Lijdzaam toekijken

Het lijkt onvermijdelijk dat we in de toekomst onze media zullen moeten streamen. Het is momenteel nog een vreemd idee, al was het maar omdat huidige distributiemodellen allerminst voordelig uitpakken. Toch zijn er veelbelovende ontwikkelingen gaande, met Spotify en Netflix als toonaangevende voorbeelden. Laatstgenoemde heb ik eens voor een proefritje genomen met de vreselijke Lanceploitation film The Penitent Man (2010)!

Aangezien Netflix nog relatief nieuw is is het aanbod natuurlijk nog lang niet perfect. Toets de naam van Lance Henriksen in en je krijgt een mager lijstje B-films te zien. The Terminator (1984) en Hard Target (1993) ontbreken gelukkig niet, maar aan de andere kant nemen poepiefilms als Pirates of Treasure Island (2006) en The DaVinci Treasure (2006) een prominente plaats in op de lijst, allerminst een teken dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Ik ben gelukkig al het een en ander gewend van Henriksen en klikte zonder enige aarzeling The Penitent Man aan. Het is een productie die sommige mensen als een arthouse film zouden omschrijven. Ikzelf zou het omschrijven als verspilling van je goede tijd, ware het niet dat het Lanceploitation in zijn meest pure vorm is.

75% van de film speelt zich af in de kamer van een psychiater, waar Henriksen zijn hart aan het uitstorten is. Dit zegt veel over de film. We afleiden dat Henriksen de film geheel in zijn eentje moet dragen, dat de makers groot vertrouwen hadden in het verhaal én dat ze ook groot vertrouwen hadden in Henriksen om hun verhaal op een geloofwaardige manier over te brengen.

Om het positieve uit de weg de hebben: Henriksen stelt niet teleur. Tenminste, in de veronderstelling dat je überhaupt deze iconische acteur een verhaal wilt horen vertellen. Zijn personage komt uit de toekomst – serieus! – en hij ziet er toepasselijk oud uit. Hij heeft voor de verandering niet zijn haren geverfd en neemt gewoon puur natuur plaats voor de camera. De man is ondertussen stokoud, maar het deert zijn voorkomen allerminst. Sterker nog, het geeft hem een nieuwe, aangename uitstraling.

Vrolijk worden bij het zien van Henriksen in deze film zou echter van enige naïviteit getuigen. The Penitent Man is bijna pornografisch in het uitbuiten van zijn hoofdacteur, maar dit verhult niet dat de film er amateuristisch uitziet, alle andere acteurs de diepgang van een aardappel hebben en het verhaal slaapverwekkend saai is.

Precies zo als een heleboel andere Lanceploitation films dus!

Als fan weet ik ondertussen wat ik kan verwachten van het oeuvre van Henriksen, zowel in positieve als negatieve zin. Ik had geen illusies dat het een goede film zou zijn en kan dus leven met het feit dat ik een film zag waarin Lance Henriksen naar het verleden reist om met een psychiater te praten die tevens een jongere versie is van hemzelf, zodat zijn jongere versie inziet dat hij tijdreizen niet mogelijk moet maken zodoende hij later niet terug de tijd hoeft in te reizen om zichzelf van een grote fout te behoeden.

Als maagdelijke reis in de wonderlijke nieuwe wereld van Netflix kan ik de film echter zeer goed pruimen. Er zitten nog wat haken en ogen aan om een Amerikaans account werkende te krijgen in Nederland, maar wat ik zag was veelbelovend voor de toekomst. Het aanbod is nog gelimiteerd, maar als je nu al films als The Penitent Man kunt streamen dan is het slechts een kwestie van tijd dat er ook degelijke films en series in grote getale te zien zullen zijn.

De beeldkwaliteit viel mij ook reuze mee voor en lag ergens tussen DVD en Blu-Ray in. Sowieso is het een grote verbetering van wat we van Youtube zijn gewend, hoewel ik me goed kan voorstellen dat ook zij de concurrentieslag op dit gebied aangaan. Voor een marginale fee kan je echter zonder enige reclames naar hartenlust streamen op Netflix, iets wat me toch veel meer aanspreekt dan de vreselijke ads die je op Youtube moet tolereren.

Een mooie bijkomstigheid is meteen dat je niet langer losse film hoeft te kopen, wat je nog de nodige centen zal besparen als je helden in derderangs arthouse films opduiken. Films als The Penitent Man dus. Het is een film die ik niemand aan zou raden, maar ondanks alles was het toch een zeer positieve ervaring.

[The Penitent Man | Netflix]

Advertenties

2 gedachten over “Lijdzaam toekijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s