Welkom in de toekomst

OblivionAfgelopen dinsdag werd Koninginnendag afgesloten met een mannenavondje in de bioscoop. Gezellig naar de sci-fi actiefilm Oblivion (2013), het nieuwste Tom Cruise spektakelstuk. Bij binnenkomst kregen we nog een gratis drankje ten ere van de nieuwe koning. Een uitstekende afsluiter van de dag.

Het was opvallend dat veel mensen hetzelfde idee hadden als wij, want de zaal zat redelijk vol. Dit ondanks het feit dat de film ondertussen al in zijn derde week was én dat Koninginnendag nog niet was afgelopen. Blijkbaar heeft Tom Cruise veel krediet onder het Nederlandse publiek. Het drankje bleek achteraf overigens niet zo sterk te zijn, maar de film was gelukkig zeer vermakelijk.

Oblivion is eigenlijk een typische apocalyptische sci-fi film, met een (misschien te) sterk Amerikaans randje. Er gebeurt niet zo heel veel dat we niet in andere films al eens eerder hebben gezien, maar als samenraapsel van leuke ideeën is het zo slecht nog niet.

De film draait om Jack (Tom Cruise), die in 2077 samen met zijn partner Victoria (Andrea Riseborough) een station op aarde bemand nadat onze planeet is verwoest door een buitenaardse invasie. De planeet is vrijwel onbewoonbaar, maar Jack en Victoria zorgen er samen voor dat gigantische waterreactors energie naar een ruimtebasis van de mensheid kunnen sturen.

Er zijn op de aarde nog een handjevol buitenaardse strijders actief, maar drones minimaliseren het gevaar voor onze helden. Ze leven in feite een droombestaan hoog boven de wolken en kennen geen problemen. Sterker nog, hun dienst zit er bijna op en over enkele weken mogen ze terug naar de ruimtebasis. Victoria kan niet wachten, maar Jack wil nog wel even blijven.

Meer over het verhaal en de cast vertellen zou de mystiek van de film ernstig ondermijnen, dus hier onthoud ik me maar van. Wel kan ik zeggen dat de film redelijk voorspelbaar verloopt, ondanks de nodige twists tegen het einde. Cynische recensenten zullen de film er ongetwijfeld op afrekenen, maar alles verloopt zo soepeltjes dat ik hier weinig problemen mee had.

Het acteerwerk was dik in orde, hoewel de personages van Cruise en Riseborough niet echt veel diepgang vereisten. Opvallender vond ik het voorkomen van Morgan Freeman, die er uit zag alsof hij net auditie had gedaan voor een Mad Max film. Olga Kurylenko duikt ook nog op en heeft na Quantum of Solace (2008) eindelijk weer eens rol in een grote film, hoewel ik haar personage uiteindelijk maar saai vond.

De film heeft even nodig om op gang te komen, maar als Jack in de tweede helft door heeft wat er aan de hand is laat de film je ook niet meer los. De special effects vliegen je om de oren en zowel de desolate aarde als de futuristische voertuigen zien er allemaal zeer strak uit. Ook de soundtrack vond ik sterk, die een typische sci-fi sound mixt met heerlijk drumwerk.

Eigenlijk ergerde ik me alleen aan de totaal overbodige romantische scènes. De wereld van Oblivion is veel te interessant voor deze onzin en ik had liever meer scènes met Morgan Freeman en kornuiten gezien dan Cruise en Riseborough in ’s werelds meest spectaculaire zwembad. De nadruk ligt op technologie en ontdekking, dus romantiek heeft eigenlijk niks te zoeken in de film.

Maar goed, de romantische scènes doen Oblivion uiteindelijk niet de das om. De film is een aaneenschakeling van leuke ideeën en weet je aandacht er zeker in de tweede helft goed bij te houden. Het is niet de meest originele film, maar Tom Cruise bewijst eens te meer dat hij goed genoeg is om zijn kijkers tot het laatste moment te vermaken.

[Oblivion | Bioscoop]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s