Een film voor zombies

Resident Evil - RetributionResident Evil – Retribution (2012) was niet de drol dat ik vreesde dat het zou zijn. In plaats daarvan was het een soort explosieve diarree dat zo hard in mijn gezicht werd gelanceerd dat het me verbaasd heeft achter gelaten. Ik weet niet of het een goede film was of niet, maar het was zeker een spektakel.

Paul Anderson lijkt de tegelijkertijd de verwachtingen van kritische kijkers alsmaar harder te willen torpederen alsmede de actiescènes op escalerende wijze ludieker te willen maken. Mocht dit zijn bedoeling zijn geweest dan is hij zowaar met vlag en wimpel geslaagd, want Retribution bevat zowel de slechtste elementen uit Resident Evil – Apocalypse (2004) als de betere uit Resident Evil – Afterlife (2010).

Om met het positieve te vinden, de film heeft enkele uitstekende actiescènes. De toon wordt meesterlijk gezet in de intromontage, waarin Alice (Milla Jovovich) en haar vrienden uit de vorige film worden aangevallen door een leger helikopters. Alice is net zo kansloos als het einde van Afterlife impliceerde, maar in een twist van perverse liefde voor special effects zien we de actie achterstevoren afspelen in slow motion.

Ik realiseer me dat ik het overmatige gebruik van slow motion- en 3D effecten in de vorige films nog had veroordeeld, maar het intro van Retribution is daadwerkelijk goed gedaan en de makers van de film hadden duidelijk opgelet wat wel en wat niet werkte toen ze voor inspiratie alle andere actiefilms ooit gemaakt hadden gekeken.

Een ander leuk element van de film is dat het de meeste stomme personages uit de vorige films terug bracht – maakt niet uit of ze nog leefden of niet. Retribution misbruikt het concept van klonen op schandalige wijze, maar Michelle Rodriguez komt in deze film beter tot haar recht dan in Resident Evil (2002). Jill Valentine (Sierra Guillory) maakt ook eindelijk haar comeback en komt met het nodige geweld haar hoofdrol terugeisen van Alice.

Jill werkt nou voor de Umbrella Corporation en zit Alice gedurende de hele film op de hielen, wat onder andere leidt tot een redelijk spectaculaire achtervolging en het grote gevecht aan het einde van de film. Met name dit eindgevecht is goed uitgevoerd, als Alice en vrienden – maar voornamelijk Alice – tegen Jill en een opgepompte Rain (Michelle Rodriguez) vechten. Rodriguez is duidelijk in haar element en dankzij wire stuntwerk komen Jovovich en Guillory ook nog goed voor de dag.

Tot mijn grote verbazing was de soundtrack ook goed pruimen. Met misschien Afterlife als uitzondering was de muziek in de Resident Evil films altijd zeer matig, maar in Retribution zal je zowaar sommige thema’s vaker terughoren en klinken ze nog vrij aardig ook. Je zou bijna denken dat Paul Anderson zijn vak een beetje begint te begrijpen.

Helaas blijkt nog veel te vaak dat hij dat niet doet. Zo is het tempo van de film nog het best te vergelijken met Apocalypse en volgen scènes elkaar zonder genade voor volgbaarheid elkaar in rap tempo op. Personages krijgen geen moment om zich te ontwikkelen en kijkers zijn hiervoor aangewezen op hun herinnering van de vorige films.

Een ander wezenlijk minpunt is dat de film niet echt een eigen stijl of identiteit heeft. Het had zomaar elke andere grote zomerblockbuster geweest kunnen zijn, met het enige verschil tussen dit en iets als Transformers dat Resident Evil om zombies en Alice draait. Maar de zombies hebben nooit meerwaarde, want ze zijn er alleen maar om zo hard mogelijk dood te gaan.

Om dit te verbloemen wordt er heftig aan de special effect koe gemolken, maar slow motion- en 3D effecten kunnen dit gebrek aan eigen stijl nooit verbergen. De film ziet er goed uit in een spastische sugar rush manier, maar je moet jezelf eerst naar een bedenkelijk niveau willen verlagen om dit te kunnen waarderen. Nou was dit niet moeilijk na het zien van 4 andere films in deze reeks, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat van plan is.

Tot slot vond ik het erg vreemd dat – spoiler alert – Wesker (Shawn Roberts) niet alleen nog leefde, maar Alice ook met de nodige autoriteit commandeerde. We zagen hem toch echt exploderen in de vorige film, dus dat is op zijn minst vreemd. Toch is zijn resurrectie niet zonder meerwaarde, want hij staat nou aan het hoofd van een leger dat de wereld gaat verlossen van zombies en vliegende draken…

… in de nieuwe Resident Evil film in 2014! Ik ga hem zien, dat is zeker!

[Resident Evil – Retribution | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Een film voor zombies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s