Zand en zombies

Resident Evil - ExtinctionMisschien heb ik ondertussen te veel Resident Evil films gezien, maar Resident Evil – Extinction (2007) was eigenlijk nog best vermakelijk. Begrijp me niet verkeerd, het is geen geweldige film, maar men heeft er duidelijk iets van proberen te maken.

Paul Anderson heeft wederom het script verzorgd, maar ditmaal heeft hij vrijwel alle connecties met de Resident Evil games losgelaten. Enkele personages delen een naam met personages uit de games, maar daar houdt het op. Voor Extinction zocht Anderson inspiratie in andere werken en werd het tempo van de film flink naar beneden gedraaid, waardoor er zowaar ruimte was voor momenten van plot- en personageontwikkeling.

Extinction speelt 5 jaar na de gebeurtenissen in Apocalypse (2004) af. De pogingen om het zombievirus in Raccoon City te houden zijn spectaculair mislukt en alle levende wezens op onze planeet moesten er aan geloven. Alice (Milla Jovovich) ploetert op haar motor door oneindig lijkende heuvels zand en zombies, op zoek naar de laatste restjes beschaving. Tegelijkertijd reist een groep overlevenden onder leiding van Clair Redfield (Ali Larter) in ongeveer dezelfde richting als haar.

Ook de Umbrella Corporation is nog steeds actief en ze hebben verschillende basissen diep onder de grond. Dr. Isaacs (Iain Glen) is druk in de weer met Project Alice en is in zijn nopjes als hij verneemt dat Alice nog steeds in leven is. De beste man was al 5 jaar bezig om experimenten op klonen van Alice uit te voeren, dus het was hoog tijd dat hij oog in oog kwam te staan met zijn idool – misplaatste liefde lijkt een specialiteit van deze acteur!

De nieuwe setting van een postapocalyptische aarde werpt meteen zijn vruchten af. De planeet is verlaten, waardoor personages op elkaar zijn aangewezen om er het beste van te maken. Dit zorgt voor het eerst in de serie dat mensen met elkaar in dialoog gaan, wat erg helpt bij het vaststellen van hun persoonlijkheden. Uiteindelijk blijkt het gros van de groep van Clair slechts kanonvoer te zijn, maar we weten voor de verandering in ieder geval wie het loodje leggen.

Een ander aspect van de film dat ik kon waarderen is dat de meest memorabele momenten uit Resident Evil (2002) hier nog een keer opduiken. De opening doet vermoeden dat je naar de verkeerde film zit te kijken, de laserhal mag andermaal zijn ding doen en er is ook een nieuw computersysteem dat met Alice communiceert. Deze referenties zijn gelukkig kort, maar ze zorgen wel voor een zekere interne continuïteit.

De toon van de film is ook veel rustiger waardoor er meer ruimte is voor klassieke zombieverrassingen. Het is zeker niet origineel, maar je kan beter je inspiratie uit klassieke zombiefilms halen dan uit de voorgaande twee films. Ook de invloed van Mad Max is onmiskenbaar en het is eigenlijk jammer dat de film je nog vaak meeneemt naar de hightech Umbrella locaties, want de verlaten woestijnen zijn vele malen interessanter.

Mijn grootste punt van kritiek is eigenlijk nog steeds het personage Alice. Ik ben er ondertussen al aan gewend dat ze superkrachten heeft, maar in deze film werd haar repertoire uitgebreid met telekinetische krachten. Hierdoor staat ze nog verder weg van de andere personages dan voorheen. Dat is jammer, want met een meer realistischere Alice kwam de film ongetwijfeld beter uit de verf.

Maar toch, Resident Evil – Extiction is niet de grote ramp die ik vreesde dat het zou zijn. Zie het als Mad Max met zombies en Alice en je weet ongeveer hoe laat het is. Net zoals in de andere films eindigde de film met een ludieke cliffhanger en ik heb zo het vermoeden dat de volgende film veel slechter zal zijn. Dat is een bedroevende gedachte, maar tegelijkertijd ben ik blij dat men in ieder geval de moeite heeft genomen om hier wel iets van te maken.

[Resident Evil – Extiction | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Zand en zombies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s