In het ootje genomen

Taken 2In-Flight entertainment. Niet echt de ideale oplossing om meerdere uren verveling in een vliegtuig tegen te gaan. Toch bevond ik me laatst 12 uur in de lucht en moest ik wel mijn heil zoeken in deze gecensureerde en aangepaste vorm van vermaak. Toevallig was Taken 2 (2012) beschikbaar en met enige aarzeling besloot ik om mezelf bloot te stellen aan deze domme actiefilm.

Voordat ik op reis ging had ik nog Taken (2008) gezien, wat op zijn eigen manier zeker een vermakelijke film is. Het is wel het soort film dat geen vervolg behoefte, iets wat me sceptisch genoeg maakte om het vervolg niet in de bioscoop te gaan kijken. Terecht bleek later vele kilometers boven in de lucht, want Taken 2 is de definitie van een overbodig vervolg.

Liam Neeson, Famke Janssen en Maggie Grace keren wonderwel alle drie terug als hun personages uit de eerste film. Lenore (Janssen) en haar dochter Kim (Grace) besluiten dat het een goed idee is om Bryan (Neeson) op te zoeken in Istanbul, als hij net klaar is met een beveiligingsklus. Het geluk van deze Amerikaanse familie blijkt echter van korte duur, want de familieleden van de vele slachtoffers die Bryan in 2008 maakte zijn uit op wraak.

Bryans dochter wordt wederom gekidnapt en zijn ex-vrouw zwaar mishandeld. De criminelen maken echter de cruciale fout om Bryan een moment alleen te laten, iets waar ze al snel de ultieme prijs voor zullen moeten betalen. Net zoals in de originele film toont Bryan zich een uiterst vernuftig en capabel man, vooral als het op mensen vermoorden aankomt.

Het probleem met de film is echter dat we dit al eens eerder hebben gezien. En beter, want het originele Taken was toch net wat explosiever. Maggie Grace en Famke Janssen hebben ditmaal grotere rollen, maar zijn van geen enkele meerwaarde. We zien Grace nog vrolijk met granaten op daken gooien en als een pro in een gestolen taxi rijden, maar dit komt geen moment geloofwaardig over.

De nieuwe rol van Famke Janssen is haar totaal onwaardig. Waarom ze ooit besloot om ja te zeggen tegen een film waarin haar enige rol was om mishandeld te worden is me een raadsel. Voor het grootste deel van de film ligt of hangt ze bewusteloos ergens niks te doen, als een stuk vlees dat er voor de versiering is bijgenomen.

Liam Neeson komt er helaas ook niet zonder kleerscheuren vanaf. Als Bryan in Taken nog te vergelijken was met een hogesnelheidstrein, dan is hij in het vervolg een karige NS Sprinter. Uiteindelijk krijgt hij de klus geklaard, maar de rit verliep toch echt een stuk aangenamer in de eerste film, toen hij nog redelijk sadistisch en efficiënt te werk ging.

Ook zijn tegenstanders stellen maar weinig voor. Een groep rouwende mannen besluit onder leiding van vaderfiguur Murad (Rade Šerbedžija) wraak te nemen op de man die hun families verwoeste, maar staan er geen moment bij stil dat hun familieleden gewelddadige kinderhandelaren waren. Stuk voor stuk zijn het clichématige figuren die vooral Westerlingen en hun brave levensstijl in een goed daglicht stellen.

Nee, ik was niet onder de indruk van Taken 2. Het ontbeert de film aan creativiteit, geloofwaardigheid en bestaansrecht. Het is typisch een productie die louter is gemaakt om meer geld te verdienen en het is pijnlijk om te zien dat acteurs als Neeson en Janssen zich tot dit soort praktijken verlagen. Hopelijk hebben alle betrokkenen genoeg waardigheid om nee te zeggen tegen een eventueel derde deel.

Een goed alternatief voor Taken 2 is overigens From Paris With Love (2010), aan de hand van dezelfde regisseur als Taken. Deze film is minstens net zo explosief als de originele Taken en is het ongebruikelijke podium voor John Travolta als foute actieheld. Taken 2 hoef je in ieder geval nooit te zien, zelfs niet als er niks anders te doen valt in een vliegtuig.

[Taken 2 | In-Flight Entertainment]

Advertenties

Een gedachte over “In het ootje genomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s