Opvoeden is gekkenwerk

Raising ArizonaHet mooie van Netflix is dat je op elk gegeven moment iets op kan zetten waar je zin in hebt. Ik toetste Nicolas Cage in en zat binnen de kortste keren naar Raising Arizona (1987) te kijken, de cultfilm waarin Cage een baby steelt omdat hij per se een familie wilt beginnen met zijn vrouw.

Raising Arizona is typisch zo’n film die ten tijde van release niet door iedereen gewaardeerd werd, maar door de jaren heen gestaag aan populariteit heeft gewonnen. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Nicolas Cage en Holly Hunter, die het ongebruikelijke koppen H.I. en Ed spelen.

H.I. is een draaideurcrimineel die keer op keer convenience stores overvalt. Hij kan zijn criminele impulsen maar moeilijk de baas, maar heeft tegelijkertijd weinig moeite met het gevangenisleven. Niet alleen ziet hij zijn medegedetineerden als broeders, maar hij heeft ook een oogje op de vrouwelijke cipier Ed. Zij is uiteindelijk dan ook de reden dat H.I. besluit zijn leven te beteren en met haar te trouwen.

Na veelvuldig proberen blijkt echter dat ze geen kinderen kunnen krijgen. Hierop besluiten ze een pasgeboren baby te stelen bij lokale ondernemer Nathan Arizona (Trey Wilson), waardoor hun simpele leven ineens een stuk complexer wordt. De aanwezigheid van Junior is maar moeilijk te verklaren voor vrienden van het tweetal en als Arizona ook nog eens een beloning voor de vinder van de baby uitlooft zijn de rapen gaar. Dit zou de opmars moeten zijn voor een kolderieke komedie, maar dat valt in de praktijk nog tegen.

Cage komt over als een verwarde man, die ondanks zijn problemen toch het beste van zijn leven probeert te maken. Hunter heeft ogenschijnlijk geen enkele moeite om af te dalen naar dezelfde vreemde wereld waar Cage zijn inspiratie uit lijkt te putten en het tweetal vult elkaar enorm aan. Het zijn in principe leuke personages, maar ze zijn niet sterk genoeg om een hele film mee te vullen. Helaas voegt de rest van de cast weinig toe.

John Goodman en William Forsythe duiken nog op als de gebroeders Snoats, bekenden van H.I. uit de gevangenis. De hele film zit je je af te vragen waar het subplot van deze mannen naar toe gaat, maar het antwoord is een teleurstellende nergens. Hetzelfde geld voor de personages Glen (Sam McMurray) en Dot (Frances McDormand). Het zijn de familievrienden van H.I. en Ed, maar dit tweetal heeft geen moment meerwaarde voor het verhaal.

Beter is het personage Leonard Smalls (Randall Cobb). Smalls is een premiejager die van plan is de beloning van Arizona op te strijken. Dit personage staat haaks op de toon van de rest van de film en lijkt regelrecht uit Mad Max (1979) te komen. Smalls heeft een smerige baard, laat graag konijntjes ontploffen en staat niet boven kidnapping. Hij is verrassend goed uitgewerkt en heeft als enige extra personage niet te veel screentime.

De aanwezigheid van Smalls is wel symptomatisch voor een constant probleem met de film. Het kan namelijk niet kiezen of het een zwarte komedie wilt zijn of een brave familiefilm. H.I. heeft een crimineel verleden, maar zijn gedrag kan hooguit als stout omschreven worden. Smalls is het enige donkere randje van de film, maar zijn optredens zijn te schaars om de toon van de film echt te veranderen.

Raising Arizona was een uitstekend idee, maar de film is bij lange na niet zo leuk als menig recensent doet geloven. Het duurt net iets langer dan anderhalf uur, maar verloopt desondanks traag. De film kan rekenen op de aanwezigheid van topacteurs als Goodman en Forsythe, maar deze hebben helemaal geen meerwaarde. Cage en Hunter kunnen jammer genoeg de kar ook niet in hun eentje trekken. Wellicht dat de recensenten uit de jaren 80 het nog niet zo verkeerd hebben gezien.

[Raising Arizona | Netflix]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s