Levendig na de dood

Re-AnimatorDankzij Netflix zie ik de laatste tijd een stuk meer films dan normaal. Logisch ook, want de service is extreem gebruikersvriendelijk. Mijn broer raadde me Re-Animator (1985) aan. Ik wierp een blik op de digitale filmlijst en ze hadden hem zowaar!

Re-Animator is een horrorkomedie gebaseerd op een verhaal van H.P. Lovecraft. De film is blijkbaar een heuse cultfilm en het is niet moeilijk om te zien waarom. Verwacht ludieke personages, veel creatieve gore-effecten en een gezonde dosis naakte lichamen in een typische jaren 80 stijl.

De film draait om de geniale Herbert West, een Duits wonderkind gespeeld door Jeffrey Combs. West voerde duistere experimenten uit in Duitsland, maar werd verbannen door het medische establishment. Hij verhuist naar Amerika en trekt in bij Dan (Bruce Abbot), wiens vriendin (Barbara Crampton) maar niet aan West kan wennen.

West en Dan werken samen in een ziekenhuis, maar Dan heeft geen idee waar West in zijn vrije tijd mee bezig is. De Duitse dokter in spe heeft namelijk een serum gecreëerd waarmee de doden weer tot leven gewekt kunnen worden. Dit levert nog de nodige problemen op, want niet alleen zijn de herboren lijken erg gewelddadig, zijn collega’s zijn ook op zijn formule uit!

De film voltrekt zich op vermakelijke wijze waarbij serieuze momenten van personage ontwikkeling worden afgewisseld met kolderieke taferelen. West test zijn serum voor het eerst uit op de kat van Dan en wanneer deze tot leven komt valt hij hem meteen aan. De kat is niks meer dan een simpele pop en ziet er heerlijk campy uit. In één scène in het bijzonder is het overduidelijk dat iemand gewoon een pop vastheeft en deze spastisch richting de camera wiebelt. Het is een soort praktische creativiteit die je tegenwoordig nog maar weinig in films ziet.

De lijken die later in de film opduiken zijn acteurs voorzien van indrukwekkende make-up. En verrassend weinig kleren. Dit soort film heeft natuurlijk ook een slechterik nodig en deze is aanwezig in de vorm van Dr. Carl Hill (David Gale). Hill is niet alleen uit op de formule van het serum, maar heeft ook een zwak voor de vriendin van Dan. Later in de film heeft hij een even lugubere als grappige scène waarin zijn afgehakte hoofd het naakte lichaam van dit meisje likt.

Wat Re-Animator erg ten goede komt is de speelduur, die met ongeveer 1,5 uur lekker vlotjes verloopt. Alle personages hebben net genoeg ontwikkeling, maar ze zijn nooit te lang in beeld. De film blijft ook nooit te lang bij bepaalde subplots hangen en de weg naar het einde is geplaveid met memorabele momenten.

Blijkbaar was de film zo populair dat het twee vervolgen rechtvaardigde. Qua toon en stijl is ogenschijnlijk ook inspiratie geweest voor het geweldige Frankenhooker (1990), een film waarin een verstrooide wetenschapper een oplossing heeft gevonden om zijn in stukken gehakte vriendin weer tot leven te brengen.

Voor fans van jaren 80 horrorfilms is Re-Animator zeker een aanrader. De gore-effecten alleen al maken het de moeite waard en de donkere humor is erg mooi meegenomen. De acteurs komen goed uit de verf en met name Jeffrey Combs en David Gale spelen hun rollen als respectievelijk West en Hill zeer goed. Mocht je in de gelegenheid zijn om de film eens te zien dan zou ik het zeker doen.

[Re-Animator | Netflix]

1 reactie

Opgeslagen onder Cinematiek!

Een Reactie op “Levendig na de dood

  1. Pingback: Hersenloze humor | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s