Meer mutanten, meer vermaak

X-Men - First ClassMijn avonturen met de X-Men eindigen voorlopig met X-Men – First Class (2011). De vorige film was eigenlijk cineastische pulp voor tieners, maar in deze (wederom) prequel is alles net wat serieuzer uitgevoerd. Tenminste, voor zover dat mogelijk is in een film over mutanten natuurlijk.

Na de flop van X-Men Origins – Wolverine (2009) is het lastig om alweer een prequel serieus te nemen. Dat niet alleen, maar we kregen in de originele trilogie ook al veel mee uit het verleden van de X-Men. Gelukkig is Wolverine (Hugh Jackman) deze keer tot slechts een cameo veroordeeld, waardoor er in ieder geval meer ruimte is voor andere personages om zich te ontwikkelen.

First Class draait helemaal om de jonge Charles Xavier (James McAvoy) en Erik Lensherr (Michael Fassbender), in de andere films beter bekend als Professor X en Magneto respectievelijk. Xavier is een mutant die de gedachten van andere mensen kan lezen en Lensherr is in feite een levende magneet. Beide mutanten komen van zeer verschillende achtergronden, maar hun passie om lotgenoten te helpen brengt ze snel bij elkaar.

Ik moet zeggen dat van de 5 X-Men films die ik afgelopen week heb gezien First Class veruit het meest intrigerende verhaal heeft. Xavier en Lensherr bewandelen een vrij menselijk pad op weg naar volwassenheid en ze tonen zich allebei verantwoordelijk voor hun lotgenoten. Ze weten niet echt hoe ze hier het beste vorm aan moeten geven, maar Xavier pleit uiteindelijk voor begrip, terwijl Lensherr niet boven wraak staat.

Ze kampen niet alleen met hun eigen problemen, maar moeten ook de plannen van Sebastian Shaw (Kevin Bacon) ondermijnen. Shaw en zijn handlangers zijn eigenlijk cartooneske antagonisten, wat je eraan herinnert dat je inderdaad naar een superheldenfilm zit te kijken. Zo kan Emma Frost (January Jones) op commando in diamant veranderen en is Azazel (Jason Flemyng) een rode variant op Nightcrawler uit X2 (2003).

Ook de X-Men hebben zo hun eigenaardige leden, waardoor de cast nog vrij groot uitvalt. Hoewel de film nooit het stigma van brave superheldenfilm van zich af weet te gooien weten een paar helden de eindstreep toch niet te halen. Toch wordt het gros van de hardere actie of off-screen of bloedeloos weergegeven, waardoor je wederom het idee hebt dat men er niet helemaal voor durfde te gaan.

Het zal de vloek van superheldenfilms zijn dat meerdere actiescènes juist voor een jonger publiek gemaakt zijn, iets dat clasht met de bloedserieuze opening tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het grote eindgevecht belichaamt dit misschien het beste, als de X-Men onder begeleiding van superheldenmuziek de strijd aan gaan met Shaw, die een grof einde wacht. Eén plus één zou twee moeten zijn, maar het werkt niet echt in dit geval.

Ondanks dit probleem is First Class een prima actiefilm. Het heeft serieuze ondertonen en is alleen daarom al interessanter dan alle voorgaande films. Dat de film zich intellectueel verlaagd tot de laagste deler is ergerlijk, maar uiteindelijk niet funest. Het acteerwerk van met name Fassbender is ook erg goed, hoewel Jennifer Lawrence als Mystique ook goed uit de verf komt. McAvoy stond een beetje ver weg van de Professor X die we al kenden uit de andere films, maar deed het op zich ook goed.

Het is jammer dat de X-Men films niet al vanaf het begin hun verhaal zo rustig opbouwden als in First Class. Men had duidelijk het voordeel om te zien wat wel en wat niet goed werkte in de voorgaande films, waardoor veel fouten niet zijn herhaald. Het is dat de film nog steeds aan de brave kant is, anders was het zowaar heel goed geweest. Nou is het slechts goed, wat nog steeds een hele prestatie is voor een film in dit genre.

[X-Men – First Class | Blu-Ray | Regio: 2]

Een gedachte over “Meer mutanten, meer vermaak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s