Gevangen in een kinderlichaam

X2Mijn ontdekkingstocht in de luchtige wereld van stripboekfilms gaat onvermoeid door met X2 (2003), het vervolg op X-Men (2000). Waarschijnlijk had ik deze film nooit gekeken als ik niet bewust het genre aan het opzoeken was, maar de eerste film was zo vervelend nog niet, dus met enige goede hoop nam ik wederom plaats achter de TV.

X2 is een vrij voorspelbaar vervolg. Alle belangrijke personages uit de eerste film duiken ook hier op en er staan nog grotere belangen op het spel dan voorheen. De mutanten van Professor X (Patrick Stewart) moeten noodgedwongen met Magneto (Ian McKellen) optrekken om de snode plannen van kolonel Stryker (Brian Cox) te dwarsbomen. Deze man is van plan om alle mutanten uit te roeien en kan op de steun van de zwakzinnige president van Amerika rekenen.

Het verhaal van een intolerant mens met extreme gevoelens jegens mutanten past op zich goed in het straatje van de eerste film, waarin de haat van Magneto jegens normale mensen niet geheel ongegrond leek. Stryker blijkt nog een natuurtalent te hebben voor het manipuleren van mensen en mutanten, wat onder andere leidt tot een slaafse Deathstrike (Kelly Hu) en een gewillige Nightcrawler (Alan Cumming).

Deze Nightcrawler is meteen een van de betere personages in de film. Na het openingsnarratief door kapitein Picard zien we hoe de blauwe Nightcrawler het Witte Huis infiltreert en hordes aan veiligheidsmensen overmeesterd. De choreografie tijdens deze scènes is meesterlijk en het wordt ook nog eens begeleid door Mozarts Requiem. Een beter begin van een actiefilm kan je haast niet wensen.

Helaas blijkt wel snel dat X2 in dezelfde fouten vervalt als zijn voorvanger. Wederom lijken de mutanten onsterfelijk en zijn het vooral kwaadwillende mensen die we op niet grafische wijze zien sterven. Het is haast alsof een volwassen film in het lichaam van een kinderfilm zit gevangen. Ook op de personages is nog steeds het een en ander aan te merken.

Zo stoorde ik me ontzettend aan Cyclops (James Marsden). De leider van de X-Men lijkt totaal misgecast en tot overmaat van ramp loopt hij altijd met een zonnebril op. Ik begrijp dat dit onderdeel van zijn personage is, maar mensen die binnen met een zonnebril rondlopen komen hoe dan ook over als eikels. Tot overmaat van ramp is hij ook nog eens vreselijk saai.

Storm (Halle Berry) heeft nou meer scènes dan voorheen, maar ontbeert het nog steeds aan persoonlijkheid. Ze gaat vrolijk mee op avontuur, maar haar enige bijdrage is het wegblazen van vijanden. Helaas is er ook een subplot betreffende Wolverine (Hugh Jackman) dat eerlijk gezegd in zijn geheel weggelaten had kunnen worden. De film is met zijn meer dan 2 uur immers al aan de lange kant, dus onnodige bagage als Wolverines verleden kan net zo goed overboord gegooid worden.

Gelukkig kent de film nog de nodige vermakelijke momenten. Wolverine, Nightcrawler en Magneto staan garant voor puike actiescènes en de scènes van Jean Grey (Famke Janssen) impliceren dat zij in de derde film een belangrijke rol gaat spelen. Personages als Rouge (Anna Paquin) en Bobby (Shawn Ashmore) ondergaan nog de nodige ontwikkeling en je hebt wel het idee dat de groep van Professor X volwassen aan het worden is.

Wellicht dat ik het daarom zo jammer vind dat de film geen enkel risico met zijn personages durft te nemen. Iedereen heeft plot armor zo dik als Magneto’s neus en je vreest geen moment voor hun leven. De belangen zijn torenhoog, maar tegelijkertijd weet je dat er helemaal niks op het spel staat. Wat dit betreft is de film haast Disney-achtig en heb je het idee dat men gestaag naar een vrolijk einde toe aan het werken is – ondanks de zware thematiek.

Met een beetje meer origineel verloop en hardere actiescènes had het veel meer kunnen zijn dan de vermakelijke blockbuster film die het nou is. De makers waren duidelijk bang om hun tanden te ontbloten, waardoor het eindproduct onnodig tam is. Hopelijk laat men in het derde deel de remmen los en omarmen ze de ludiekheid van een film die over mutanten met superkrachten gaat. Iets als Resident Evil – Retribution (2012) zeg maar, maar dan goed.

[X2 | Blu-Ray | Regio: 2]

2 reacties

Opgeslagen onder Cinematiek!

2 Reacties op “Gevangen in een kinderlichaam

  1. Pingback: Eind goed, al goed? | patraversus

  2. Pingback: Meer mutanten, meer vermaak | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s