Kansas anno 2044

LooperTijdens het kijken naar Looper vroeg ik me continu af waarom mensen die blijkbaar niet tegen geweld of plotselinge geluiden naar de bioscoop gaan. Ze lijken zichtbaar niet bestand tegen momenten van bovengemiddelde agressie en affectie, dus waarom kwellen ze zichzelf – en alle normale mensen om hun heen – met hun aanwezigheid?

Het is een van die dingen die ik nooit zal kunnen begrijpen. Gelukkig was het volume van de film net iets te luid, waardoor de hele rij met jeugdige onverlaten achter mij slechts af en toe hoorbaar was. Dat kwam goed uit, want Looper is wel het soort film waar je op moet blijven letten, al was het maar omdat het om tijdreizen en mensen met telekinetische gaven draait.

De film speelt zich af in 2044 in een verpauperd Kansas. De VS is economisch aan lager wal geraakt en de straten van Kansas zijn een niemandsland waar zwervers ongestoord hun ding kunnen doen. Toch is er zelfs in deze tijd van maatschappelijk verloedering nog goed geld te verdienen als een zogeheten Looper, een huurmoordenaar die mensen uit de toekomst vermoord.

In 2074 is tijdreizen namelijk uitgevonden. De overheid had het meteen verboden, maar criminele organisaties gebruiken het alsnog als een middel om hun tegenstanders mee te laten verdwijnen. Deze worden teruggestuurd naar het jaar 2044 waar een Looper hun verwelkomt met een kogel in het hoofd. Het is een vlekkeloos systeem, totdat een gepensioneerde Looper zichzelf terugstuurt.

Het verhaal wordt waar mogelijk simpel gehouden en men staat nog verrassend weinig stil bij de technologische kant van tijdreizen. Beter ook, want dit geeft Joe (Joseph Gordon-Levitt) alle gelegenheid om hard op te treden tegen oude Joe (Bruce Willis). Het syndicaat dat de Loopers organiseert houdt hun medewerkers goed in de gaten en als Joe faalt zijn oudere zelf te vermoorden schieten beide mannen omhoog op de hitlist top 10.

Oude Joe is overigens niet teruggekomen naar het verleden om Joe het leven zuur te maken. Zijn doelwit is een klein jongetje met ongekende telekinetische gaven (Pierce Gagnon), die in zijn tijd voor de nodige terreur zorgt. Het toeval wilt natuurlijk dat de normale Joe al snel de moeder van het jongetje (Emily Blunt) ontmoet en de film is uiteindelijk net zo veel Joe versus Joe als het Joe en Joe versus het syndicaat is.

De film barst van de explosieve momenten en het leven van Joe is goed uitgedacht. Zowel Gordon-Levitt als Willis komen uitstekend voor de dag hier, zeker vergeleken met hun relatief kleine rollen in blockbusters als The Dark Knight Rises en Expandables 2 eerder dit jaar. Met name Willis laat zich van zijn goede kant zien en speelt Joe zowel als een killer als een oude man.

De ondersteunende cast is ook in orde en Pierce Gagnon mag genoemd worden als een kindacteur dat voor de verandering eens niet het bloed onder je nagels uit haalt. De enige minderwaardige rollen waren voor Piper Perabo als Joe’s hoertje en Noah Segan als Kid Blue, een stuntelige Looper. Perabo heeft extreem weinig om mee te werken – en incidenteel om aan te trekken – maar het optreden van Segan was vrij pijnlijk. Kid Blue paste als kolderieke killer niet in de donkere wereld van Looper thuis en had beter niet in de film gezeten.

Hoewel de actie en karakterontwikkeling zonder meer dik in orde is wordt er verder maar verrassend weinig gebruik gemaakt van zowel het tijdreizen als telekinese. In het begin van de film zien we hoe een gepensioneerde Looper op lugubere wijze wordt uitgeveegd dankzij het tijdverschil, maar dit blijkt helaas het creatieve hoogtepunt van het tijdreisaspect van de film. Telekinese komt pas tegen het einde van de film aan bod, maar hier wordt niet echt iets interessant mee gedaan.

Met twee uur was de film toch al aan de wat lange kant, dus het is begrijpelijk dat deze aspecten onderbelicht waren ten faveure van makkelijker te verteren materiaal. Toch is het juist dat beetje creativiteit wat de film van gewoon vermakelijk in erg goed had kunnen veranderen. De toekomst zoals geschetst in Looper is zeer interessant en ik zie de supernatuurlijke mogelijkheden vooral als een gemiste kans.

De film zal ondertussen het natuurlijk einde van zijn bioscoopleven naderen, ook gezien het feit dat de zaal relatief leeg was. Mocht hij toch nog draaien bij je in de buurt en heb je zin in een leuke actiethriller met degelijke acteurs dan kan je veel slechter doen.

[Looper | Bioscoop]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s