Kielhaal de kijkers!

Pirates of the Caribbean 4 - On Stranger TidesNadat ik vorig jaar de TV-serie Deadwood in zijn geheel had gekeken was ik een grote fan van Ian McShane geworden, die op geniale wijze invulling gaf aan het personage Al Swearengen. Het toeval wilde dat rond dezelfde tijd ook Pirates of the Caribbean 4 (2011) in de bioscoop uitkwam. Ik liet de bioscooprelease aan mij voorbij gaan, maar heb de schade laatst ingehaald op Blu-Ray.

Het mag gezegd worden dat Pirates 4 niet de beste productie is waar McShane in heeft gespeeld. Dit Disney product van twijfelachtige origine is overduidelijk in eerste instantie gemaakt om alle betrokken heel veel geld op te leveren, terwijl het verhaal en acteerwerk veel te wensen overlaten.

Nou is dit natuurlijk ook niet geheel verrassend. Het is immers het vierde deel in een reeks films gebaseerd op een attractie in Disneyland. De eerste film parasiteerde louter op het vermakelijke acteerwerk van Johnny Depp, maar in de vervolgen werd pijnlijk duidelijk dat we voor hoogstaand vermaak iets anders moesten kijken.

In Pirates 4 gaat men op een andere voet verder dan in de voorgaande films, waarvan het verhaal tot een natuurlijk einde was gekomen. Het grootste deel van de oude cast is overboord gegooid en Ian McShane maakt zijn opwachting als de meedogenloze piraat Blackbeard. Aan zijn zijde staat Penélope Cruz, die zijn dochter speelt en Jack Sparrow (Johnny Depp) blijkbaar nog van vroeger kent.

Van de oude cast duiken behalve Depp Geoffrey Rush en Kevin McNally op als respectievelijk kapitein Barbossa en knecht Gibbs, maar beide acteurs voegen vrijwel niks toe aan hun oude personages, laat staan de film als geheel. Tot overmaat van ramp is de act van Depp als kapitein Sparrow erg voorspelbaar geworden en heeft hij door de jaren heen flink ingeboet aan charisma.

De druk om nog wat te maken van deze tamelijk ongeïnspireerde film lag dus geheel bij McShane en Cruz. McShane speelt zijn personage zo goed als je een slechterik kan spelen, maar kapitein Blackbeard is slechts een eendimensionale slechterik. Er speelt nog een subplot mee op de achtergrond waardoor hij zijn ziel kan redden, maar dat blijkt uiteindelijk niks meer dan een reden om een onnodig liefdesverhaal tussen twee totaal overbodige personages te forceren. Het personage van Cruz is nog het best geacteerd van alle personages, maar haar moeite is totaal verspild aan deze verder weinig interessante film.

Op audiovisueel gebied komt de film er voorspelbaar genoeg een stuk beter van af. Pirates 4 heeft enkele indrukwekkende sets en ook de actiescènes die zich in de echte wereld afspelen zien er goed uit. Wat dit betreft kan je goed zien dat het een high-budget Disneyfilm is, want de vormgeving van de filmwereld is vakkundig en fantasievol vorm gegeven.

Maar met alleen maar goede vormgeving maak je natuurlijk geen goede film. Het is bij uitstek het soort film dat goed tot zijn recht komt in een bioscoop. Het grote scherm geeft de filmwereld een extra dimensie en je word links en rechts overladen door een bombastische soundtrack. Je zintuigen worden overprikkelt waardoor het onoriginele verhaal en het slaapverwekkende acteerwerk een stuk minder opvallen.

Kijk de film echter in je huiskamer en je komt er al snel achter dat je het beter niet had kunnen kopen. De koek was na drie Pirates films meer dan op en een vierde films was niet alleen onnodig, maar ook zeer onwenselijk. Dat alle betrokkenen toch besloten om er mee door te gaan getuigt dan ook meer van hebzucht dan enige artistieke integriteit. Wat dit betreft staat de film veel dichter bij aftreksels als Pirates of Treasure Island (2006) dan iets waar je als kijker vrolijk van wordt.

Voor Ian McShane mag ik hopen dat zijn optreden hem heeft blootgesteld aan een groter publiek en dat meer mensen Deadwood zijn gaan kijken. Als er toch een positief randje aan Pirates 4 zit dan moet het dat wel zijn.

[Pirates of the Caribbean – On Stranger Tides | Blu-Ray | Regio: 2]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s