Trippen met priesters

Er stond me nog vaag iets bij over de verwarrende aard van Exorcist II – The Heretic (1977). Iets over sprinkhanen en James Earl Jones. Na recentelijk de originele film gezien te hebben was het vervolg zien natuurlijk een must. De realiteit bleek nog vele malen stommer dan mijn herinneringen.

The Heretic wordt door veel filmfans gezien als een van de meest teleurstellende vervolgen aller tijden en het is makkelijk te zien waarom. Cruciale elementen uit het origineel worden totaal genegeerd, enkele personages keren helemaal niet terug en het verhaal is bij vlagen erg moeilijk te volgen.

De film maakt de opvallende fout om het einde van het origineel te negeren. Regan (Linda Blair) leek volledig genezen en richtte zich met haar moeder op een nieuw leven in een andere stad. In The Heretic zien we echter dat Regan is opgenomen in een psychiatrische instelling – iets waar haar moeder in het origineel nog faliekant tegen was. Regan blijkt verder helemaal niks te zijn vergeten. Sterker nog, de demon leeft nog steeds diep in haar onderbewustzijn.

Het einde van The Exorcist (1973) is dus vakkundig ongedaan gemaakt. Dat is erg jammer, maar goed, dat wil op zich niet zeggen dat de film daarom ook slechter is. In The Heretic draait het wederom om het falen van wetenschap tegenover geloof, maar het verhaal is ditmaal zo vergezocht dat de film grenst op het belachelijke.

Father Lamont (Richard Burton) heeft van de kerk de opdracht gekregen om de dood van Father Merrin (Max von Sydow) uit de originele film te onderzoeken. Zijn onderzoek brengt hem al snel bij Regan, die ondertussen aan het puberen is en het gros van haar tijd in een psychiatrische instelling doorbrengt. Hier probeert dr. Tuskin (Louise Fletcher) Regan te helpen om haar traumatische verleden te verwerken. Regans moeder is nergens te bekennen, maar hun oude huishulp Sharon (Kitty Winn) duikt op als babysitter, ook al brak ze aan het einde van de originele film nog met de familie.

Alle professionele hulp is natuurlijk voor niks en zodra Lamont met Regan in contact komt manifesteert de demon – nu genaamd Pazuzu – zich tijdens een belachelijke scene waarin de priester en Regan hun gedachtes laten samensmelten via een zoemende lamp. Pazuzu neemt Lamont vervolgens mee op een spirituele trip naar Afrika en het hek is van de dam. Als ook nog eens de geest van Father Merrin, grote hoeveelheden sprinkhanen en James Earl Jones opduiken kan je de film moeilijk nog serieus nemen, laat staan volgen.

Het is lastig om verder iets zinnigs over de film te zeggen, behalve dat het geen moment eng is. Father Lamont heeft geen moeite het beeld van pedopriesters te bevestigen en duikt lustig op Pazuzu die zich heeft vermomd als een verleidelijke Regan. Het is het enige lichtelijk verontrustende moment in de film, iets dat gezien zijn schokkerende voorganger toch als heel vreemd gezien mag worden.

Want The Heretic is geen moment eng, ranzig of schokkerend. Als het al iets is dan is het een verwarrende trip. Het gooit niet alleen het einde uit het origineel overboord, maar ook spanning en ruilt deze in voor exotische locaties, vreemde technologie en verhoogd sexappeal van de hoofdrolspeelster. Een soundtrack aan de hand van Ennio Morricone zet de film nog kracht bij, maar ook dit mag uiteindelijk niet baten.

De acteurs hebben zichtbaar last om iets van de film te maken. Linda Blair was veel beter in het origineel, Louise Fletcher valt in het niet bij haar vergelijkbare optreden in One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) en Richard Burton is de hele film aan het overacteren.

Exorcist II – The Heretic is uiteindelijk een miserabele cash-in die parasiteert op de goede naam van de eerste film. De personages zijn een stuk minder interessant, de scènes in Afrika zijn het verkeerde soort bizar en de film is geen moment eng of naargeestig. Het heeft nauwelijks iets met een exorcisme te maken, laat staan met een ketter. Het einde is desondanks goed gedaan, maar of je daar een hele film voor moet bekijken is maar zeer de vraag.

[Exorcist II – The Heretic | DVD | Regio: 2]

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Cinematiek!

Een Reactie op “Trippen met priesters

  1. Pingback: Oma is bezeten | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s