Er zit een man in de kast…

Sinds ik Blue Velvet (1986) heb gezien krijg ik dat stomme Blue Velvet nummer maar niet uit mijn hoofd. Van een film die bol staat met ongemakkelijke scènes is juist het rustige themalied blijven hangen. Wellicht maar beter ook, want de bizarre geweldsuitingen in de film zijn bij vlagen erg verontrustend.

Laat het maar aan David Lynch over om een duistere thriller in film noir stijl te maken. Hij schuwt er immers nooit voor om geweld of pijnlijke situaties in een verhaal te stoppen als dat de spanning ten goede komt. Tegelijkertijd heeft hij er ook een handje van om bizarre en regelrecht komische scènes in zijn films te stoppen. Een goed voorbeeld van een film die tussen beide uitersten weet te balanceren is Wild at Heart (1990), een film waarin nota bene Nicolas Cage een van de meest normale personages is.

Vergeleken met Wild at Heart weegt Blue Velvet duidelijk meer naar de duistere kant dan de luchtige. In de film zien we hoe Jeffrey (Kyle MacLachlan) een oor vindt en vervolgens steeds dieper in de problemen komt. Zijn vriendin Sandy (Laura Dern) vertelt hem details over een zaak waar haar vader (George Dickerson) aan werkt en Jeffrey besluit op eigen houtje langs te gaan bij zangeres Dorothy Vallens (Isabella Rossellini), die de spil in de gebeurtenissen van Blue Velvet blijkt te zijn.

Het duurt niet lang voordat Jeffrey ook kennis maakt met de gestoorde “vriend” van Dorothy, Frank (Dennis Hopper). In een scène die later gekopieerd zou worden in Silent Hill 2 ziet Jeffrey vanuit een kast hoe Frank haar mishandeld. Hij is te bang om in te grijpen, maar probeert Dorothy achteraf te troosten. Deze verlangt echter dat hij haar slaat, iets waar hij geen trek in heeft.

Frank en Dorothy worden naargelang de film vordert steeds vreemdere personages en Jeffrey moet zijn nieuwsgierigheid nog met de nodige klappen bekopen. De film is ongenadig donker in zijn toon en je krijgt als kijker af en toe het idee dat niks of niemand Frank iets kan maken. Hij mishandeld Dorothy en Jeffrey en is in zijn vrije tijd drugsdealer. Dennis Hopper speelt deze rol fantastisch en Blue Velvet wordt vaak aangewezen als het positieve keerpunt in zijn carrière.

Ook MacLachlan is memorabel als de voyeuristische Jeffrey. Hij lijkt te oud om nog een student te zijn, maar is dat blijkbaar wel te. Zijn goede optreden was ook David Lynch niet ontgaan, wat MacLachlan later de rol als Special Agent Cooper in Twin Peaks opleverde. Toch is de meest opvallende rol weggelegd voor Rossellini. Haar personage wordt in de film zo erg mishandeld en vernederd dat dit nooit een gemakkelijke rol geweest kan zijn geweest voor deze Italiaanse actrice. Haar accent komt ook sterk naar voren, waardoor haar personage des te sympathieker is.

Blue Velvet is echt zo’n film waar je goed voor moet gaan zitten alvorens je gaat kijken. Het verhaal is op zich niet bijzonder complex, maar de film zit vol met kleine momenten die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Lynch schuwt niet voor een beetje symboliek meer of minder en de oplettende kijker ziet tal van referenties naar insecten. Waarom? Waarschijnlijk omdat ze vies zijn en de duistere zijde van de maatschappij voorstellen.

De Blu-Ray versie van de film ziet er uiteraard superscherp uit en klinkt ook meer dan uitstekend. Het is ook zo’n release waarbij de film start zodra je de film in je speler stopt, iets dat ik eigenlijk heel goed kan waarderen. Een degelijk hoofdmenu ontbreekt, hoewel er voldoende extra’s op het schijfje staan. Dus mocht je de film om een of andere reden nog nooit op videoband of DVD hebben gekocht dan is dit een goede gelegenheid. De film is uitermate goed verjaard en is meer dan 25 jaar na de originele release nog steeds een unieke ervaring.

[Blue Velvet | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s