Dokter adviseert meer pijn

Hellbound - Hellraiser IIIn navolging van het originele Hellraiser ging ik samen met mijn broertje eens goed voor Hellbound – Hellraiser II (1988) zitten, het directe vervolg op de culthit uit 1987. Ik heb altijd mijn bedenkingen als ik aan een direct vervolg van een film begin, aangezien de acteurs vaak een paar jaar ouder zijn of in het ergste geval niet eens meer mee doen. Hellbound valt gelukkig reuze mee, want de film is meteen na het origineel opgenomen.

Het verhaal van de demonische Frank uit Hellraiser kwam tot een natuurlijk einde, waardoor Kirsty (Ashley Laurence) als enige overlevende nu het middelpunt van belangstelling is. Deze jonge meid is meteen na de gebeurtenissen uit de eerste film in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen, maar het is al snel duidelijk dat haar dokter er zo zijn eigen motieven op nahoudt.

Dokter Channard (Kenneth Cranham) is in zijn vrije tijd namelijk geobsedeerd door de hel. Om een of andere reden was hij op de hoogte van de gebeurtenissen in het ouderlijk huis van Kirsty en wist hij niet alleen Kirsty zijn ziekenhuis binnen te loodsen, maar ook de matras waar haar stiefmoeder Julia (Clare Higgins) op was gestorven aan zijn privécollectie toe te voegen.

De echte motieven van de dokter worden al snel duidelijk en de film neemt de kijker in sneltreinvaart mee naar de hel. Julia komt op vergelijkbare wijze als Frank in het origineel weer tot leven en samen met de dokter zal ze Kirsty nog flink het leven zuur maken.

Ik moet het de makers van de film nageven dat ze ondanks een relatief laag budget nog steeds zeer aardige sets en creatieve gore-effecten wisten te realiseren. Zowel het ziekenhuis als de hel zien er goed uit en ook de monsters mogen er zijn. Pinhead (Doug Bradley) en de cenobytes zijn wederom van de partij, klaar om eindelijk met Kirsty af te rekenen. De hel is zelfs ruim genoeg om ome Frank (Oliver Smith / Sean Chapman) van een cameo te voorzien.

De dokter blijkt echter een groter gevaar dan Pinhead te zijn. Zijn demonische variant strooit met oneliners alsof hij Arnold Schwarzenegger in Batman & Robin (1997) is en zijn uiterlijk is even creatief als het hilarisch is. Hellbound was overduidelijk het originele eindstation van Pinhead en het is jammer dat de talrijke slechte vervolgen een aantal gebeurtenissen uit deze film negeren.

Opvallend vond ik hoe veel Britser de film ditmaal aanvoelt. Het origineel was ook een Britse productie, maar had net zo goed ergens in Amerika af kunnen spelen. In Hellbound komt de Britse tongval van een aantal acteurs veel sterker naar voren en het is leuk om te zien dat goede jaren 80 horror niet alleen in de VS werd gemaakt. Het is waarschijnlijk ook de reden dat de film wederom niet in de val van het slashergenre was gevallen. De cast is in zijn geheel genomen een stuk jonger dan die in het origineel, maar men acteert nog steeds erg volwassen.

Mijn verwachtingen voor Hellbound waren niet al te hoog, maar achteraf gezien waren mijn angsten ongegrond. Een groot deel van de originele cast keert terug en het verhaal is een leuke twist op de gebeurtenissen uit Hellraiser. Het lagere budget is zichtbaar, maar zorgt tegelijkertijd niet voor wezenlijke problemen.

Hellraiser en Hellbound vormen een prima setje en je zou wensen dat de rest van de serie nooit het daglicht had gezien. De misdaden tegen de goede smaak die latere vervolgen zouden plegen mag je de eerste twee films echter niet aanrekenen. En tja, deel 8 verschafte Lance Henriksen wel werk, dus de vrije val in straight-to-video hel was tenminste nog ergens goed voor.

[Hellbound – Hellraiser II | Netflix]

Advertenties

Een gedachte over “Dokter adviseert meer pijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s