Spijkers in koppen slaan

HellraiserJe zou Hellraiser (1987) kunnen omschrijven als de ongebruikelijke lijdensweg van een aanstaand weeskind. Het zou een semiaccurate omschrijving zijn, hoewel het feit dat het ook een vrij hardcore horrorfilm is dan even buiten beschouwing wordt gelaten.

Hellraiser is het troetelkindje van de getalenteerde Clive Barker, schrijver en regisseur van de film. De film was zo populair dat er tot op de dag van vandaag nog vervolgen worden gemaakt – en ja, Hellraiser – Hellworld (2005) met Lance Henriksen zal ik zeker ooit ook nog eens bekijken. Dat de film het nog ver wist te schoppen is best wel een verrassing, want het is niet alleen bijzonder duister en bloederig, maar geeft de kijker ook weinig adempauze om even bij te komen.

De serie draait om een onschuldig ogende puzzeldoos. In de opening van Hellraiser zien we wat er met thrillseeker Frank Cotton (Oliver Smith / Sean Chapman) gebeurt als hij deze openmaakt. Het is de voorbode voor nog veel kommer en kwel voor de familie van Frank wanneer deze in zijn leegstaande huis intrekken.

Wie de puzzel van het doosje oplost kan namelijk op een bezoekje van de zogeheten cenobytes rekenen. Dit zijn mensachtige figuren die rechtstreeks uit de sm-kelder van de hel komen en hun hobby maar al te graag delen met hun nieuwe slachtoffers. Je zou haast medelijden krijgen met Larry (Andrew Robinson), ware het niet dat zijn vrouw Julia (Clare Higgins) druk bezig is op zolder Frank opnieuw tot leven te brengen terwijl hij niks in de gaten heeft.

Het recreëren van Frank is de grootste visuele trekpleister van de film – aannemende dat je van gore-effecten houdt. Klaarblijkelijk ligt de essentie van Frank onder de zolderkamer van het huis te wachten tot iemand hem water komt geven en zodra Larry daar een paar druppels bloed verliest herrijzen stukjes van Frank door de vloer. Julia gaat hem vervolgens bewust voeden en stukje bij beetje krijgt Frank steeds meer vorm.

Barker was duidelijk niet bang om een vieze film te maken en de special effects en het design van de cenobytes zijn erg goed verzorgd. Smith is ook erg goed in zijn rol als Frank en je weet gewoon dat zodra Frank weer kan praten hij de mensen om zich heen tot slechte dingen aan zal sporen.

Behalve de genoemde acteurs speelt ook Ashley Laurence mee als de dochter van het stel en zij zal geheel in traditie van het genre nog in latere vervolgen opduiken. In de originele film is haar rol echter beperkt tot het stereotypische meisje dat per ongeluk iets heel kwaadaardigs ontdekt. Het is een weinig glorieuze rol en valt dan ook in het niet bij Frank en de cenobytes.

De laatstgenoemde zijn ongetwijfeld de reden dat de Hellraiser films nog steeds populair zijn. Pinhead is ondertussen een icoon in het horrorgenre en Doug Bradley portretteert deze demon op imposante wijze. Dat moet ook wel, want van een man met spijkers in zijn hoofd verwacht je natuurlijk het ergste.

De film toont met zijn iconische antagonisten ook aan dat een horrorfilm helemaal niet terug hoeft te vallen op zaken als een stalker of komedie. Deze monsters zijn van zichzelf al zo intimiderend dat ze slechts weinig screentime nodig hebben om effectief te zijn. Het feit dat de film de kijker verder niet probeert te ontzien met kolderieke taferelen, maar toch tot het laatst blijft intrigeren toont aan dat de visie Barker zo slecht nog niet was.

Hellraiser stond aan het begin van een franchise die al snel in een neerwaartse spiraal zou belanden, maar is op zichzelf genomen een ijzersterke genrefilm die regelrecht iconisch is. Het is niet de meest bloedige of sadistische film uit het genre, maar balanceert alsnog op de rand tussen onsmakelijk en absurd. Een aanrader voor iedereen die de drek die voor moderne horrorfilms passeert beu is.

[Hellraiser | Netflix]

Advertenties

4 gedachten over “Spijkers in koppen slaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s