Het einde der tijden

Resident Evil - ApocalypseNa het zien van Resident Evil – Apocalypse (2004) zijn mijn verwachtingen voor de rest van de serie niet al te hoog meer. Het wordt in deze film op pijnlijke wijze duidelijk dat de serie de verkeerde naam draagt. Gewoon Alice was een veel toepasselijkere naam geweest, want alle elementen uit de games zijn ondergeschikt gemaakt aan dit personage.

Apocalypse begint vrijwel vanaf hetzelfde moment waar de eerste film ophield. Alice (Milla Jovovich) ontwaakt in een verlaten laboratorium en komt er al snel achter dat Raccoon City niet meer helemaal hetzelfde is. Een paar wijken verderop staan de straten in brand en zijn zombies uit op vers mensenvlees. Geen aangename situatie en ze besluit wijselijk de stad te ontvluchten.

Alice komt nog de nodige overlevenden tegen, waaronder Jill Valentine (Sienna Guillory). Jill schitterde in Resident Evil (2002) nog door afwezigheid, maar eist hier vrijwel meteen alle aandacht op. Ze is een speciaal agente, hoewel ze net een vrije dag leek te hebben afgaande op haar belachelijke outfit. Niet alleen haar outfit is opvallend, ook het feit dat ze een persoonlijkheid heeft verraste me. Dat was toch anders in de eerste film.

Je zou haast denken dat Jill het hoofdpersonage in de film was, ware het niet dat de spotlight nooit al te lang van Alice is verwijderd. Zodra Jill en haar vrienden op het punt staan in de penarie te geraken springt Alice in beeld om op cartooneske wijze gehakt te maken van potentiële boosdoeners – iets waar ze erg goed in is.

Het feit dat Alice over super krachten beschikt komt in deze film net zo absurd over als in de eerste film, maar men legt tenminste wel uit hoe dit kan. Hetzelfde virus dat mensen en beesten in zombies verandert zorgt ervoor dat Alice super krachten ontwikkeld. Waarom? Dat moet je aan Paul Anderson vragen, die wederom het verhaal heeft geschreven.

Helaas blinkt ook deze film niet bepaalt uit in originaliteit. Het enige verschil met de eerste film is dat deze zich in een hele stad afspeelt in plaats van een laboratorium. Dat, en het feit dat alles nou 10 keer zo belachelijk is uitgevoerd. Alice lijkt uit een ander universum te komen, maar ook de rest van de cast is eigenlijk niet heel veel soeps.

Zo is Jill totaal niet serieus te nemen in haar outfit – iets dat toch veel zegt gezien het feit dat dit een zombiefilm is die de naam van een videogame draagt. Het personage LJ Wayne (Mike Epps) moet humor toevoegen aan het geheel, maar zijn laagdrempelige grappen zijn net zo misplaatst als de super krachten van Alice. Alice moet de spotlight trouwens niet alleen delen met Jill, maar ook met Nemesis, een genetisch experiment a la haarzelf.

De aanwezigheid van Nemesis werd al hevig gehint aan het einde van de eerste film. In tegenstelling tot Alice heeft deze freak al zijn menselijkheid verloren en ziet hij er letterlijk uit als een zombie in een lange leren jas met een bazooka in de hand. Geloof het of niet, hij ziet er nog verrassend oké uit en is eigenlijk het minste van de films problemen.

Schrikbarend vond ik de montage, aangezien deze regelrecht amateuristisch is met snelle edits en goedkope effecten. Het deed me denken aan The DaVince Treasure (2006), iets dat allerminst een compliment is. Het verraadt een zekere gemakzucht van de makers, die de film duidelijk zo snel mogelijk de markt op wilden helpen.

Het eindresultaat van deze haastige werkwijze was een film die dichter bij het bronmateriaal wilt staan, maar constant het personage Alice in zijn maag krijgt gesplitst. De boodschap is glashelder; deze film draait om Alice en haar mutatie in een almachtige supervrouw. Als het een videogame was geweest dan had dit idee zomaar kunnen werken, maar als film kan je het geen moment serieus nemen.

En dus moet je actief de drang tegengaan om iets anders op te zetten. Makkelijk te vermaken kijkers worden als beloning klaargestoomd voor de derde film met een wagenwijd open einde. Ik wil niet voorstellen dat die nog slechter zal zijn dan Apocalypse, maar ik kan dat wel. Laat maar komen!

[Resident Evil – Apocalypse | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

3 gedachten over “Het einde der tijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s