Relaas van een langharige man

Soms kan een oudere film nog verrassend uit de hoek komen. Zo zag ik laatst Interview With The Vampire (1994) voor het eerst. Het was een regelrechte sensatie begin jaren 90, maar op een of andere manier had ik ‘em nooit gezien. Erg jammer blijkt achteraf, want dit Tom Cruise en Brad Pitt vehikel is deels zwarte komedie, deels een historische film en deels vampierfilm.

Interview With The Vampire is de onwaarschijnlijke film waarin jaren 90 iconen Tom Cruise, Brad Pitt en Antonio Banderas allemaal samenkomen, zich deftig aankleden en vreemde pruiken dragen. We kennen ze natuurlijk om hun vaak harde actiefilms, maar in Interview moeten de heren het meer hebben van hun acteerkwaliteiten dan hun vuisten.

We volgen de film aan de hand van de verhalen van Louis, een oude vampier gespeeld door Brad Pitt. Hij lucht zijn hart bij een jonge man (Christian Slater) die zijn verhalen noteert om later te publiceren. Sleutelfiguur in het leven van Louis is Lestat (Tom Cruise). Lestat is onsterfelijk, ontdaan van de kettingen van oude leven in Europa, maar vreselijk eenzaam. Zoals elke andere eenzame man heeft hij een buddy nodig en de suïcidale Louis is precies wat hij zocht.

De film heeft de nodige homoseksuele ondertonen, iets dat zeker opvallend genoemd mag worden in een film waar de meest veelbelovende actiehelden van die tijd in meededen. Het duo adopteert zelfs een dochter, wat Louis effectief in een moederrol dwingt. Lestat gebruikt de aanwezigheid van de jonge Claudia (Kirsten Dunst) om Louis aan zich te binden, hoewel dit natuurlijk ook een aantal problemen met zich meebrengt.

Louis lijkt overigens populair te zijn onder de mannen, want later in de film ontmoet hij in Parijs de oeroude Armand (Antonio Banderas) die al snel als een blok voor hem valt. Armand heeft echter principiële bezwaren tegen het bestaan van Claudia, iets dat hun relatie nogal bemoeilijkt.

Louis en Lestat maken de nodige avonturen mee en het is mooi om te zien hoe hun omgeving gedurende de film veranderd. Het verhaal opent eind 18de eeuw in Amerika, maar we krijgen ook nog een blik in het nachtleven in Parijs medio de 19de eeuw en zelfs het moderne Amerika van de jaren 80 uit de vorige eeuw. Mooie kostuums en grote sets zorgen er voor dat de locaties een heerlijke sfeer ademen en door de constante verandering van achtergrondlocaties blijft de film visueel interessant.

De grootste verrassing is nog hoe goed er geacteerd wordt in de film. Met name Tom Cruise zet een interessante mafkees neer, eentje die niet vies is van absurde gezichten trekken. Tegenwoordig is hij nog maar moeilijk serieus te nemen, maar acteren kan ie wel degelijk. Brad Pitt komt een stuk genuanceerder over, wat de relatie tussen Louis en Claudia ten goede komt. En over haar gesproken, Kirsten Dunst is erg overtuigend als een jonge psychotische vampierpuber. Maar zou je ook niet als je de lijm was die Tom Cruise en Brad Pitt in een constante knipperlichtrelatie moet binden.

Ik ben blij dat ik jaren na dato de film alsnog heb gezien. Een Blu-Ray kijken thuis is dan wel niet hetzelfde als een film nieuw in de bioscoop zien, maar kwaliteitfilms blijven tot in den eeuwen leuk om te zien. De personages zijn allemaal goed uitgewerkt, de locaties zijn uitstekend vormgegeven en voor een stelletje stoere mannen kan het drietal Cruise, Pitt en Banderas nog overtuigend acteren. Het narratief is ook erg ongebruikelijk voor een vampierfilm – en films in het algemeen – en komt de duidelijkheid van het verhaal erg ten goede.

Regiseur Neil Jordan wist het meeste te halen uit het verhaal van Anne Rice en het is moeilijk te geloven dat dezelfde man ook verantwoordelijk was voor het ongeloofelijk ongeïnspireerde The Brave One (2007). Maar dat terzijde. Interview is een absolute aanrader!

[Interview With The Vampire | Blu-Ray | Regio: 2]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s