vragen die wellicht later beantwoord zullen worden. In de tussentijd moeten we het alweer doen met Brian (Paul Walker). Bizar genoeg lijkt hij op de vlucht voor de politie en is hij nou een beruchte speler in het straatracecircuit van Miami.

Het is allerminst voor de hand liggend dat Brian een fulltime carrière als straatracer zou ambiëren, maar dat is toch echt de insteek van de film. Toch duurt het niet lang voordat de politie hem alweer te pakken heeft. Speciaal agent Bilkins (Thom Barry) keert als enige andere personage terug in deze film en heeft samen met agent Markham (James Remar) een ludiek plan bedacht: Brian moet als straatracer infiltreren in de organisatie van een Argentijnse drugsdealer (Cole Hauser).

Het verhaal is allerminst realistisch en in een onverwachte twist wordt Brian opgezadeld met de zeer onstuimige Roman Pearce (Tyrese Gibson). Roman is een jeugdvriend van Brian, maar neemt het hem schuldig dat hij een paar jaar de gevangenis in moest. Hij is niet van plan ooit terug te gaan naar de bajes, maar zorgt door zijn problemen met autoritaire figuren voor lastige situaties. Met als gevolg kolderieke momenten en veel overacting.

Door de nieuwe invalshoek is er ironisch genoeg een stuk minder ruimte voor straatraces. Beter ook, want hoewel het er allemaal goed uitzag in de vorige film voegde het natuurlijk vrij weinig toe. Dat wil overigens niet zeggen dat er helemaal niet meer geracet wordt, want de straten in Miami zijn ’s nachts blijkbaar net zo verlaten als die in Los Angeles. Men rijdt nog steeds in opgevoerde superbakken en de nachtelijke coureurs trekken nog steeds een onwaarschijnlijk groot publiek – wellicht dat de stoepen verlaten zijn omdat iedereen de auto’s wilt zien?

Ik moet zeggen dat zowel Brian als Roman tijdens de film groeien als personages. Toen ik doorhad dat Vin Diesel niet meer in beeld zou komen en ik het alweer moest doen met Paul Walker vreesde ik het ergste, maar zijn personage is deze keer een stuk beter geschreven. Brian kwam voorheen niet echt geloofwaardig over, maar hij staat nou veel beter zijn mannetje. Dat moet ook wel, want Roman zorgt voor het nodige tegengas, waardoor Brian constant scherp wordt gehouden.

In traditie van de buddy film heeft 2 Fast 2 Furious uiteraard enkele spectaculaire achtervolgingen. De meest creatieve vond ik die waarin Brian en Roman op de hielen werden gezeten door de politie en een loods binnenreden om te schuilen. Als de politie ze vervolgens sommeert om naar buiten te komen rijdt zo’n beetje half Miami de loods uit. Het slaat nergens op, maar is leuk gevonden door de makers. Het is ook een goed voorbeeld van de lichtere toon van de film, die op zich zo slecht nog niet is.

En eigenlijk is “zo slecht nog niet” ook de beste manier om de hele film op te sommen. Het heeft op twee personages na helemaal niks te maken met de voorgaande film en het is qua toon heel anders. Toch zijn de thema’s en stijl van straatracen behouden gebleven, waardoor het wel als een film in dezelfde reeks aanvoelt.

In tegenstelling tot The Fast and The Furious kent de film ook een gesloten (en happy) einde. Goed punt om de serie mee op te houden zou je denken, ware het niet dat er nog 4 andere films zijn. Ik heb zo het idee dat ik er nog achter ga komen wat er met Vin Diesel en zijn crew is gebeurd.

[2 Fast 2 Furious | Blu-Ray | Regio: 2]

2 gedachten over “Furieus achter het stuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s