Roze ballen

Eindelijk ben ik over mijn verslaving aan Kirby’s Pinball Land heen. Ik kocht het in een nostalgische bui op Marktplaats en het wist me zeker een maand in zijn grip te houden. Niet slecht voor een flipperkastspelletje dat al bijna 20 jaar oud is.

Het is ook waarschijnlijk deels aan de leeftijd van het spel te danken dat het nog steeds zo leuk is om te spelen. Het voelt immers aan als een klassieke HAL Laboratory game. Nee, niet in de stijl van Super Smash Bros. of iets dergelijks, maar meer als hun output in het MSX en NES tijdperk. Het spel is een natuurlijke evolutie van eerdere pinballgames Roller Ball en Revenge of the Gator, maar dan wel met hun roze mascotte erin verwerkt.

Simpliciteit staat voorop in Kirby’s Pinball Land, iets dat terug te zien is in alle facetten van het spel. Je kan kiezen uit drie verschillende tafels, maar in tegenstelling tot wat je mag verwachten van een pinballgame is elke tafel opgedeeld in drie schermen in plaats van dat je Kirby over een vertikaal scrollende tafel schiet. Dit was ook in 1993 al technologisch achterhaald, maar het heeft als positieve bijwerking dat elk scherm zijn eigen uitdaging kan bieden.

Het is de bedoeling dat je Kirby uiteindelijk naar het bovenste scherm weet te schieten zodat je via een ster naar een baas kan warpen. Het klinkt eenvoudig, maar in de praktijk zal je nog veel tijd kwijt zijn om het bovenste scherm te halen, al was het maar vanwege de willekeurige aard van de uitdagingen op sommige schermen. En met een beetje pech stuiter je een scherm naar beneden, zodat je weer helemaal opnieuw mag beginnen.

Het feit dat het spel bazen heeft toont aan dat het geen alledaagse pinballgame is. Kirby’s Pinball Land bevind zich wat dit betreft in goed gezelschap, want Roller Ball was een pinballgame dat zich (in de NES versie) afspeelde in New York en Revenge of the Gator was een game waarin je een balletje langs hongerige alligators moest zien te loodsen. Het DNA van zijn voorouders liet zijn sporen na en diverse uitdagingen en geluidseffecten in Pinball Land komen direct uit die games.

De echte verslavingsfactor zit hem natuurlijk in het halen van steeds hogere scores. Als je de drie tafels hebt uitgespeeld wacht je een pittig gevecht met King Dedede, waarna je alle tafels weer opnieuw kunt spelen. Uitzonderlijk voor zijn tijd is het feit dat het spel een save-functie heeft, waarmee je vier high-scores kunt opslaan. Geniaal is dat je op elk moment een quick-save kunt doen, zodat je altijd onderweg op kunt houden zonder dat dit gevolgen heeft voor je monsterscore. Het klinkt nu misschien vanzelfsprekend, maar handheldgames uit deze periode moesten het meestal doen zonder een batterijtje.

De presentatie van het spel is Spartaans, maar prima in orde. Sprites worden massaal uit Kirby’s Dream Land gerecycled, met enkele karakteristieke toevoegingen voor het tafeldesign. Met name de twee dikke Kirby’s waarvan er eentje zit te kwijlen bij een hondenbakje en de andere items uitbraakt zijn geniaal getekend. De levels zitten vol met charmante animaties en komen het beste tot hun recht als je het spel op een TV speelt via de Super GameBoy of GameBoy Player. Door het op een originele GameBoy of zelfs GBA SP te spelen doe je het simpele doch zeer charmante spritewerk geen eer aan.

Muzikaal is het spel haast vanzelfsprekend erg levendig en de nerveuze deuntjes die zo typisch Kirby zijn zal je ook hier horen. Het gaat naar een tijdje natuurlijk irriteren, maar het past in principe uitstekend bij niet alleen de gekke droomwereld van Kirby, maar ook het energieke spelletje dat pinball heet.

Het spel is een tijdje geleden ook voor de 3DS Virtual Console uitgekomen en dit lijkt me voor elke Kirby liefhebber een makkelijke keuze. Hoewel, het is een vrij veelvoorkomend spel op de tweedehandsmarkt en voor een beetje meer dan dat ie op de VC kost pluk je het waarschijnlijk van Marktplaats. Bijkomend voordeel van de originele versie is dat je deze ook op je TV kunt spelen, waardoor de visuele nuances beter tot hun recht komen.

Kirby’s Pinball Land is ook noemenswaardig vanwege het feit dat het de eerste in een lange rij experimentele spin-off games was. Verder was het Nintendo’s eerste mascotte pinballgame, die later nog opgevolgd zou worden door onder andere Pokémon Pinball en het verrassend competente Metroid Prime Pinball. Niet slecht voor een spelletje gebaseerd op twee primitieve pinballgames.

[Kirby’s Pinball Land | GameBoy | Regio: Europa]

6 gedachten over “Roze ballen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s