Volg je speurneus

Jennifer 8Het is altijd pijnlijk om de teloorgang van een acteur te zien. Lance Henriksen heeft de afgelopen 10 jaar nauwelijks een degelijke rol gehad en ze lijken progressief slechter te worden. Dat was ooit wel eens anders. Neem bijvoorbeeld Jennifer 8 (1992), een thriller waarin hij acteert naast Andy Garcia en Uma Thurman.

De films waar Henriksen de laatste tijd in verschijnt moeten het louter van zijn aanwezigheid hebben, dus het is leuk om weer eens een oude film te zien waarin hij de kar niet in zijn eentje hoeft te trekken. Centraal in de film staat het politieduo John en Freddy, gespeeld door Garcia en Henriksen. De aanwezigheid van een dood lichaam op een vuilnisbelt roept niet alleen vragen op, maar leidt ook tot de vondst van een willekeurige hand en een dode hond.

Het duo werkt op een relatief klein politiebureau en de leiding kan zich niet echt opwinden om de gevonden hand. John is een voormalig agent uit de grote stad en kan het echter niet los laten. Samen met Freddy probeert hij te achterhalen wat er is gebeurd en zijn speurneus brengt hem naar de blinde Helena (Uma Thurman).

De film weet vervolgens nog de nodige spanning op te bouwen en er blijkt zelfs een seriemoordenaar bezig te zijn. De vraag is alleen, wie is de dader? Toegegeven, ik ken betere thrillers met een seriemoordenaar, maar Jennifer 8 is allerminst een vervelende film. Als er al iets aan te merken valt dan is het dat het met 2 uur een goed half uur te lang is.

Het overbodige materiaal zit hem vooral in de privélevens van beide agenten. Freddy is een echte familieman en John leidt een vrijgezellenbestaan. Tenminste, totdat hij verliefd wordt op Helena. Er zijn maar weinig positieve aspecten te verzinnen aan deze geforceerde relatie en het vertraagt de eerste helft van de film enorm.

Gelukkig is de tweede helft – als duidelijk is dat er echt iets aan de hand is – goed genoeg om de hele film te dragen. Niemand lijkt meer veilig en men tast tot het einde in het duister wie de moordenaar is. Het moordmysterie is dan ook het best uitgewerkte onderdeel van de film.

Garcia en Henriksen leveren degelijk acteerwerk. Het personage van Henriksen heeft een soort mentorrol voor Garcia, hoewel laatstgenoemde ook veelvuldig op zijn eigen instincten vertrouwt. Het tweetal heeft een goede chemie en Henriksen strooit zelfs nog met een paar memorabele one-liners.

Thurman speelt de blinde Helena ook nog verrassend goed en heeft zelfs een totaal overbodige naaktscene om een of andere reden. Helena is natuurlijk lang niet zo iconisch als latere rollen in Pulp Fiction (1994) en Kill Bill (2003), maar Thurman komt in ieder geval toepasselijk blind en stuntelig over. Later in de film duikt zelfs John Malkovich nog op als een FBI-agent en zijn scènes met Garcia tijdens een verhoor zijn erg goed gedaan.

Goed acteerwerk, een spannend verhaal en zelfs Lance Henriksen: Jennifer 8 is zo slecht nog niet. Het is erg jammer dat men in de eerste helft van de film blijft steken op de relatie tussen John en Helena. Het zorgt ervoor dat je moe aan de tweede helft begint en eigenlijk wilt dat het snel ophoudt. Dat is jammer, want ik vond de tweede helft echt de moeite waard. De film wordt stukken spannender en het is tot het laatste moment onduidelijk wie de moordenaar is.

Jennifer 8 is ondanks zijn iconische acteurs niet de geschiedenis ingegaan als een van de betere thrillers in zijn genre. Dat is begrijpelijk, maar voor fans van genoemde acteurs en moordmysteries in het algemeen valt er nog best wat te beleven hier. Wees alleen gewaarschuwd dat de film langzaam op gang komt.

[Jennifer 8 | Netflix]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s