Gladde gangsters

Donnie BrascoWat is Al Pacino eigenlijk toch ook een held. De ene dag zit je naar Dog Day Afternoon (1975) te kijken en de andere naar Donnie Brasco (1997). Laatstgenoemde is een van de vele in zijn oeuvre als gangster, maar doet zeker niet onder voor zijn eerdere films in dit genre.

Je vraagt je misschien af wat Pacino nog toe te voegen had aan het genre na klassiekers als The Godfather (1972) en Scarface (1983). Donnie Brasco beantwoord die vraag met een gangster die in de schemerdagen van zijn carrière erachter komt dat hij helemaal niks heeft gepresteerd in zijn leven en zijn hoop daarom vestigt op een jonge diamantenhandelaar. Wat hij echter niet kon weten is dat deze Donnie Brasco (Johnny Depp) een spion is voor de FBI.

Brasco begint vol overtuiging aan zijn klus, maar verliest gaandeweg zijn motieven uit het oog. Dit is mede omdat “Lefty” (Al Pacino) in principe een aardige kerel is en Brasco steeds meer sympathie voor hem krijgt. De vriendschap tussen de mannen wordt zelfs zo hecht dat Brasco vreest voor het leven van Lefty als hij zijn missie zal voltooien.

Zowel Pacino en Depp acteren hun personages vol overtuiging. Van Pacino verwacht je niks minder na zijn eerdere optredens in de klassiekers van het genre, maar van Depp is het een aangename verrassing. Hij duikt in de meest willekeurige films op, en blijkt hier ook in staat om een gladde gangster in spe te spelen.

De langzame bekering naar het gangsterleven van Brasco wordt extra duidelijk gemaakt door zijn interactie met zijn vrouw en kinderen – hoewel gebrek aan interactie een betere omschrijving is. Zijn vrouw (Anne Heche) is de wanhoop nabij en houdt zich voor dat haar man dood is. Dat had hij evenwel kunnen zijn, want op de zeldzame momenten dat hij toch thuis is heeft hij de grootste moeite de brave huisman te spelen.

Enkele andere interessante acteurs duiken ook nog in de film op. Meest in het oog springende hiervan is Michael Madsen, die net zoals Depp niet een voor de hand liggende keuze was om een gangster te spelen. Madsen speelt Sonny Black, een aankomende wiseguy die over lijken gaat om op de ladder te klimmen. Hij speelt deze rol goed, hoewel ik met Madsen altijd het gevoel heb dat hij min of meer hetzelfde personage speelt in welke film dan ook.

De film barst nog van andere acteurs in ondersteunende rollen, maar het zijn uiteindelijk Pacino en Depp die de meeste indruk achter laten. Pacino speelt Lefty met de wijsheid die je van een crimineel van zijn leeftijd zou verwachten en Depp komt daarentegen wereldvreemd over in de onderwereld van New York. De combinatie werkt perfect en Donnie Brasco moet het dan ook net zo veel hebben van de band tussen deze twee mannen als de typische gangsterfilm momenten.

Het leven van deze laaggeplaatste gangsters wordt ook mooi in beeld gebracht. Onder meer de straten van New York, het bruisende leven in Miami en de thuiswoningen van de gangsters bieden het nodige perspectief in hun onderwereld. Ze horen duidelijk thuis in de verpauperde wijken van New York, maar genieten van het goede leven zolang het kan in Miami.

De thuissituaties van Lefty en Donnie zorgen voor extra contrast. Lefty heeft weinig bezittingen en zijn zoon leidt een zelfdestructief leven, terwijl Donnie een mooi huis met vrouw en kinderen heeft. Lefty doet echter wat hij kan voor zijn familie, terwijl Donnie de boel de boel laat. De werelden van deze twee personages zijn goed uitgewerkt en het verhaal is van hoog niveau.

Het is misschien even wennen om Depp en Madsen typische gangsters te zien acteren, maar wanneer je daar eenmaal aan gewend bent is het genieten met Donnie Brasco. De film krijgt wellicht niet zo veel erkenning als de grote meesterwerken waar Pacino in meespeelde, maar het is meer dan de moeite waard voor iedere genreliefhebber.

[Donnie Brasco | Netflix]

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s