Oma is bezeten

In welke obscure film kan je Larry King, Fabio en Samuel L. Jackson zien? Het niet voor de hand liggende antwoord is The Exorcist III (1990). Ik keek verbaasd op toen mijn broer me vertelde dat hij nog wel een Exorcist film voor me had, maar ik kon de verleiding natuurlijk niet weerstaan om ook deze te kijken.

Zowel The Exorcist (1973) als Exorcist II (1977) waren bijzonder ongebruikelijke films. Het origineel omdat het de schokkerende lijdensweg van een jong meisje liet zien en het vervolg omdat het een schokkerende lijdensweg voor de kijker was. Deel 3 negeert de gebeurtenissen uit zijn voorganger compleet en is nog een verrassend spannende thriller over een herboren seriemoordenaar.

Hoofdpersoon in deze film is het personage Kinderman, die we nog kennen uit de eerste film. Acteur Lee Cobb was ondertussen overleden en de rol wordt nou gespeeld door George C. Scott. In Georgetown vinden enkele bizarre religieuze moorden plaats en agent Kinderman consulteert bij zijn vriend Father Dyer (Ed Flanders) of hij misschien weet wat er aan de hand is. Dat weet hij niet, maar als de beste priester onverhoopt in het ziekenhuis belandt en er niet levend uit komt is Kinderman vastberaden om de moordenaar te vinden.

Kinderman komt er al snel achter dat het ziekenhuis een moordenaar huist, maar heeft de grootste moeite met de identiteit van deze “patiënt X.” Niet alleen lijkt deze man sprekend op Father Karris (Jason Miller) uit de originele Exorcist, maar hij zit zo goed opgesloten dat hij niet fysiek de moorden gepleegd kan hebben.

Patiënt X is dermate interessant dat je geen moment Regan en de demon Pazuzu uit de voorgaande films mist. Dit is niet geheel toevallig, want de film is gebaseerd op een boek (Legion) dat op het personage Kinderman na niks met The Exorcist te maken heeft. De film zou echter geen Exorcist film zijn als er niet iemand bezeten was.

Dat een overleden personage uit de originele film dit noodlot bevalt is creatief gezien moeilijk te rechtvaardigen, hoewel de film tenminste wel nog de moeite neemt om uit te leggen waarom deze man weer levend is. Het is allerminst een bevredigende uitleg, maar het is beter dan niks. Het is ook de aanleiding tot een exorcisme, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit veruit het zwakste moment van de film is.

Gelukkig zijn er meerdere sterke scènes die tegenwicht bieden. Zo waren de hoogtepunten van de film voor mij de scènes waarin Kinderman patiënt X confronteerde met de moorden. X zit vastgebonden in zijn kamer, maar geeft op schizofrene wijze brutaal weerwoord op de beschuldigen van Kindermans kant. Deze naamloze patiënt blijkt bezeten te zijn door een zekere Gemini Killer, die gespeeld wordt door Brad Dourif. Het acteerwerk van Scott, Miller en Dourif tijdens deze scènes is uitstekend en ik snap niet dat Scott genomineerd was voor een Golden Raspberry Award voor slechtste acteur.

De film is ook veel beter dan de andere twee Exorcist films als het op spanning vasthouden aankomt. Het gros van de film speelt zich in het ziekenhuis af en dit blijkt nog een verrassend goede setting te zijn voor een religieus getinte thriller. Dit gekoppeld aan een spannende soundtrack zorgt voor een constant duistere sfeer, zeker ook omdat er geregeld vreemde dingen gebeuren in het ziekenhuis.

De film heeft zelfs een droomscene die de bizarheid van Exorcist II probeert te toppen. Terwijl Kinderman op gewelddadige wijze licht te spazzen in zijn bed droomt hij dat hij zich tussen engelen begeeft. Niet zomaar engelen, maar mannen als Fabio met gigantische vleugels. Het is uitermate willekeurig, maar het geeft de film nog een beetje kleur. In tegenstelling tot in Exorcist II begreep men gelukkig wel dat dergelijke scènes slechts met mate op moeten duiken.

Als fan van de Silent Hill serie viel het mij ook op dat de originele Silent Hill flink geïnspireerd leek te zijn door deze film. Het ziekenhuis zou nog toeval kunnen zijn – films als Halloween 2 (1991) speelde immers ook voor een groot deel in een ziekenhuis af – maar de zusters die er werken hebben precies dezelfde outfit aan als Lisa Garland in die game. De connectie is nog duidelijker in Silent Hill 3, waar de tekst “It’s a wonderful life” op vergelijkbare wijze als in deze film op een muur staat geschreven. Zo blijkt The Exorcist III zowaar inspirerend geweest te zijn.

Het is zeker geen perfecte film, maar als bovennatuurlijke thriller genomen heeft het nog genoeg te bieden. De film doet net alsof Exorist II niet bestaat en focust zich compleet op de mysterieuze patiënt X en de Gemini Killer. Een sfeervol ziekenhuis, spannende muziek en degelijk acteerwerk zorgen voor een vermakelijke film, hoewel uitgerekend het exorcisme het zwakste onderdeel is. Dat is jammer, maar ruïneert de film allerminst. Ik heb er in ieder geval met plezier naar gekeken.

[The Exorcist III | DVD | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s