Digitale duivels

Hellraiser - Hellworld2005 was het jaar dat de mensheid aan maar liefst twee nieuwe Hellraiser films werd blootgesteld. Tegen die tijd was de serie slechts een schim van de spannende horrorfilm die in 1987 menig kijker de stuipen op het lijf joeg. Hellraiser – Hellworld was voor mij de interessantere van het tweetal, louter vanwege de aanwezigheid van Lance Henriksen natuurlijk.

Hellworld is tekenend voor de teloorgang van niet alleen de Hellraiser reeks maar ook het horrorgenre in het algemeen. Het genre is commercieel gezien al lang niet meer interessant, wat leidde tot zeer voorspelbare films waarin de nadruk gelegd zou worden op extreme gore zoals in de Hostel films.

Aan de andere kant zouden meer en meer films belachelijk kindvriendelijk worden. Met name het slashersubgenre is tegenwoordig helemaal uitgemelkt dankzij films die zo voorspelbaar verlopen dat zelfs in de gemiddelde aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden meer creativiteit zit verwerkt. Een moderne uitzondering op deze twee ontwikkelingen is het originele Saw (2004), een film die wat mij betreft vernuftig in elkaar zit en zijn publiek niet als idioten behandelt.

Hellworld weet zich voorspelbaar genoeg niet aan de algehele malaise van het genre te onttrekken. Het doet wel nog zijn best om met een origineel verhaal te komen, hoewel het natuurlijk geen moment ook maar een beetje in de buurt komt bij Hellraiser.

In Hellworld bestaan Pinhead en consorten namelijk in popfictie. Hellraiser is zo populair dat er een heuse online game voor is gemaakt. Een hecht groepje vrienden is zo verslaafd aan deze game dat één van hun zelfs overlijdt wegens te lang gamen. Dat gaat ze niet in de koude kleren zitten en ze besluiten de game te laten voor wat het is… totdat ze op een dag een uitnodiging krijgen om naar een Hellworld feest te komen, het grootste feest ooit voor liefhebbers van de game.

Dit feest is natuurlijk niet wat het lijkt en het groepje van vijf zal aan den lijve ervaren dat Hellraiser serious business is. Niet omdat Pinhead (Doug Bradley) het niet leuk vind dat er een game rond zijn mythe is gecreëerd, maar omdat de gastheer van het feest een zieke en gekwelde geest is.

De gastheer is uiteraard Lance Henriksen. Voor deze rol had hij braaf zijn haren geverfd en een oorbel ingedaan. Het is een zeer voorspelbaar personage, maar Henriksen heeft gelukkig nog een aantal leuke scènes. Hetzelfde kunnen we niet zeggen over het groepje Hellraiser nerds. Ongeveer het enige creatieve aspect aan deze kids is dat de token black guy ook de token astma guy is.

Ook qua gore-effecten staat Hellworld in de donkere schaduw van de originele film. Het is een typisch product van zijn tijd en men lijkt het alledaagse gebruik van bloed te hebben willen compenseren met een paar blote vrouwenlichamen. En als uiteindelijk Pinhead en de cenobytes dan toch opduiken om kennis te maken met Lance Henriksen dan verlagen de makers zich tot amateuristische CGI effecten om de klus te klaren.

Vreemd genoeg weet de film tegen het einde toch nog een beetje te verbazen. De setting van een groot nerdfeest in een oud landhuis mag dan wel stom zijn, op het einde komt men zowaar met een plottwist aanzetten die de film nog een beetje interessant maakt. Maar niet minder stom, laat ik dat benadrukken.

Nee, Hellraiser – Hellworld voegt helemaal niks toen aan noch de Hellraiser serie of het genre in het algemeen. Het is een film met een paar leuke momenten, maar is uiteindelijk zo voorspelbaar en gekuist dat het de kijker nooit kan overtuigen dat de mythe van Hellworld de moeite van het beleven waard is. Dat een aantal kids zich toch gewillig naar de slachtbank lieten leiden kan als ironisch gezien worden, aangezien de kijkers van de film dat in zekere zin ook deden.

[Hellraiser – Hellworld | Netflix]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s