Kopje onder

Hoogwaardig vakmanschap komt meestal naar voren in kleine details. Een meester in zijn discipline heeft immers ook oog voor de minder opvallende zaken van zijn beroep. In moderne videomontages kan je een meesterlijke editor vaak onderscheiden door middel van weloverwogen gebruik van geluid.  Schemat musi być is een klassiek voorbeeld van een film waarin het beeldmateriaal versterkt wordt door een verrassende keuze van muziek.

In deze uiterst korte film zien we in slow motion een (vermoedelijk Poolse) recreatieatleet op imposante wijze aanloop nemen om over een hekje te springen. Net als hij zich opmaakt om over het hek te duiken zorgt het natte houtwerk voor een onverwacht gebrek aan frictie, hetgeen de jongeman met zijn kruis tegen het hekwerk doet botsen. Als geluk bij een ongeluk valt hij hierna met een sierlijke buiteling alsnog in het water.

Als dit alles was dan was het een vermakelijke korte film, maar zou het het niveau van een kolderieke thuisvideo niet overschrijden. Schemat musi być is echter meer dan het zoveelste filmpje dat Hans Kraaij Jr. op SBS6 aan een hersendood publiek zou presenteren. De tot voorheen onbekende editor en producent Sarna plakte namelijk de openingsjingle van menig 20th Century Fox speelfilm over zijn productie, waardoor het een nieuwe dimensie kreeg.

Bijna iedereen die ooit een film heeft gezien zal de jingle meteen herkennen, maar in plaats van schijnwerpers gericht op het logo van 20th Century Fox zien we een jonge atleet zijn ding doen. De muziek verrast de kijker en de jongeman doet de rest, terwijl zijn maat op de achtergrond alles rustig gadeslaat. De muziek maakt de gefaalde sprong grootser dan het in werkelijk is en legitimeert hiermee het bestaansrecht van deze korte en krachtige film.

Het internet staat vol met films van gelijke aard, maar zelden zagen we muziek het beeld zo sterk ondersteunen. Schemat musi być zal zonder twijfel in menig fail compilatie opgenomen worden vanwege de gebrekkige motoriek van de hoofdrolspeler, maar het zal tijdens dat proces van zijn krachtige muziek ontdaan worden, waardoor de film uiteindelijk impact zal verliezen.

Het is een potente productie, eentje die over vele jaren waarschijnlijk door cinefielen tot in detail onderzocht zal worden. Er is echter geen reden om te wachten totdat schemat musi być als een dode kikker op tafel ligt, klaar om ontleed te worden. In een tijdperk waar iedereen toegang heeft tot het internet via mobiele beelddragers is proactief handelen makkelijker dan ooit tevoren. Met hetzelfde gemak waarmee deze film is gemaakt kan hij door iedereen bekeken worden.

Over 20 jaar schrijven afstudeerstudenten hun scriptie over schemat musi być, maar wij hoeven slechts naar Youtube te gaan om tot dezelfde conclusie te komen als de denkers van de toekomst: leedvermaak is een legitieme vorm van entertainment. Schaam je dan ook niet om de film hier te bekijken.

[schemat musi być | Youtube]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s