Lauw avondeten

The Killing JarVorig jaar zag ik nog Good Day for It (2010), waarin een groepje mannen onder leiding van Lance Henriksen een lokale diner kwam terroriseren. The Killing Jar (2010) is verrassend genoeg precies hetzelfde concept, waarin wederom een handjevol onschuldige mensen het relaas van een harde crimineel aan moet horen.

De hele reden dat ik de film überhaupt wilde zien is de ongebruikelijke cast. Michael Madsen, Harold Perrineau en Danny Trejo mogen ieder op de nodige screentime rekenen. Alle drie toffe acteurs, hoewel het feit dat ik nog nooit van de film gehoord had toch reden was voor de nodige scepsis.

Zoals gezegd lijkt The Killing Jar erg op Good Day for It. Jimmy (Danny Trejo) en Noreen (Amber Benson) lijden een oersaai leven als medewerkers in een diner, maar daar komt abrupt een einde aan als op een avond de rustige zakenman John (Harold Perrineau) en een naamloze psychopaat (Michael Madson) een kopje koffie komen drinken.

Op de radio was eerder die avond nog te horen dat een brute familiemoord was gepleegd in het stadje en de spanning loopt hoog op als de bediening en de bezoekers het idee krijgen dat de dader zich in de diner bevind. De vraag is alleen, wie is de dader?

De film weet nog heel lang de ware identiteit van de twee vreemde bezoekers verborgen te houden. Dat is op zich knap, want de hele film speelt zich binnen de diner af en het personeel en de bezoekers krijgen dus relatief veel aandacht. Helaas is dit ook meteen het grote probleem van de film, want de meeste personages zijn niet echt interessant.

Michael Madsen speelt haast een karikatuur van zijn personage uit Reservoir Dogs (1992). Hij doet zijn best om intimiderend voor de dag te komen, maar feit is dat zijn performance niet sterk is. Amber Benson speelt één van de hoofdpersonen, maar haar personage is de belichaming van een saai mens. Gelukkig doet Perrineau het een stuk beter en je weet tijdens het kijken gewoon dat er onder zijn rustige voorkomen en heel andere man schuilgaat. Rest Danny Trejo, met een simpele rol als de grove kok / uitbater van de diner.

Er zijn natuurlijk ook nog andere personages aanwezig in de diner, maar laten we eerlijk zijn, hun noodlot zou altijd dat van slachtoffer zijn. Kevin Gage duikt nog op als een zekere Hank, maar vanaf het begin van de film weet je al hoe het met deze kerel af gaat lopen. De film is trouwens nog verrassend bloederig en schuwt er niet voor om gewelddadige headshots te laten zien.

Het viel me op dat de visuele vormgeving als geheel nog best goed was. Niet alleen zijn de bloedige scènes erg bloederig, maar de diner zelf is ook goed in beeld gebracht. Verder word je niet lastig gevallen met snelle of amateuristische editing, dus de film is prima te volgen. Voor zover er actie is natuurlijk, want het blijft bovenal een praatfilm.

Het is jammer dat een film als The Killing Jar met zijn iconische acteurs uiteindelijk niet bijster vermakelijk is. In tegenstelling tot zijn spirituele broeder Good Day for It kan je de film echter niet beschuldigen dat het een exploitatiefilm is. De acteurs doen allemaal hun ding en op Michael Madsen na krijg je niet de indruk dat ze louter voor een makkelijk zakcentje aanwezig zijn. Audiovisueel is het ook goed verzorgd en regisseur Mark Young had duidelijk een spannende film in gedachte.

Dat is het uiteindelijk niet geworden, maar je kan zien dat er tenminste moeite is gedaan. Met name Perrineau komt goed uit de verf en deze man is door de jaren heen enorm gegroeid als acteur. De dagen dat ie verward over een eiland rende in Lost zijn ondertussen verleden tijd. Ik zou graag hetzelfde zeggen over Madsen, maar dit is niet zijn film.

The Killing Jar bevind zich in een apart subgenre van thrillers en ik vraag me af of er nog meer van dit soort dinerfilms zijn. Het idee van een gijzelingssituatie in een anders onschuldige setting is zeker de moeite van het verkennen waard en misschien dat iemand het concept ooit wel goed heeft uitgevoerd. Ik ben benieuwd, maar hou na het zien van deze film mijn verwachtingen op een laag pitje.

[The Killing Jar | Netflix]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s