Noem je dat een film?

Silent Hill - RevelationGeheel tegen beter weten in heb ik Silent Hill – Revelation (2012) gekeken. Het verval van Konami en deze serie is verbazingwekkend en ik betwijfel of ik het vocabulaire of de grammaticale kracht bezit om deze flop van een film te bespreken. Toch moet ik het proberen.

Want hoe slecht is Revelation wel niet? Toegegeven, de eerste Silent Hill film was geen meesterwerk, maar je kon je er als fan in ieder geval nog mee vermaken. Revelation is echter zo slecht dat zowel filmliefhebbers, Silent Hill fans als kijkers van de eerste film alleen maar kunnen gissen hoe deze rampzalige film ooit tot stand is gekomen.

Niks is ook maar een beetje logisch voor de kijker. Stel dat je de originele film hebt gezien, dan weet je dat Rose en Sharon in een alternatieve dimensie in Silent Hill vastzitten. Toch is een veel oudere Sharon opeens thuis bij vader Christopher. Blijkbaar had Rose een amulet gevonden waarmee Sharon door een spiegel terug kon reizen naar de normale wereld.

De film legt nooit de werking van dit amulet uit, maar laten we het maar voor lief aannemen. Het verklaart nog steeds niet waarom Sharon binnen een paar jaar 18 jaar is geworden. Als we ook dit gewoon maar voor lief aannemen dan zijn er nog steeds legio vragen die het hele fundament van de film met speels gemak onderuit halen.

Ik kan me niet voorstellen hoe iemand die de eerste film niet heeft gezien en die nooit Silent Hill 3 heeft gespeeld het verhaal ook maar een beetje kan volgen. Het ene moment is Sharon Heather Mason, het andere Sharon Da Silva en op weer andere momenten is ze Alessa Gillespie. Nou was dit ook zo in Silent Hill en Silent Hill 3, maar in de games had je meerdere uren om het onzinnige verhaal tot je te nemen. Revelation strooit met deze namen alsof het begrijpelijk zou zijn.

De film doet ook nog verrassend vreemde dingen met het verhaal uit de game waar het is op gebaseerd. Zo heeft Christopher Da Silva het alias Harry Mason aangenomen, om aan de cultus uit de eerste film te ontkomen – we vergeten maar even dat deze cultus opgesloten zat in een andere dimensie. Dit is verwarrend, want het personage Rose Da Silva was in de eerste film min of meer gebaseerd op Harry Mason uit de game.

Ik zou nog kunnen gaan klagen over personages als Vincent en Claudia, maar laat maar. Ik ben meer geïnteresseerd waarom acteurs als Sean Bean, Malcom McDowell en Radha Mitchell hun namen aan dit gedoemde project verleenden. Toegegeven, de bijdrages van Mitchell als Rose en McDowell als Leonard zijn uiterst minimaal, maar vreemd is het wel.

Adelaide Clemens probeert nog wat van Heather te maken, maar ook zij kan voorspelbaar genoeg de film niet in een positieve richting sturen. Kit Harington speelt de totaal misgecaste Vincent en hij had beter de set van Game of Thrones niet verlaten voor deze flop. Deborah Kara Unger heeft nog een kleine bijrol als Dahlia, maar haar personage is hier net zo overbodig als in de eerste film.

Het zou natuurlijk geen Silent Hill project zijn als er ook niet een paar vreemde monsters in zaten en ook op dit punt is de film voorspelbaar teleurstellend. Gemaskerde mijnwerkers? Check! Demonisch kind? Check! Clowns? Check! Pyramid Head? Natuurlijk!

Pyramid Head is niet meer wat hij ooit was geweest. In deze film is hij op hilarische wijze gedelegeerd tot de bestuurder van een kermisattractie. Dit zou normaal gesproken het intellectuele dieptepunt van de film zijn geweest, ware het niet dat hij even later in een eindbaasgevecht is verwikkeld met de missionaris baas uit Silent Hill 3. Zelfs de slechtste fan-fiction had dit niet kunnen verzinnen.

Is er dan helemaal niks goed aan de film? Ik zeg nee. Revelation is van hetzelfde niveau als de game verfilmingen van Uwe Boll. De film gebruikt locaties en personages uit de games, maar weet er nooit iets mee te doen dat voor de kijker amusant is, laat staan goed te volgen. De eerste film was dan wel geen meesterwerk, je kon wel merken dat regisseur Gans tenminste een bepaalde visie had.

Curieus genoeg eindigt de film met het personage van Sean Bean als hij in zijn eentje terug keert naar de stad om zijn vrouw te zoeken. Het is overduidelijk een set-up om Silent Hill 2 te verfilmen en ik geef toe dat ik dit wil zien gebeuren, al was het maar uit louter leedvermaak.

Ik hoop echter dat je Silent Hill – Revelation nooit hebt gezien en ook nooit gaat zien. Het is een immense teleurstelling dat Konami ooit dit project heeft toegestaan, maar het past perfect in het rijtje aan blunders die dit bedrijf de afgelopen 6, a 7 jaar heeft begaan. Het zal me niet verbazen als deze film de doodsteek voor de franchise blijkt te zijn. Ooit zou ik dat jammer gevonden hebben, maar nou denk ik dat het beter is voor iedereen.

[Silent Hill Revelation | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

2 gedachten over “Noem je dat een film?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s