Bloederige wetenschap

The Cabin in the WoodsHet idee van een slasherfilm is ondertussen zo achterhaald dat geen enkele nieuwe film in het genre serieus genomen hoeft te worden. Tenminste, dat was zo tot de release van The Cabin in the Woods (2011). Nadat jarenlang steeds weer een groepje onnozele tieners vrijwillig een slachtpartij ging bezoeken was er eindelijk een film die op creatieve wijze met de genreclichés durfde te spelen.

Cabin voltrekt zich in eerste instantie als elke andere slasherfilm. Een groepje Amerikaanse stereotypes besluit een verlaten huisje in te trekken om er een weekendje helemaal los te gaan. Natuurlijk slaat het noodlot toe, maar dit vijftal nietsvermoedende tieners wordt voor de verandering met goede reden aangevallen door een groep bloeddorstige zombies.

Geleerden houden het huisje namelijk niet alleen in de gaten, ze sturen de gebeurtenissen ook aan. Overal blijken camera’s te hangen en door middel van zaken als microfoons en zelfs feromoonmist regisseren ze één voor één de dood van de feestvierders. Ze doen dit echter niet in de naam der wetenschap, maar om de wereld van een zeker onheil te behoeden.

Ik zal niet verklappen wat dit onheil inhoudt, maar het mag gezegd worden dat de film op perverse wijze met filmclichés speelt, iets dat op meerdere fronten prima uitpakt. Strikt als slasherfilm genomen is Cabin voldoende bloederig, maar tegelijkertijd is het ook commentaar op de basaalheid van het genre met een flinke dosis humor.

Voor filmliefhebbers zijn er meerdere verwijzingen naar andere films en tegen het einde worden we zelfs getrakteerd op een heuse beestenboel van filmmonsters. Het gros hiervan wordt in beeld gebracht door middel van pijnlijk slechte CGI, maar het idee wordt gewaardeerd, des te meer omdat er ook wel degelijk een paar ouderwetse monstereffecten in de film zitten.

Gelukkig valt er op het script en acteerwerk niet al te veel aan te merken. De film is geschreven door Joss Whedon en Drew Goddard, die dankzij hun ervaring met televisieseries als Buffy the Vampire Slayer al de nodige inkijk in de luchtige horrorwereld hadden. Het verhaal van de film is zo verrassend dat het ook moeilijk door Hollywood veteranen bedacht had kunnen zijn, hoewel sommige special effects een zekere low-budgetheid verraden die we vooral met televisieproducties associëren.

Slasherfilm stereotypes neerzetten is natuurlijk niet moeilijk voor een beetje acteur en de slachtoffers spelen hun rol toepasselijk eendimensionaal. Dana (Kristen Connolly) is het alledaagse meisje dat nooit iets spannends doet, Jules (Anna Hutchison) is het ruige meisje dat populair is bij de jongens, Curt (Chris Hemsworth) is het soort jongen dat op meisjes als Jules valt, Marty (Fran Kranz) is de stoner en Holden (Jesse Williams) is het blok aan het been van de feestvierders.

De acteurs voldoen prima aan de verwachtingen die het genre met zich meebrengt, met als positieve uitschieters het droge optreden van Richard Jenkins en Bradley Whitfort als de geleerden Sitterson en Hadley. Beide mannen praten over de gebeurtenissen alsof het de normaalste zaak van de wereld is en we zien ze nog met hun collega’s weddenschappen organiseren over wie er het eerste dood zal gaan. Deze morbide humor komt af en toe een tikkeltje kinderachtig over, maar het zet een leuke toon gedurende de hele film.

Zoals al gezegd ziet de film er af en toe uit als een televisieproductie, iets dat sterk naar voren komt als je de Blu-Ray versie kijkt. Het is echter een van die films die ondanks zijn genreroots en relatief lage productiewaarden alsnog meer dan de moeite waard is om te kijken, al was het maar omdat het simpelweg dingen anders doet dan je gewend bent. Ik zeg dat originaliteit beloond moet worden, dus doe jezelf een plezier en check deze film uit.

[The Cabin in the Woods | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

2 gedachten over “Bloederige wetenschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s