Boze mannen, slechte film

X-Men Origins - WolverineIn een serie die draait om maffe mutanten heb je altijd wel materiaal om een film op te baseren. Helaas kozen de makers van X-Men Origins – Wolverine (2009) voor de minst interessante en minst ambitieuze invalshoek, want was een film die dieper ingaat op het verleden van James Logan, alias Wolverine, echt nodig?

De eerste twee X-Men films waren volgens mij genoeg om het filmpubliek te overtuigen over wat voor een soort mens Wolverine (Hugh Jackman) is. Hij is een nukkige kerel met ijzeren klauwen in zijn handen. Hoe hij zo is geworden is een interessant thema voor stripboeken, maar zou eigenlijk nooit verfilmd hoeven te worden. Toch neemt Origins ons mee naar zijn vormende jaren, toen zijn skelet nog van bot was en hij deel uitmaakte van een geheime groep commando’s.

Omdat de film helemaal op Wolverine is gefocust is het vanzelfsprekend een stuk persoonlijker dan de overige X-Men films. Dit wordt belichaamd door Sabretooth (Liev Schreiber), de woeste broer van Wolverine. Dit personage dook ook al op in X-Men (2000), maar het verschil tussen Schreiber in deze film en Tyler Mane in het origineel is dag en nacht. Mane speelde een simpele woesteling, maar Schreiber voegt de nodige diepgang en dreiging toe aan het geheel.

De broers hebben een haat-liefde verhouding, waardoor Wolverine constant op zijn hoede moet zijn als zijn oudere broer in beeld is. De chemie tussen de acteurs is prima en het casten van Schreiber was een van de weinige goede zetten van de producenten, hoewel het de portrettering van Sabretooth in X-Men achteraf dubieus maakt.

Helaas bestaat de rest van de cast uit kleinere grootheden. Als we naar het commandoteam kijken waar Wolverine en Sabretooth deel van uitmaken zien we bijvoorbeeld Dominic Monaghan en will.i.am . Nou vind ik Monaghan een toffe acteur, maar hij komt niet goed uit de verf als elite commando, om nog maar te zwijgen over will.i.am. Beter was de keuze voor Kevin Durand als The Blob, een acteur die stoerheid met gepaste humor weet te mixen.

Een groot probleem met de film is dat de verschillende plotlijnen eigenlijk allemaal niet interessant zijn. De relatie tussen Wolverine en Sabretooth is nog het meeste uitgewerkt, maar tegelijkertijd vrij voorspelbaar. Ingewikkelder is de ontwikkeling van Weapon X en Weapon XI. Wolverine wordt misbruikt voor het Weapon X programma, maar hij blijkt slechts een opstapje te zijn naar de bizarre mutant Deadpool (Scott Adkins). Blijkbaar had men nog een eindbaas nodig voor de film.

Voor een superheldenfilm is de actie nog redelijk ingetogen. Het soort spektakel uit The Last Stand (2006) hoef je hier niet te verwachten. Eigenlijk is de intromontage waarin we Wolverine en Sabretooth door de jaren heen als soldaten zien strijden nog het meest creatief vormgegeven moment uit de film. Het eindgevecht staat in schril contrast en is niet alleen erg kort, maar ook weinig onderhoudend.

De toon in Origins is een tikkeltje harder dan voorheen – ongetwijfeld geïnspireerd door de Batman films – maar de actie is uiteindelijk net zo tam als een gemiddelde aflevering van de A-Team. Men durft gelukkig af te rekenen met personages, maar het zijn uiteraard de mindere goden die op voorspelbare wijze worden afgeserveerd.

X-Men Origins – Wolverine is zoals verwacht een totaal overbodige film. Men had gelukkig het goede fatsoen om Liev Schreiber te casten in plaats van Tyler Mane en hij speelt zijn rol vol overtuiging. Helaas doet hij dat in de verkeerde film en wegen de momenten van inspiratie en goed acteerwerk nooit op tegen de voorspelbaarheid van het verhaal. En weet je wat het ergste is? Deze prequel krijgt binnenkort een vervolg!

[X-Men Origins – Wolverine | Blu-Ray | Regio: 2]

3 reacties

Opgeslagen onder Cinematiek!

3 Reacties op “Boze mannen, slechte film

  1. Pingback: Meer mutanten, meer vermaak | patraversus

  2. Pingback: Liever geen toekomst | patraversus

  3. Pingback: Vier muren om te slopen | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s