Eind goed, al goed?

X-Men - The Last StandWow. Al mijn kritiek op X2 (2003) lijkt terecht, want in X-Men – The Last Stand (2006) worden zowaar risico’s genomen. Niet alleen dat, we worden ook overspoelt met freaks en mutanten, de een nog vreemder dan de ander. Is er dan toch nog hoop voor het superheldengenre?

Het verhaal in The Last Stand is in principe hetzelfde als in de vorige film: het bestaan van mutanten is in gevaar. De mensheid heeft een genezing gevonden voor genetische mutaties, iets dat zowel het kamp van Professor X (Patrick Stewart) als dat van Magneto (Ian McKellen) grote zorgen baart. Professor X wilt een politieke koers varen, terwijl Magneto aanstuurt op oorlog.

Een sleutelrol in deze strijd is weggelegd voor Phoenix, de reïncarnatie van Jean Grey (Famke Janssen). Phoenix heeft ongekende telepathische en telekinetische krachten, maar is mentaal helemaal de kluts kwijt. Beide kampen strijden om haar aandacht, met Magneto schijnbaar als winnaar. Dat kan natuurlijk niet, dus de X-Men zetten alles op alles om het rampscenario te voorkomen.

The Last Stand kan online op relatief weinig liefde rekenen, maar ik zie niet echt in waarom. Eindelijk durft men risico’s te nemen met de cast en niemand is nog langer gevrijwaard van misfortuin. Helden gaan dood, mutanten verliezen hun krachten en oude allianties zijn niet meer heilig. Of dit komt doordat het de laatste film in een reeks is weet ik niet, maar het is wel een verademing dat het verhaal onvoorspelbaar verloopt.

Om de nieuwe stijl te faciliteren is de cast flink uitgebreid. Tot mijn spijt keert Nightcrawler niet terug, maar in zijn plaats hebben we onder andere Colossus (Daniel Cudmore), Beast (Kelsey Grammer), Juggernaut (Vinnie Jones) en Callisto (Dania Ramirez). Dit is nog maar het topje van de ijsberg, want in een film waarin iedereen dood kan gaan heb je natuurlijk veel kanonvoer nodig – je kan immers ook weer niet met alle hoofdpersonages afrekenen.

Het nadeel van zo veel nieuwe personages is dat een heleboel niet of nauwelijks goed uit de verf komen. Gelukkig is de oude cast er ook nog en iedereen heeft zo zijn of haar problemen. Cyclops (James Marsden) en Wolverine (Hugh Jackman) zijn aangedaan door het verlies van Jean, Storm (Halle Berry) is aangewezen als de nieuwe leider van de X-Men en Magneto dwaalt rond in de onderwereld, op zoek naar kameraden en zijn oude partner Mystique (Rebecca Romijn).

Ondanks de scherpere randjes aan het verhaal duikt het thema liefde ook nog herhaaldelijk op. Dit werkt nauwelijks met betrekking tot Jean en Wolverine en is regelrecht vervelend met Rouge (Anna Paquin) en Bobby (Shawn Ashmore) – Rouge wordt onzeker wanneer Bobby aardig is voor een ander meisje en laat zich daarom “genezen”. Het zijn typische scènes die je in een Amerikaanse tienerfilm tegenkomt, die eigenlijk geen moment van meerwaarde zijn.

Als The Last Stand ergens in uitblinkt dan zijn het de grootse gevechtscènes. Halverwege de film gaan Professor X en Magneto bij Jean op huisbezoek, waarna de buurt nooit meer hetzelfde zal zijn. Als op het einde van de film het laatste gevecht losbarst worden we eerst getrakteerd op een orgie van mutanten geweld, waarna Magneto ook nog eens met vlammende auto’s gaat gooien. Chapeau!

Het heeft dus even geduurd, maar The Last Stand staat een stuk dichter bij het soort film dat ik hoopte dat X-Men (2000) en X2 zouden zijn. Het verhaal is donker, de actie hard en men doet veel meer met het feit dat mutanten vermakelijke freaks zijn. Het is zeker niet perfect en al helemaal niet origineel, maar wat mij betreft is The Last Stand veruit de meest vermakelijke van de drie. Eind goed al goed zou je denken, maar er zijn nog diverse spin-offs…

[X-Men – The Last Stand | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

3 gedachten over “Eind goed, al goed?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s