Pas op je ballen

Revenge of the GatorVroeger kon ik me urenlang vermaken met Revenge of the Gator, een simpel flipperkastspelletje op de GameBoy. Vroeger maakte ik ook voorbarige keuzes als games als Revenge of the Gator te verkopen. Aan 15 jaar spijt is een eind gekomen, want ik ben ondertussen herenigd met deze bizarre flipperkast.

Toen ik de cartridge in mijn GameBoy stopte kwamen alle goede herinneringen direct terug. Het spel slaat meteen de goede noot op het titelscherm, waar een groepje alligators een vreemd dansje voor je doet. Het is slechts tijdelijke afleiding, want als ongeduldige gamer zal je vroeg of laat toch op start moeten drukken. Flipperen tussen de alligators, dat is waar het hier om gaat.

Deze woeste wezens zijn in Gator gereduceerd tot charmante troetelbeestjes. Zelfs de alligators met boze ogen zien er zo cartoonesk uit dat ze haast knuffelbaar zijn. Het is vast geen toeval dat HAL Laboratory later ook de Kirby games zou maken. Alligators zijn een ongebruikelijk thema voor een flipperkast, maar het is zo leuk uitgevoerd dat je het alleen maar kan waarderen.

Want ja, waar nemen de alligators eigenlijk wraak op en waarom bezetten ze een flipperkast? Het gebrek aan een achtergrondverhaal is vreemd, want hoe verkoop je als Nintendo een game waarvan de opzet niet eens duidelijk is. Sommige varianten van het spel hadden nog ‘Pinball’ voor de titel staan, maar die van mij heeft dat niet. Voor de avontuurlijke games rest dus niks anders om maar op start te drukken en op het beste te hopen.

Het spel is voor fans van Kirby’s Pinball Land (en Roller Ball op de MSX en NES) meteen herkenbaar. De flipperkast is onderverdeeld in individuele schermen en ieder scherm herbergt zijn eigen uitdaging. Gator is nog schappelijk met 4 schermen, vergeleken met 3 in Kirby’s Pinball Land. Waar je in Kirby bazen moest verslaan is het enige doel in Gator echter om zo veel mogelijk punten te scoren. Gelukkig spelen de schermen lekker weg dankzij het simpele ontwerp en is punten vergaren geen probleem.

Vorig jaar was ik nog regelrecht verslaafd aan Kirby’s Pinball Land en de gelijkenissen tussen beide games waren tijdens het spelen van Gator meteen duidelijk. Vrijwel elke uitdaging is op één of andere manier hergebruikt in Kirby. Blijkbaar opereerde men bij HAL met een soort iteratief design, want een aantal uitdagingen (en geluiden) in Gator komen op hun beurt weer uit Roller Ball.

Het klinkt misschien als een derivaat concept, maar de vormgeving van Gator is zo uniek dat je je nauwelijks kan ergeren aan recyclede ideeën. Zo zit in het onderste speelscherm een rij met boze alligators ongeduldig te wachten tot je hun snuiten komt indeuken, staat een alligator op datzelfde scherm klaar om je bal naar een hoger scherm te slaan en wacht een kleine alligator op het bovenste scherm tot hij eindelijk vis gevoerd krijgt.

Als voorloper van Kirby’s Pinball Land heeft het spel ook 3 bonus games. Het zijn zeer simpele uitdagingen, maar ze zorgen nog voor de nodige variatie – en bonuspunten. Deze bonus games zijn soms nog verdomd moeilijk te bereiken en je kan ook met het grootste gemak het scherm uitknallen, dus goed spelen is noodzakelijk om een degelijke score neer te zetten.

Helaas komt bij de score ook meteen het grootste zwaktepunt van Gator om de hoek kijken. Je kan namelijk niet saven. De voorgeprogrammeerde score van 500.000 punten verbreek je niet zomaar even, maar al je moeite is wel ongedaan gemaakt zodra je de game uitzet. Hierdoor is het dan ook moeilijk om Gator aan te raden over Kirby’s Pinball Land. Laatstgenoemde heeft immers 3 tafels én kan saven.

Toch is Revenge of the Gator niet zonder meerwaarde. Een game met een alligatorthema zal je niet snel ergens anders vinden en de tafel zit gewoon goed in elkaar. Het spel ondersteunt zelfs 2 spelers, met een matchplay optie nog wel. Het kost geen drol op de tweedehandsmarkt en is ook te krijgen op de 3DS Virtual Console. Voor de gemiddelde gamer zijn er betere pinballgames te krijgen, maar de avontuurlijke retrogamer kan zich waarschijnlijk helemaal verliezen in deze vreemde flipperkast.

[Revenge of the Gator | GameBoy | Regio: Europa]

Advertenties

3 gedachten over “Pas op je ballen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s