Boos achter het stuur

The Fast and The FuriousIn navolging van Resident Evil week en X-Men week ga ik vrolijk door met het kijken naar de meest mainstream vormen van cinema. Deze week ga ik wel heel gewaagd te werk en stap ik in de oppervlakkige wereld van The Fast and The Furious, te beginnen met – hoe kan het ook anders? – The Fast and The Furious (2001).

The Fast and The Furious neemt je mee naar Los Angeles, waar ’s nacht waaghalzen hun leven en reputatie in de weegschaal leggen. Deze coureurs zijn uiteraard stoere mannen en vrouwen en ze trekken een onwaarschijnlijk groot publiek. Straatraces werken duidelijk ook raciale verbroedering in de hand en blanke criminelen trekken zonder problemen op met zwarte rappers en stereotypische latino’s. Het is haast utopisch, ware het niet dat de Aziaten maar eikels zijn.

Toch is er onrust in de scene, want een groep dieven overvalt op spectaculaire wijze vrachtwagens. De FBI vind dit maar niks en geeft daarom politieagent Brian Spilner (Paul Walker) de opdracht om de crew van Dominic Toretto (Vin Diesel) te infiltreren. Toretto organiseert straatraces en is eigenlijk geen beroerde kerel. Toch vermoedt de politie dat hij de term wegpiraat iets te letterlijk opvat.

Mijn grootste probleem met de film is niet dat de personages niet leuk zijn, maar dat er veel te weinig met ze wordt gedaan. De hele eerste helft van de film zijn we kwijt aan nietszeggende straatraces begeleid door slechte muziek. Hoewel het natuurlijk logisch is dat een film over straatraces deze ook daadwerkelijk in beeld brengt betekent dat niet dat het de film leuker maakt om te kijken.

In de tweede helft trapt men wijselijk op de rem en krijgt het verhaal de gelegenheid om op stoom te komen. Dominics crew komt in de problemen en het is aan Brian om een keuze te maken tussen zijn baan en zijn gevoel. Daar heeft hij nog lange tijd grote moeite mee, want hij lijkt niet de meest pientere agent te zijn die in Los Angeles rondliep. Hij maakt het zichzelf ook niet makkelijk, want hij is verliefd op Toretto’s zus (Jordana Brewster).

Het is jammer dat men pas in de tweede helft besluit iets te doen met het verhaal, want de chemie tussen de acteurs is niet verkeerd. Vin Diesel past perfect thuis in deze film en hij komt goed uit de verf als de sympathieke Toretto. Walker is in vergelijking een mindere acteur, maar de interacties tussen hem, Diesel en Brewster werken wel. Ook de resterende cast doet het goed, met als opvaller Michelle Rodriguez, die alweer zichzelf lijkt te spelen – en daarom prima in dit wereldje past.

Ook de auto’s eisen nog de nodige aandacht op. De omgebouwde bolides vliegen met minachting voor de zwaartekracht over heuvels heen, schieten vooruit dankzij explosieve brandstof en hebben wieldoppen zo glimmend dat het in feite spiegels zijn. De races nemen minstens net zoveel screentime in beslag als de acteurs, waardoor je soms het idee hebt dat je naar een racegame zit te kijken.  Leuk voor de autofielen, maar saai voor alle andere mensen.

De grote kracht van de film is dan ook het grote zwaktepunt. Straatraces in een stedelijke setting zijn aan de ene kant een ongebruikelijk thema, maar aan de andere kant heb je wel een hele goede schrijver en regisseur nodig wil je dit omzetten in een goede film. Als ik zeg dat het idee achter de film is ontstaan naar aanleiding van een artikel in een tijdschrift weet je dan genoeg? Waarschijnlijk wel.

Het is dat de film in de tweede helft alsnog in een film veranderd, anders had ik mijn intentie om de hele reeks te kijken waarschijnlijk opgegeven. Ik moet wel zeggen dat nog een paar films met veel races en achtervolgingen moeilijk te verdragen zal zijn. Daarom vestig ik mijn hoop maar op Vin Diesel, die meestal garant staat voor leuke personages – die vooral op hemzelf lijken. The Fast and The Furious had een wagenwijd open einde, dus het is aan deel 2 om mij te verbazen.

[The Fast and The Furious | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

4 gedachten over “Boos achter het stuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s