Niet dood, wel leven

Resident Evil - AfterlifeResident Evil – Extiction (2007) was een overzichtelijke, doch weinig originele film die alsnog zijn best deed om meer te zijn als zijn voorgangers en inspiratiemateriaal. Resident Evil – Afterlife (2010) is eigenlijk precies het tegenovergestelde en geeft ons hordes zombies terwijl personages en elementen uit de games links en rechts in je gezicht worden gegooid.

Als ik eerlijk ben keek ik niet echt uit naar het grote gevecht tussen honderden klonen van Alice (Milla Jovovich) en de Umbrella Corporation. Regisseur Paul Anderson moet dat ook gedacht hebben, want Afterlife opent met het soort spektakel dat de meeste films voor hun einde bewaren. De losse eindjes uit Extinction worden in het begin hard aan elkaar geëxplodeerd, waardoor er meteen ruimte is om het einde van de vorige film snel los te laten.

Nadat ze ogenschijnlijk een einde heeft gemaakt aan Umbrella en hun leider Albert Wesker (Shawn Roberts) gaat Alice op reis om haar vrienden uit de vorige film te vinden. Ze weet Clair (Ali Larter) te vinden, maar deze is onder invloed van een van de belachelijkere elementen uit Resident Evil 5. Samen reizen ze naar de restanten van Los Angeles, waar ze natuurlijk al snel een nieuwe groep overlevenden tegen komen.

Opvallend is dat er duidelijk meer budget was voor special effects, want de film laat geen moment onbenut om de kijkers te trakteren op digitale effecten. Alleen al het grote gevecht aan het begin van de film is visueel gezien indrukwekkender dan de hele eerste film bij elkaar. De scènes waar een postapocalyptisch Los Angeles goed in beeld is zijn mooi vormgegeven, maar laten we eerlijk zijn: de special effects zijn vooral gebruikt om je van het weinig geïnspireerde verhaal af te leiden.

In de opening gaan de vele Alices helemaal los met hun acrobatische en kinetische gaven. Het had makkelijk een videogame kunnen zijn – hoewel ironisch genoeg geen Resident Evil. De rest van de film haalt het niet bij dit spektakel, maar dat weerhield de makers natuurlijk niet om het vol met 3D effecten te stoppen. Ik heb thuis geen 3D TV, maar ook al had ik deze wel dan denk ik niet dat ik erg onder de indruk zou zijn van de vele objecten die in slow motion op je komen aangevlogen.

Erg jammer is dat het relatief rustige tempo uit de voorgaande film is ingeruild voor de hyperactieve en chaotische manier van films maken uit Resident Evil – Apocalypse (2004). Afterlife introduceert een aantal nieuwe personages, maar ze kennen slechts beperkte ontwikkeling dankzij de constante focus op actie. Ironisch genoeg is Alice nog nooit zo ingetogen geweest, hoewel Wesker dit compenseert door zich te ontpoppen tot een absurde videogame karikatuur, compleet met monsterlijke poedels. Wel is het grappig dat Kim Coates in deze film opduikt, aangezien hij eerder al te zien was bij de concurrent in Silent Hill (2006).

Afterlife lijkt precies aangepast te zijn aan de wensen van makkelijk te vermaken tieners met nét te weinig kritisch denkvermogen. En dat geeft niet, want er is duidelijk een groot publiek voor dergelijk entertainment. Het is echter niet mijn pakkie an. Vrijwel alle actiescènes zijn besmet met special effects, de meest notoire het overbodige gebruik van slow motion. Het is totaal overbodig en rekt de speeltijd van de film alleen maar onnodig uit.

Gelukkig rest er nog maar een film in deze reeks. Morgen zal mijn ontdekkingstocht in de filmwereld van Resident Evil tot een voorlopig eind komen. Het open einde van Afterlife belooft niks goeds, hoewel ik blij zal zijn om Jill Valentine (Sienna Guillory) terug te zien – ze was stiekem mijn favoriete personage in Apocalypse. Als een gewillige zombie ontvang ik dan ook de laatste kogel in mijn hoofd.

[Resident Evil – Afterlife | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Niet dood, wel leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s