Begin van het einde

Resident EvilIn mijn onwijsheid heb ik besloten om deze week alle Resident Evil films te kijken. Als eerste staat natuurlijk Resident Evil (2002) op het menu, een film die verdacht weinig met de gelijknamige game te maken heeft. Capcom mag blij zijn dat ik hun pogingen tot wreedheid tegen de goede smaak beloon met mijn aandacht.

Tot mijn verrassing opent de film hoopvol. We zien hoe een computersysteem een laboratorium in quarantaine plaatst nadat een gevaarlijk virus is vrijgekomen. De computer kent geen genade en roeit alle levende wezens uit. Dit heeft helemaal niks te maken met de videogame waar de film zijn naam aan ontleent, maar als opzichzelfstaand werk genomen kan het zeker door de beugel.

Helaas wist regisseur Paul Anderson geen goed vervolg te geven aan deze opening. Al snel worden we aan Alice (Milla Jovovich) en Spence (James Purefoy) voorgesteld, twee mensen met geheugenverlies. Veel tijd om aan hun te wennen is er niet, want ze worden in hun eigen huis overvallen door een reddingsteam dat ze meeneemt naar het laboratorium om daar orde op zaken te stellen.

Het goede nieuws is dat de film verder geen personages meer introduceert. Het slechte nieuws is dat vrijwel niemand een persoonlijkheid heeft. Alice heeft geheugenverlies, iets wat haar mysterieus zou moeten maken. Toch blijkt haar uitverkiezing als hoofdpersonage later net zo onlogisch als de keuze om een Resident Evil film te maken die niet op de game is gebaseerd.

Alice blijkt namelijk over superkrachten te beschikken waardoor ze vrij absurde capriolen kan uithalen. Uit niks blijkt dat ze een geavanceerde acrobaat is, totdat ze halverwege de film oog in oog komt te staan met een bloeddorstig monster. Met speels gemak rent ze tegen een muur op waarna ze het beest vervolgens dropkickt. Dat zou vet zijn geweest in een actiefilm genaamd Evil Residents ofzo, maar het heeft niks te zoeken in iets dat een horrorfilm zou moeten zijn. Ik kan dan ook alleen maar concluderen dat Paul Anderson geen heil zag in het horroraspect en uit voorzorg al in de eerste film de zaden plantte om de serie in zijn geheel naar het actiegenre te laten switchen.

De aanwezigheid van de al even blanco Spence en de mysterieuze Matt (Eric Mabius) voegt ook heel weinig toe. Beide mannen hebben de intrige van een 10 jaar oude krant en als hun ware motieven tegen het einde duidelijk worden ben je blij dat de film in ieder geval bijna voorbij is. Ook het reddingsteam voegt bar weinig toe aan het verhaal en is vooral kanonvoer voor de vele zombies die in het laboratorium rondlopen.

De enige uitzondering hierop is het personage van Michelle Rodriguez, die hetzelfde personage lijkt te spelen dat ze altijd speelt. Dit zou je als een minpunt kunnen zien, maar ik was al lang blij dat tenminste één personage een beetje karakter toonde. Het acteerwerk van Rodriguez is overigens geheel ten spijt, want zodra Alice zich ontpopt als een cartooneske actieheldin dropt de film elke pretentie die het had een horrorfilm te zijn en veranderd het in een slechte parodie op actiefilms.

Bekijk de film echter door een actiebril en het is nog steeds niks. De zombies zijn kogelsponzen, de special effects zijn bedroevend en de personages zijn zo saai als het maar kan. Toch eindigt de film met een gigantische cliffhanger die uitnodigt om deel 2 te gaan kijken. Normaal zou ik wel beter weten, maar dit is Resident Evil week, dus ik maak mijn borst alvast nat.

[Resident Evil | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Cinematiek!

5 Reacties op “Begin van het einde

  1. Pingback: Het einde der tijden | patraversus

  2. Pingback: Zand en zombies | patraversus

  3. Pingback: Niet dood, wel leven | patraversus

  4. Pingback: Een film voor zombies | patraversus

  5. Pingback: Onrust in dodenland | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s