Stevig doorblokken

Tetris DSNou ik alle puzzel uitdagingen in Tetris DS heb uitgespeeld is het hoog nodig tijd dat ik het spel even links laat liggen. De combinatie van het welbekende Tetris met nostalgische Nintendo personages was een geniale vondst van Nintendo. Tetris DS is niet alleen één van de meest uitgebreide varianten van het bekende blokkenspel, maar ook een viering van Nintendo’s verleden.

Meerdere weken wist het spel me in zijn greep te houden. Nog één keertje proberen het record in Endless te verbreken voor het slapen gaan, nog even tussendoor een puzzeltje oplossen… wie eenmaal begint aan Tetris DS zal niet snel ophouden. Ook zo’n goede 20 jaar na de release van Tetris op de GameBoy is dit spel nog steeds zwaar verslavend.

Tetris DS is opgedeeld in 6 speelmodi. Standard Mode staat vanzelfsprekend het dichtst bij de welbekende varianten van Tetris. Het grootste verschil met voorheen is dat je de vallende blokjes oneindig lang op de plaats kan roteren met de L en R knoppen. Dit ondermijnt in eerste instantie de moeilijkheidsgraad van het spel, maar maakt wel hele lange sessies in Endless mogelijk – handig als je verslaafd bent!

Oudere spelers moeten hun hoofd nog goed bij de actie houden, want het speelveld heeft afwisselende Mario thema’s met bijbehorende muziek. Naarmate je verder komt zal je ook onder andere Zelda en Metroid thema’s tegenkomen, hetgeen allemaal gevaarlijk nostalgisch is. De combinatie van Tetris en Nintendo personages is zo treffend dat je je afvraagt waarom Nintendo nooit eerder op het idee kwam deze zaken te combineren.

Een tweede in het oog springende modus is Mission Mode. In deze modus – vormgegeven met een Zelda thema – moet je telkens één of meerdere rijen blokken laten verdwijnen met specifieke Tetronimo’s. Het begint vrij simpel, maar je komt al snel onder druk te staan. Het is niet de meest uitdagende modus in het spel, maar omdat je constant nieuwe opdrachten krijgt gepresenteerd speelt het lekker weg.

Het zou geen DS game zijn als er niet op één of andere manier gebruik werd gemaakt van het touch screen. Normaal gesproken zou de zogeheten Touch Mode een wegwerpmodus zijn, maar ook met deze modus valt veel plezier te beleven. Je moet in feite Tetronimo’s door het speelveld heen schuiven om zodoende lijnen te laten verdwijnen. Het is een simpel concept dat in de praktijk prima uitpakt.

Mijn favoriete modus was Puzzle Mode. Het obscure Yoshi’s Cookie diende als inspiratie voor het thema en het is de bedoeling dat je een Tetris puzzel oplost door middel van het plaatsen van voorgeselecteerde Tetronimo’s. Puzzle Mode begint verraderlijk eenvoudig, maar je bent waarschijnlijk meerdere dagen zoet met de 200 puzzels.

Ik was minder gecharmeerd van de Push en Catch modi. In Push moet je zoveel mogelijk volle lijnen zien te maken, zodat het speelveld van je tegenstander omhoog wordt gestuwd. Catch is moeilijker te omschrijven. Je hebt controle over een vak waarin je vallende Tetronimo’s kan vangen. Door vierkanten te maken kan je delen van je vak laten ontploffen en zodoende punten scoren. Je zal echter ook vijanden (uit Metroid) tegenkomen, die je levensbalk zullen beschadigen.

Vier van de zes speelmodi die leuk zijn, dat is zeker niet slecht. Als slagroom op de taart kan je het spel met 10 man spelen via slechts één cartridge. Standard en Push Mode kunnen zelfs online gespeeld worden via de WiFi Connection. Ik ken Nintendo vooral als een vrij conservatief bedrijf, maar Tetris DS barst van de content en mogelijkheden en is een ongelofelijk compleet spelpakket.

Het spel was vreemd genoeg onderdeel van de Touch! Generations line-up. Aangezien er maar één modus gebruik maakt van het touch screen vind ik dit maar een dubieuze keuze, maar het past uiteindelijk wel prima tussen games als Picross DS en Elite Beat Agents. Plezier voor de speler staat duidelijk voorop en de makers sloten geen compromissen als het op content aankwam.

Het is dan ook jammer dat het spel door licentieproblemen slechts een beperkte oplage kende. Van alle commerciële handheld Tetris varianten biedt deze waarschijnlijk het meeste waar voor je geld, maar spijtig genoeg zal je juist deze versie niet snel in een winkel tegenkomen. Gelukkig biedt Marktplaats uitkomst en kan je het vooralsnog voor redelijke prijzen op de kop tikken.

Wat mij betreft is Tetris DS één van de must-have games voor de DS. Dat uitgerekend een variant van een decenniaoud spel deze eer bevalt getuigt niet alleen van de kracht van het Tetris concept, maar ook van Nintendo’s inzicht in hun eigen markt. Gingen ze in Japan maar vaker zo slagvaardig te werk.

[Tetris DS | Nintendo DS | Regio: Europa]

Advertenties

2 gedachten over “Stevig doorblokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s