Zes munten en een lege beurs

De vroege jaren 90 waren hoogtijdagen voor Nintendo en hun icoon Super Mario. Tijdschriften stonden vol met reclames voor zijn games en in winkels stonden kids in de rij om Super Mario World en Super Mario Kart uit te proberen. De GameBoy liftte aardig mee op dit succes en Nintendo bracht in 1992 wijselijk Super Mario Land 2 – 6 Golden Coins uit.

Ik kan me de hype nog goed herinneren. Super Mario Land 2 zou niet alleen vele malen groter zijn dan zijn bescheiden voorganger, maar ook dicht bij de console games staan in kwaliteit. Screenshots toonden een grote en gedetailleerde wereld, inclusief een heuse worldmap die sterk aan Super Mario World deed denken.

Mario en zijn vijanden zagen er uit alsof ze uit een NES game kwamen en de achtergronden kenmerkten zich niet langer door leegte. Wat dit betreft deed het zeker niet onder voor tijdgenoten als Kirby’s Dream Land. Maar Kirby had slechts 5 levels, Mario Land 2 had er maar liefst 32. Een batterijtje was dan ook nodig om je voortgang te kunnen saven. De grote worldmap zat nog vol met geheimen en je kon zelfs oude levels opnieuw spelen.

In navolging van zijn eerdere avontuur komt Mario ook weer op diverse ongebruikelijke locaties. Zo bezoekt hij oosterse spookhuizen in Pumpkin Zone, beklimt hij een gigantische boom in Tree Zone, verkent hij Lego land in Mario Zone en gaat hij zelfs de ruimte in in Space Zone. Het zijn visueel sterk gevarieerde zones en de makers haalden het meeste uit de GameBoy zonder dat dit tot onoverzichtelijke taferelen leidde.

Helaas houdt het spel tegenwoordig niet echt over. Met het grootste gemak ren je door de levels heen terwijl je links en rechts massa’s aan extra levens opslaat. Vergeleken met Super Mario Land zit er een betere flow in de levels, maar dit komt omdat ze relatief simpel ontworpen zijn. Dit lijkt vreemd genoeg met voorbedachten rade, want levels als Wario’s kasteel en een handjevol andere bewijzen dat het team wel degelijk over level design kwaliteiten beschikte.

Tekenend voor de programmeurs is dat ook ditmaal de spelfysica vreemd zijn. Mario leek eerder nog lood in zijn schoenen te hebben, maar nou is hij juist vederlicht. Een van zijn nieuwe power-ups is een wortel waardoor hij door de lucht kan zweven, maar hij heeft deze nooit echt nodig omdat zijn sprongen van nature toch al erg floaty zijn. Dit levert soms nog problemen op, want de levels scrollen alle kanten op en het is niet ongebruikelijk om rechtstreeks in gevaar te springen.

Het handheld Mario team leek dus niet volledig van hun fouten geleerd te hebben en het is jammer dat men er uiteindelijk niet in is geslaagd om van Mario Land 2 een echte klassieker te maken. Alle ingrediënten waren immers aanwezig. Grafisch is het uitstekend verzorgd, er zijn veel levels, je voortgang kan gesaved worden en het spel spiegelde zich op ambitieuze wijze aan Super Mario World.

Je kan het tegenwoordig ook spelen op de 3DS Virtual Console, hoewel ik het niet per se een aanrader zou noemen. Het is geen populaire mening, maar het nietige Super Mario Land is met al zijn beperkingen wat mij betreft de beter ontworpen game. Het bestaan van Wario Land maakt Super Mario Land 2 des te meer overbodig.

Super Mario Land 2 is uiteindelijk een game die nog het best gewaardeerd zal worden door diehard Mario fans. Voor hun zal het spel niet alleen het dichtste bij Super Mario World staan qua ontwerp, maar het heeft ook een leuke spelwereld met allerlei vage locaties en unieke vijanden. Ook is het noemenswaardig als de oorsprong van Wario. Het spel heeft dus zeker een plaats, maar het staat wat mij betreft vrij onderaan de ladder.

[Super Mario Land 2 – 6 Golden Coins | GameBoy | Regio: Europa]

Advertenties

6 gedachten over “Zes munten en een lege beurs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s